Drivkraft & träning

Imponerad av Ninnibell: Första gången hon skulle sitta lugnt i ny lokal med 6 andra valpar -stor utmaning! Trots all denna stöning klarade hon att koncentrera sig och var motiverad att testa nya beteenden så hon klarade frivilligt läggande 3 gånger! Vi har aldrig tränat detta med henne, vilken tjejj :)

Dirrigering
Vi kommer gå klickerkurs för Pia (grundfärdigheter) -kan ju hända att jag vill tävla lydnad än en gång...träna är ju alltid nyttigt och roligt! Fick en tanke om att använda targeting till att lära in dirrigering -utan att blanda in dummisar. Lär hon sig konceptet så kan ju koner användas. Och man slipper hindra henne om man går för fort fram -för att hon inte ska ta dummin och få belöning för att ha "lyssnat fel". Om hon kommer vara det minsta lik sin mor så har detta inlärnignssätt stora fördelar -lättlärd, inlärningen befästs fort -vilket gör att det kan bli fel i inlärningen om jag inte har möjlighet att ha full kontroll på belöningen. Vilket jag inte har om dummisarna ligger ute!

Gör hon fel med bara korner så händer ingenting, ingen belöning. Sen när hon är säker på vissa avstånd och i vissa miljöer så läggs helt enkelt dummisarna till! Ska bli spännande att testa detta inlärningssätt :)

Vinter-jaktträning
Våran tanke är att ha gemensamma träningar med de 4 valparna i stan (haft några redan) under vintern -Träna på grundfärdigheterna för jaktträning (stoppsignal, jaktfot, närsökssignal, avlämning osv) inomhus. Hittat några omgjorda grundfärdigheter från inriktningen lydnad/bruks som vi nog kan utgå från och putsa till! Brist på avstånd kompenceras med störning vi lägger till!
 
 
Drivkraft
Läser Anders Hallgrens "Motivation & drivkraft", bra bok! Är dock lite mer inriktad mot bruks, men går att tänka om såklart :) En sak som jag tagit fasta på och känner att jag tror på är att drivkraften och motivationen hos hunden har bättre chans att bibehållas igenom att "grundaktiviteten" lärs in först. Och detta stämmer ju med teorin om att hundarna ofta ta till de beteenden de först lärt sig. För våra retrievers betyder det att APPORTERINGEN ska läras in först -lydnaden, signaler osv lärs in efter apporteringen. Eftersom hundens motivation ATT "lyda" kommer från drivkraften att apportera!
 
Obsevera att jag inte menar att lydnaden och signalerna är mindre viktiga :)

//Veronica
 

Film ~ inoff jaktprov

Vi såg det inofficiella jaktprovet som träning, har ju inte blivit mycket jaktträning alls med våran mamma Fyra :) Vi lärde oss nog framför allt att vi måste träna mycket stadga - på transportsträckor och mellan momentet!

Mattias fick testa på hur det är att gå jaktprov, Keron blev så alldeles övertaggad, men han njöt av varenda sekund!
 
Mori på valpbanan a lá workingtest :)
 
 
 
Några filmer med mig och Fyra:;


 
 
 
 
 
 
//Veronica

~ Passivitet med Ninnibell ~

 
I går arbetade Mattias eftermiddag så jag, Keron, Fyra och Ninnibell gick en skogspromenad tillsammans. Vi hade med en minidummis...och då blir det alltid massa träning :)

Vad jag än gör med en av hundarna så får de andra samtidigt träna på att vara passiva. Keron och Fyra kan det där, man behöver knappt säga något. När de (helst Fyra) ser att jag ska göra något med en av de andra hundarna så sätter de sig själva om jag inte "placerat" dem.

Storhundarna fick söka och dirrigeras till den lilla minidummin. Jag la stort fokus på att Ninnibell skulle sitta LUGNT vid min sida trots att hon såg hur en av de andra arbetade. Hon är riktigt duktig, får en godis med jämna mellanrum...kan vänta ganska länge mellan godisbitarna eftersom hon fått denna typ av passivitetsträning några gånger redan. Använder inte koppel -eftersom JAG då blir duktigare på att göra det lagomt svårt för NB och ge tillräkligt med belöning för att hon ska klara uppgiften!

En gång hände det att hon i Kerons språng (stor intensitet) när jag skickade ut honom sprang efter -men jag ropade hennes namn och hon vände direkt. Bra att ha en "extra-broms" för att få in henne. Men målet är att ALDRIG behöva använda "extra bromsen"!

Ninibell fick förutom all passivitetsträning, några mini-markeringar med fokus på inlevereringen. Kastar aldrig ut dummin förrän hon sitter och hon måste vara lugn innan hon får hämta. Hon är duktig på att sätta sig och att hålla sig lugn eftersom hon gärna vill att jag kastar dummin. Kom in bra med dem också! Kunde inte låta bli att göra någon svårare som landade i en buske....bara för att testa :) Hon klarade det! Finns ingen anledning att träna så redan, fokus ska vara på inlevereringar, följsamhet och stadga. Att kasta dummi till en valp kan ibland skapa för mycket motivation-stress, vilket gör att valpen inte lär sig så mycket utan mest arbetar på instinkt. Tänker jag :)

En mycket viktig träning; vi varvade att NB fick hämta dummin -med att jag kastar den UTAN att hon får hämta! Och att belöna att hon sitter, att hon följer mig i stället för att få hämta..Hon ska inte känna frustration för att hon inte får hämta..
 
//Veronica
 
Mori ska lämna dummin till matte Anna
 
 
 Mori 
 
Ninnibell
 

RSS 2.0