Vi önskar alla en god jul !!

(För att se julkortet i naturlig storlek, klicka på minibilden, den stora bilden får tyvärr fel upplösning på bloggen)
 

Höga höjder för katterna...


Lite tidigare än alla andra fick katterna en efterlängtad julklapp igår, en klätterställning/kattställning från Djurmagazinet, kände att man kunde passa på då de hade sänkt priset, så jag fick hem den för 800-900kr.  Dom ligger och sover på kattställningen nu, jag har placerat deras värmedyna på den som Vinga naturligtvis hittat =). Aslan har har klättrat lite och klöst en massa, Vinga har lekt med fjäderleksaken jag passade på att sätta fast. Ett bra köp verkar det som.

 

//A


Rimset har haft en period när han inte velat gå in i buren i bilen, jag antar att det beror på att jag ibland har kastat in en godis i buren, vilket gjort att han börjar sheijpa mig på just detta...

Vi försöker julstöka, jag och hundarna, känns mysigt. När jag gör iordning  fluffig, gul lussekattsdeg tycker Elvira  faktist att man kan provsmaka degen när den står på jäsning - check. Jag plockar fram russin, Elvira gör ett snabbt läggande spontant och får ett russin för ett bra initiativ- check. Jag kokar tomtegröt och Elvira slickar ren kastrullen - check. Jag sätter mina pepparkakor i en kakburk, Elvira lär sig att öppna den - check! 

Igår vandrade vi i skogen där vi passade på att träna lite apportering, sök, avlämnande av föremål och handtarget. Elvira gräver i princip aldrig ner föremålen mer, eller springer och lämnar det någonstans, efter massa träning, men det återstår mycket innan vi når det färdiga målet, som innebär en perfekt apportering och ett snyggt avlämnande i handen.

När hunden inte vill gå in i buren...
Rimset har haft en period när han inte velat gå in i buren i bilen, jag antar att det beror på att jag ibland har kastat in en godis i buren, vilket gjort att han börjar sheijpa mig på just detta, dvs, vägra gå in i buren om inte en godis kastas in.  Igår tog jag tag i saken, satte in han i bilen, varav han INTE gick in i buren utan satte sig utanför i det lilla utrymmet som faktist finns där. Jag tog lugnt ut han igen för att ta in han i bilen, varav han upprepade sitt beteende, att vägra gå in i buren ca: 5 gånger och jag tog ut han ur bilen lika många gånger, utan att bli arg eller irriterad, tillslut vandrade han in i buren utan min påverkan och han fick sin belöning.

Detta är ett exempel på hur mycket mer man får ut av att hundarna bjuder på ett beteende frivilligt utan att man lockar. Eller i värsta fall tvingar. Dom lär sig ett mycket hållbarare beteende.  


foto: Susanne Suomi (Chiliway's Elara, "Elvira")

 
Elvira


/// A


Två lyckliga dårar

 

En onödig film eg, men roligt att dokumäntera lite, Elvira valp, och lilla hårlösa Tuva är med här och där ;)

/// A

(dokumäntera - vad är det för stavning föresten) hmpf...


Att börja klickerträna sin hund, del 1

Ibland får jag frågor angående klicker, klickerträning, hur man börjar och vad man behöver, vad det går ut på osv. Därför har jag bestämt mig för att försöka skriva en serie inlägg om detta. Detta, första inlägget är eg repriser på vad jag tjatat om tidigare, men tål att upprepas!


(jag är ingen hundpsykolog, utbildad instruktör  eller proffs, bara en klickeramatör som älskar att träna hund, så jag ska försöka ge min syn på klickeriet )


Vad är klickerträning?
Klickerträning för mig är en träningsfilosofi som handlar om belöningsbaserad träning där man shejpar fram önskade beteenden.

Shejping:
Handlar om att forma beteenden. Man klickar den minsta antydan till det som en dag kommer leda till ett färdigt beteende.  En hund ställer sig oftast inte på bakbenen och backar bara sådär, utan man får forma hunden till det beteenden. Vill man att hunden ska hoppa upp på en speciell stol, då får man börja med att klicka när hunden tittar åt det håll stolen är åt kanske, hunden bjuder hela tiden på beteenden helt naturligt, fastän att de ligger och vilar så händer det ngt hela tiden, ett öra vinklas åt sidan, en tass dras in, en blinkning med ögonen, en gäspning – allt kan fångas och förädlas!  Möjligheterna har inget slut! Desto mer man shejpar, ju mer förstår hunden konceptet och man når fortare och fortare fram till sina mål!  

Bjuder inte hunden på något? Locka inte, var passiv, antingen väntar man ut hunden eller avbryter träningen. I början av nyss inklickade hundar händer det ofta att de testar med passivitet, helt enklet lägger sig och bara tittar på sin förare, Elvira gjorde så och det är något dom måste få testa om dom vill, men det kommer inte leda till något, jag vill såklart ha aktiva beteenden.


Positiv förstärkning: 
”En förstärkare är en händelse som, när den inträffar samtidigt med en handling, tenderar att öka sannolikheten för att denna handling kommer att upprepas. Lägg detta på minnet. Detta är hemligheten bakom god träning”. (Karen Pryor, Don’t shoot the dog / Skjut inte hunden)

Inom klickerträning använder man sig av positiv förstärkning, vad som betecknas som en positiv förstärkare är individuellt från hund till hund (eller från höna till höna, mus till mus etc.)  Ex på positiva förstärkare är godis(korv, ost, lever, kokt och stekt kött, fisk, gurka, russin, köttbullar etc) lek, smek, kissa (markera för hanhundar), få lukta på baken på en löptik, hälsa på ngn man tycker om osv… 


Det är viktigt att hitta just det som motiverar sin egen hund, lek är det viktigaste vi har, därför bör lekutveckling ligga högt upp på dagordningen. Man kan med fördel shejpa fram lek och kamp. De allra svåraste momenten tränas i princip alltid med lek och föremål som förstärkare. En föremålsintresserad hund är GULD och det är just föremålsintresse många uppfödare tittar extra noga på med sin avel av brukshundar. Matglada hundar är såklart trevligt att träna, men man ska inte fastna, utan variera sin belöning. (själv får jag bästa möjliga effekt på träningen med löptikar som förstärkare men då har man åxå en översexuell snapphane att förfoga över   

 

Negativt straff:
Är även det något som anv. vid klickerträning, det innebär att ta bort något som hunden vill ha, ex, leda bort hunden i halsbandet (på ett vänligt sätt) från träningsplanen då hunden exempelvis skäller vid fritt följd. Eller vända sig om när hunden hoppar mot en för att slicka dig i ansiktet. Ta bort apporten om hunden tuggar och därmed kan den inte längre få belöning, den får bara belöning om den håller apporten utan att tugga. Det är lätt att fastna i negativt straff, i den bästa av klickervärldar och för den ultimata klickertränaren behövs aldrig negativt straff förekomma eftersom man redan har förebyggt och tränat perfekt. MEN alla vet att det inte finns någon perfekt värld eller perfekt tränare, därför är det svårt att klara sig utan negativt straff.

(Inom klickervärlden är positivt och negativt desamma som inom matematiken, positivt-ngt tillförs, negativt-ngt tas bort. )


Ignorera och släcka ut:
Att ignorera beteenden som är oönskade är mycket mer effektivt än att positivt straff,  men jag försöker tänka på att, hinna förstärka innan ett oönskat beteende kommer, man känner sin hund och kan läsa av den. Kommer det en människa gående som ser mystisk ut, undvik att hunden ska börja skälla eller liknande med att förstärka den innan den börjar göra det. Du får kontakt med hunden, hinner belöna det rätta beteendet och kan fortsätta be om fler beteenden så att hunden får bort sin fokus från mystisk människa.

Hinner man inte med detta, är man oförberedd etc, då gäller det att titta åt ett annat håll och ignorera hunden, gå hem och fundera om det behövs andra åtgärder. Ignorering är underskattat, men funkar för det mesta riktigt bra.

Att släcka ut klickersignalen är lätt, undvik att ge belöning efter klicket, snart är signalen utsläckt. Att försöka öppna en dörr som inte går att öppna leder till att man tillslut slutar att försöka. Att inte ge respons (negativ eller positiv) på oönskade beteenden brukar tillslut leda till utsläckning. Utsläckning till skillnad från korrigering ger inga biverkningar.

IGNORERA DÅ HUNDEN GÖR FEL, FÖRSÄRK DET HUNDEN GÖR RÄTT

Tvångsbaserade metoder, aversiv kontroll, korrigeringar, negativ förstärkning och positivt straff, kan man kombinera detta med klickerträning?
Inget av detta hör hemma inom klickerträning, blandar man in detta är det inte längre klickerträning och man kan inte kalla sig för klickertränare.  Med andra ord, vi korrigerar inte (läs: ge hunden obehag för att minska sannolikheten att ett specifikt beteendet upprepas)  ex då hunden inte kommer när vi roparà kommer inte hunden när vi ropar så kan den inte detta ännu och vi kan inte skylla på något annat än att VI har misslyckats med vår träning. Därför bör vi sänka kriterierna istället för att korrigera hunden.

Vi sysslar inte med tvångsapportering (negativ förstärkning) ett obehag som upphör så fort hunden gör som vi vill, det vill säga nyp i örat tills hunden håller apporten i munnen och sannolikheten för att hunden tar apporten i munnen bör därför öka, för att slippa obehag. När du lägger in kommandot ”Apport” blir därmed kommandot ett slags hot för hunden, för den vet vad som händer OM den inte gör vad som förväntas av den. Tyvärr är sådana metoder ofta förstärkande för hundägaren då man får sin vilja igenom för ett tag och därmed blir lättad vilket som sagt är en förstärkning. Biverkningarna utav dessa metoder tänker jag inte ta upp här.


”Om man under träning använder sig av både positiv förstärkning och aversiv kontroll är det en faktor man bör vara klar över; Vi kan tänka oss en hund som belönas både med godis och andra saker när den varit duktig, men även tilldelas kraftiga korrigeringar när den gör fel – inte helt ovanligt förekommande. När hunden utsätts för mycket obehag under träningen blir belöningens inverkan mindre! Hunden kan helt enkelt bli så upptagen av att undvika obehag att den inte jobbar så hårt för belöningen längre. Det här har troligtvis att göra med att det evolutionärt sett har större överlevnadsvärde att undgå något hotfullt än att uppnå en enskild fördel” (Cecilie Koste och Morten Egtvedt - Lydnadsträning i teori och praktik, från grundfärdighet till tävling)

 

 

Varför just en klicker?
Klickern är en belöningsmarkör. En signal som talar om att en positiv förstärkare är på väg. Det fina med klicken jämfört med rösten är att den ALLTID låter likadan och den är snabb. (Desto snabbare hunden får sin förstärkare efter signalen/klicket desto bättre)

Egentligen är inte klickern det viktiga när man sysslar med klickerträning. En klicker kan bytas ut mot någon annan signal som t, ex rösten (ett kort bra), en kort blinkning av en lampa, ljudet av en visselpipa (kort vissling), handtecken (utgår ifrån att hunden ser). Klicken har dock visats sig i genomsnitt ha bästa effekt då man med den får den bästa timingen. Timing är A och O i klickerträning.  

 

 

 ///A


vad har diverse hundar med pepparkakor att göra?

Försöker visst få lite julstämning, därför beslöt jag mig för att "baka" (läs: kavla ut, forma, och grädda) pepparkakor igår. Allt med en förtjust åskådare (provsmakare) a'la husky. Kan väll erkänna att jag inte lade sådär jätte mycket tid på att dekorera med glasyren, den var svår, jag var lat. Däremot tycker jag det är roligare att skära ut egna figurer med kniv. Temat behöver jag nog inte gå närmare in på;)  Tyvärr gick de flesta tår av på alla tassar jag gjorde, nåväl, det ska väll ändå ätas upp antar jag! 
 
 


 
(utmaning: hur gör man en trovärdig Curly som pepparkaka?)


ha det så bra i kylan /// Anna


Ungnötslever är en av alla delikatesser jag använder vid träning av hundarna


Fredag morgon och mys på soffan, tassar som spretar åt alla möjliga håll, snusläpp, upp och ner, djupa suckar. Hundar kan konsten att njuta av tillvaron och leva i nuet, inga gnagande funderingar eller måsten som stör tillvaron, vi har mycket att lära av våra hundar. På plattan står en kastrull med ungnötslever på låg värme!

Ungnötslever är en av alla delikatesser jag använder vid träning av hundarna. Att försöka i största mån att göra hemmalagad hundgodis tycker jag är viktigt, främst för oss som tränar ofta och använder godis som förstärkare i alla möjliga sammanhang. Köper man träningsgodis från affärer ska man kolla ingredienserna, det ska vara så naturligt som möjligt, tyvärr är det sällan det, själv tycker jag det är omöjligt att lista ut vad för skit som döljer sig i godisarna som säljs, kemiska färgämnen, tillsatser, smakämnen osv.... inte konstigt att hundarna blir dåliga i magen!

Frollic är något jag försöker undvika, det är väl känt att det rentav är onyttigt för hundarna, de är fullproppade med färgämnen för hundägarens skull, det ser godare ut för oss. Torkade levergodisar av den billiga varianten är en annan vara som är dålig för hunden av olika anledningar. Som alla vet är levern kroppens reningsorgan, ska man ge lever, ska man veta vart den kommer ifrån. DÄRFÖR är det viktigt att välja lever från unga djur (ungnötslever), dessa organ har inte samlat på sig lika mycket skit som levern från äldre kreatur.

 
*Ta fram levern (gärna flera) och stoppa i en kastrull med vatten
*smaksätt ev, kanske lite salt.
*Koka upp med lock för att spara energi
*När den kokat upp sänker du värmen till 1-2:an och låter levern puttra några timmar, den ska vara genomkokt med inte överkokt, kolla till den ibland för att se om den är klar (är en smaksak hur länge man vill ha den i kastrullen)
*Sätt på ugnen på svag värme (levern ska torka)
* smörj plåten något
* skär levern i små tärningar
*Sätt levern på plåten, tillsätt ev smak (brukar hälla lite honung över) 
*Sätt in plåten i ugnen 
* Rör om då och då 
*Låt levern vara inne i några timmar, beroende på hur torrt godis du vill ha (vad hunden tycker om, mina hundar är kräsna och vill inte ha för torkat då de blir väldigt hårda, men inte för mjuka och sliskiga, perfekt är ordet de är ute efter, suck!) 
*ta ut plåten, låt svalna, frys gärna in i små plastpåsar så du alltid har tillgång till färskt godis ;) 

(Man kan torka annat än lever, ex korv, hjärta, tunga, leverpastejj, blodpudding)  LYCKA TILL!

ETT UTMÄRKT JULKLAPPSTIPS =) Om man nu vill ge julklappar till diverse träningsekipage, isåfall kan man förpacka det lite snyggare....

***

GRISFÖTTER
Eftersom jag blandar torrfoder, färskfoder och BARF åt hundarna, så köper jag lite vad jag hittar på affärerna, nu har det kommit in grisfötter så då får man passa på, för de som inte BARFAR kan ge grisfötter istället för märgben. Kom dock ihåg att det är mycket fett i grisfötter, ge med måtta och känsliga hundar kan bli dålig i magen. Jag försöker vänja mina hundar från att de är valpar att äta både det ena och det andra för att härda magen. BARFAR man, ska man alltid ta mat/kött från frysdisken, eftersom man ger hundarna rå mat!

// Anna

Mentaltest på valpkullar...

Jag förvånas över att det utvecklats till en skön vinter även i Gävle. Tyvärr kan jag inte ta med kameran på själva dragturen, lite synd då det finns mycket vackert ljus, natur och former man gärna skulle vilja fånga på bild, för att inte tala om hundarna. Nåväl, lyckades ta nån bild vid bilen innan vi startade...

På beteende kursen pratades det om mentaltest på valpkullen. En kvinna där som varit uppfödare av rasen Alaskan Malamute körde mentaltest på sina valpkullar för att få fram bra ledarhundar och hon sa att det lyckades. Hon filmade varje test på varje kull hon hade. Detta var ett litet annorlunda utformat test än det som finns i beteende boken men med samma tanke.

Jag har inte funderat över mentaltest /valptest på valpkullar tidigare, inte som jag planerat miljöträningen på kullarna. Men kommer helt klart köra även mentaltester, även om man som uppfödare kan se vad valparna har för egenskaper helt naturligt utan ngt test så är ändå testet en helt annan sak och roligt att jämföra från kull till kull...

 
Elvira med Lolas gamla Björkis-halsband (dom håller läääänge kan jag avslöjja)

 
Glittersnö i vår skog 

 
Min tilltro till Citran och dess kapacitet är som vanligt på topp, han kallas för lilltraktorn och vi
tar oss fram där bara 4 hjulsdrivna jeepar annars plöjjer vägen, han får kämpa så länge han
lever. Han föddes samma år som Lola, -92, ett bra årtal! Men nästa bil blir en 4 hjulsdriven, nån som rymmer lite fler huskiesar i synnerhet och hundar i allmänhet!

 
men dom fryser inte, även om så ser ut ;)

 
Snöras

Sen dog kameran/batteriet =( av kyla(?) vem vet.... 


/// A
RSS 2.0