Workingtest

 
I helg har jag startat på workingtest med Paris, hennes första tävling/prov inom jakten. Workingtest är ju inofficiellt i Sverige men jättekul och bra träning.
 
Lady Lo ville hemskt gärna också starta, markeringsarbetet och apporteringen tror jag hon skulle klara galant. Men hennes förväntan vid framför allt skott har varit för hög, även om hennes stadga skulle ha klarat 5 stationer så kändes det som att det i längden skulle kunna skapa för hög förväntan.
 
Känslan efter vår start är väldigt blandad -jag är så nöjd och stolt över Paris prestationer och hur hon arbetade superfint på de svåra och kluriga markeringarna, hur trygg hon kändes vid skott och kast. Bar tryggt och lämnade av fint. Just för att det gick så bra på 3 (igentligen 4) stationer känns det så onödigt att det gick så fel på de två sista. Men såklart, jag vet ju att det är hennes första start och hon har mycket fokus på allt som händer runt omkring vilket tröttar ut henne. Hon är en jakthund ut i tass-spetsarna :)
 
Jag ska beskriva de olika stationerna och mina egna reflektioner, jag kommer ta dem i den ordning Paris och jag tog dem.
 
Station 1: Fotgående, lång markering i skog som landar bakom nedfallet träd. Paris släpar efter vid fotgåendet, sedan fin stadga. Inga problem att ta sig ut till markeringen (som jag upplevde som väldigt lång) och bakom trädet. Jobbar en liten stund, levererar sedan in dummin med bra fart. Jag förstärker att hon gör ett bra jobb när hon är på väg in, eventuellt poängavdrag -men är ju första starten och vill uppmuntra och förstärka när hon gör rätt. 16 poäng
 
Station 2: Markering på ett kalhygge med mycket stora gropar och kuperad terräng. Lugn vid skott och kast. Paris jobbar bra och intensivt på begränsat område, efter ett tag börjar hon söka sig längre mot vänster då hon inte finner dummin. Jag hjälper henne då genom stopp och handtecken, sedan får hon närsökssignal när hon återigen är i rätt område. Ganska fort hittar hon då dummin och levererar in den med bra fart!
Här får vi mycket avdrag på grund av att jag hjälpte henne. Jag är glad att hon lyssnade på mig och att vi tillsammans kunde få in dummin. Så på något sätt är jag nästan mest nöjd över denna station, den var svår och jag såg att hon verkligen försökte hitta den innan hon lämnade området första gången. 10 poäng
 
Station 3: En äng där dummin kastas bakom en mur och träd. Dummin syns diffust och nedslaget syns inte. Bra stadga, bra fart. Paris stannar upp och tittar på mig ståendes på muren, hon blir förvirrad över vart dummin tagit vägen. I detta läge hjälper jag henne med ut kommando, för att det är vår första start och jag vill att hon ska lyckas. Det skulle vara mycket svårare att hjälpa henne om hon letade vidare åt mitt håll. Jag är dock ganska säker på att hon skulle ha klarat markeringen utan min hjälp, självständigt arbete är en av hennes styrkor. Detta drog såklart ner poängen, även här gav jag ett uppmuntande ord då hon var på väg in till mig med dummin med jättefin fart. 17 poäng
((Här hade jag en känsla att hon nästan var på väg bort bakom mig innan hon lämnade av, som att en del av hennes fokus låg bakom mig -där husse stod. Detta var något jag skulle ha tagit på större allvar visade det sig...))
 
Station 4: Fotgående på äng, dummin kastas över ett dike med småträd på och landar på en intilliggande äng. Paris går fot jättefint, är även här lugn vid skott och kast. Paris tar sig direkt över det lilla diket och hittar dummin direkt, springer tillbaka på den andra ängen med hög fart. Hoppar över diket och är på väg mot mig, men upptäcker husse som står nästan lika nära som jag -inte heller i linje bakom mig. Snäll som hon är så tänker hon att husse nog också vill ha en dummi :) Otroligt synd, hon gjorde ett superjobb! Så hem och träna med husse som störning. 0 poäng
 
Station 5: Kort markering i skog, bakom en liten rotvält. Fin stadga, märker direkt att Paris tappat motivationen. Hittar dummin men hon är något låg. Springer något snett mot mig, lämnar sen dummin. Jag kallar in henne och vi säger tack för i dag! 0 poäng
 
Paris är extremt känslig över min energi och jag var mycket besviken efter föregående station. Inte på Paris men på att jag inte förutsett eller tränat rätt. Jag tror också att Paris var jättetrött i huvudet efter en lång dag. Hade varit så kul att få veta hur det hade gått om husse inte stått vart han stod, jag tror att det skulle blivit ett annat resultat på sista stationen då.
 
Sammanfattningsvis så är jag supernöjd med Paris, hon har så fina jaktegenskaper. Hon lyser av glädje och trots hög motivation så har hon en så fin förmåga att hålla ihop och få mig att känna mig helt trygg med hennes stadga.
 
Underbara hund!
 
 
 
 

RSS 2.0