Bloggtips och skogsdrivare


Vi har nyss kommit hem från en skogstur, de stora hundarna fick en promenad rakt in i skogen "utan stig" och Elvira fick en egen promenad med träning. Nu när jag bla ger Fodax åt henne så utnyttjar jag denna delikatess till träning, så även idag blev det inkallningsövning samt STÅ --> med omvänt lockande och FRI-signal och passivitetsträning.

Elvira har tappat två tänder idag, tror det var därför hon inte direkt ville leka med snöret. Hon somnade påvägen hem och jag bar henne upp till lyan, lade henne i sin bur där hon nu sover.

Att gå i skogen / Naturen utan stig är att rekomendera, hunden tycker det är MYCKET roligare att följa efter dig, dessutom hittar man saker att aktivera sin hund med, träd som har fallit kan hunden få balansera på, man kan hitta små hål som man visar hunden, vattendrag, vattenpölar osv .... du leder hunden till roliga platser, kan gömma dig osv. och får därmed PLUS poäng ;)

Går du efter en stig kan det kännas tråkigt och förutsägbart, hunden kan dra en egen vända in i skogen för den vet att du aldrig viker av, vet vart den har dig!

Naturligtvis kan man variera, förstår om man inte vill driva runt i skogen titt som tätt =) .... Även om jag nu gör det =P 

Tänkte tipsa om en blogg --->

Gå in på EVAS blogg och ta del av hennes expertis ;)  


-------------

Eventuellt ska vi se majbrasa ikväll, eventuellt INTE, får se, eller som dom säger i Gävle "Kase", låter inte bra, det ska vara majbrasa eller inget alls =P Funderar på att ta med Elvira som träning, stå en bit bort... får se =)

Ha en bra Valborg!!!

 

Där elden falnar men fortfarande glöder...

Myggorna har anlänt på riktigt idag känns det som, sitter man stilla i skogen flockas de omkring en, stora, har aldrig sett så stora myggor och de bits, Elvira hon bits tillbaks, men de tar aldrig slut och hon tittar tillslut i kors, och imorgon är det 1 Maj, våren är verkligen här!

 


 
Rimset har äntligen en lekkompis =)

 

 

 
älskar deras språk i denna bild

 
Glädjeyra

 
"matte sluuta, jag vill springa INTE kramas"

 
svalkande vatten 

 
ngt klokt i den blicken trots allt

 
Tuva- Lisa

 
vattenmonstret

 

 

 

 

Elvira och råtteriet
Tänkte börja med att berätta lite om de tre råttorna och Elvira, eftersom råttor är otroligt kloka djur (jämfört med katter) som jag har stort förtroende för så har jag överlämnat valpens och deras relation till råttorna mer eller mindre.  I början kunde Elvira stå och skälla mot råttorna, men med tiden har hon lärt sig att lugnt sitta och titta på dem, och de tittar på henne.  Råttorna har tränat Elvira. Dom har ignorerat hennes skällande, bara varit lugna och med tålamod väntat ut henne. Råttorna är inte ett dugg rädda för hundar, vare sig de låter eller ej bör påpekas!

Elvira har därför lärt sig att det tjänar inget till att skälla och råttorna är varken leksaker eller ngt att vara rädd för, nu kan de nosa på varandra, råttorna sticker ut deras små nosar genom hönsnätet, Elvira tycker det är lite läskigt att nosa på dem och skyndar sig. 

Råttorna ger även saker åt henne genom nätet, om det verkligen är åt henne eller inte vet jag inte men Elvira tar tacksamt emot när de pressar ut sådant de inte vill ha kvar i buren, mycket positivt.

Alien och valp
Vinga och Elvira förstår varandra, hon är mycket konsekvent Vinga med att tala om att hon inte vill ha en efterhängsen valp i hälarna, det räcker med att lilla alien morrar åt Elvira så är hon med på noterna.   

Valputveckling
Valpkursen gick bra, kan det göra annat på en valpkurs? Lådan hade vi till en liten övning, hundarna fick sätta sig på lådan och sitta kvar där trots protester, gråt osv… jag satt bakom lådan för att ge stöd åt Elvira,( samt att jag smekte henne lugnande) som med lite gnäll och ”måååste jag” tillslut accepterade läget och gav ifrån sig den där djupa sucken.  Anna ansåg att detta var grunden till mycket, från att hundarna inte ska dra i koppel till platsliggning osv.…

  

 
Salukivalp både jag å elvira är kär i =)


Passivit

har jag försökt träna mycket med Elvira, (aldrig på en låda dock), men det är något som man aldrig kan träna för mycket av. Det behövs dessutom tränas mycket mer med henne, den envisa unga damen ;)

Viktigt att påpeka är att föraren alltid ska vara lugn och tålmodig (som råttorna), aldrig bli irriterad, arg eller ta till fysiskt våld för att få sin vilja igenom, bara vänta ut. Detta ska man träna när man har all tid i världen, dessutom bör man välja tidpunkt med hänsyn till sin hund/valp. Är valpen trött på kvällen, då kanske det passar bra att träna passivitet, gör det enkelt för er att lyckas och försvåra gradvis!

Anna tyckte även att vi skulle börja med inkallning med omvänt lockande, detta ter sig så att man är två förare (husse Rickard och jag) ställer sig en bit bort från varandra, med hunden i långlina, den ena föraren sträcker fram handen med godis till hunden som infinner sig bredvid denne, försöker hunden ta godbitarna stängs handen snabbt (negativt straff) och tar hunden bort nosen från godisen så öppnas handen vilket är en positiv förstärkning. (även om hunden inte får godiset, men då vet den iaf att den har chans att få) Detta har Elvira tränats på från dag 1, så där har hon koll, men det svåra här är att jag en bit bort, alltså förare nr 2 ropar hennes namn ”EEEELLLVIIIIIIIIIRRRRRAAAAAAA” , jag är noga med att BARA ropa en enda gång, vid minsta antydan att hon tar kontakt med mig så berömmer jag (förare nr 1 har kvar godis i handen framför henne, men får absolut inte ge det till henne) När hon kommer till mig trots störningen så får hon en jackpott och massa beröm, sedan håller jag fram godis medan föraren nr 1 ska kalla in henne .

Elvira fattade snabbt galoppen och vi höjde kriterierna . Nu delade föraren hon var hos ut en godis som hon fick äta, höll fram handen som vanligt med godisar medan förare nr 2 kallad in henne. Även detta klarade hon galant!

Det är bara fantasin som sätter stopp för hur mycket man kan utveckla denna övning, dagen efter kampade jag med henne, när hon kampade som bäst kallade Rickard in henne och hon avbröt kampen genast, tvärvände och sprang till honom. Nöjd matte ;)  Tillslut ska målet vara att kunna kalla in henne trots lek med andra hundar osv.…

Kvalitetssäkring av beteende och omvänt lockande är VIKTIGT för att verkligen få ett beteende att sitta och för att få stimuluskontroll om man nu vill ha det!  

Omvänt lockande på sitt, kan vara att man håller en godis nere på golvet, omvänt lockande på STÅ kan vara att man kastar en boll framåt, eller håller en godis framför nosen på hunden och för dem längre bort, här ska hunden inte följa efter såklart, det viktiga är att man ska ha kontroll och kunna stoppa hunden om den försöker ta det man lockar med (stängd hand, långlina, hjälpförare som tar upp bollen)!  Börja kvalitetssäkra innan du sätter namn (kommando) på beteendet . Med undantag på inkallning etc.…

Har massor mer att skriva, men mina blogginlägg börjar likna artiklar mer än inlägg, jag måste skärpa mig!GRATTIS MOR PÅ 52 ÅRS DAGEN

För kungen och Mor fyller år på samma dag, samma dag som elden brinner ;)
Med detta får jag tacka för att ni orkat läsa ända hit!
/// anna

hund i Kyrkogård ...

Det är nästan sommarvärme, näästan, jag har fortfarande mössa och vinterjacka tidigt på mornarna ( 05:00 eller tidigare) på hundrastningen, men Elvira tycker att det är rekordvärme och jag tycker det är otroligt synd att tjänsten jag sökte på Kebnekaise gick till en annan ( som vanligt ), för tänk vad Elvira hade trivts att tillbringa sommaren där=)!

Om jag inte får ngn sökt tjänst i Gävle eller Kiruna kommer jag att satsa på konsten i sommar, jag och djuren drar till Morjärv och där ska jag bara måla, måla, måla och träna hund ute på landet!

Träningspass X 5

Jag och Elvira har nyss haft en träningsstund, klossen --> hon klarade de högre kriterierna och är superduktig, Lådan --> Idag satte hon i en baktass ;) (målet är att alla ben är inne i lådan) , Kloklippning --> Vi klippte klorna på en tass, det gick bra, STÅ --> Här har vi börjat med omvänt lockande, kvalitetssäkring av beteende, hon ska kunna stå stadigt med alla tassarna på marken trots att jag lockar med en godis, klarar hon det räcker jag fram godisen, klarar hon det inte tar jag bort den å då börjar vi bara om. På stå har vi Fri signal som  nämnt tidigare, så det blev en bonusträning =) 

Idag är andra valpträningstillfället, vi ska ta med en låda enligt anvisningarna, undra vad Anna ska hitta på =) Anar vad det handlar om =D !! Får väll återkomma och berätta imorgon eller ikväll =P

Kyrkogården och Miljöträning

Elvira har besökt Skogskyrkogården i sthlm, jag och Sanna åkte dit för att besöka Dittes grav, så det blev en liten miljöträning för Elvira samtidigt, jag vet att man inte får ta in hundar på kyrkogårdar (inte för att det stod ngn förbjudsskylt) men vi kom dit så sent att inte en kotte  syntes till.

Fodax och miljöträning
Igår kom leveransen av Fodax, vi hämtade maten i Gävle bro där lastbilen anländer, Elvira var med som träning och trots massa folk, höga ljud och rampen som åkte ner (rampen, säger man så) människor som bar sina kartonger och påsar så lade hon sig lungt ner och tog det hela med ro, som om hon varit med om det tusentals gånger ;) Men när hon tillslut kände doften av färskfodret och insåg att mannen som gick förbi henne gång på gång bar på delikatesser så ville hon prompt in i hans bil där maten fanns, fick man inte det kanske man kunde yla lite smått =)

Elvira knallade upp på rampen (flaket) och undersökte, inte alls rädd och när hon insåg att även vi började lasta in detta i vår bil "hjälpte" hon såklart till att bära ;) Igår fick hon provsmaka maten, det dög!

Vi har även miljötränat på Lantmännen, det gick som förväntat bra =) 
 

Hemsidan
Kan jag fortfartande inte jobba med, inte heller designa denna blogg, jättetråkigt, men har inte fått hem programmen än, det tjorvar som vanligt =( 


Ha det bra i solen /// Anna och hundarna

 


Vatten-huskie

Det är sol ute, vi ska strax ut med hundarna till skogen, bloggmatte ska baaraaa ;) 

Min ide om att förstärka läggandet från stående (vill inte lära henne att ligga från sitt genom att föra handen neråt med en godis, då jag inte vill locka henne ) verkar funka. Sen jag har börjat klicka vid spontant läggande då hon har racing, hon har även ställt sig framför mig och lagt sig, flera gånger =) Fast det är lång väg än... Jag har inte satt ngt kommando på läggandet, har i princip inte gjort det på ngt beteende alls som hon lärt sig att bjuda på för att få belöning, men det kommer... 

Däremot har vi fri-signal på läggandet, ståendet, sättandet, samt att stå på saker (stenar, stubbar, bänkar). Fri signalen på dessa beteenden innebär att hunden VET att den ska ligga kvar till jag säger FRI och då kommer hunden rusande och får en godis etc...

 Fri signalen är en belöning i sig. Detta gör att lilla Elvira på 13 veckor har en BRA stadga, hon står på sina stenar och väntar, trots att jag klickat då jag varit långt ifrån henne. När jag kommer fram ger jag godis och antingen klickar jag flera gånger igen innan Fri-signalen, eller så ger jag fri-signalen efter första belöningen.

Samma sak med läggandet, hon kan kuta som en tok och lägga sig en bit bort från mig *KLICK* hon ligger kvar, jag går fram till henne, ger belöningen, hon väntar på Fri-signalen innan hon reser sig...

naturligtvis händer det att hon reser sig innan, men till 80%-90% väntar hon, har jhu bara tränat detta i två dagar ;) Att stå på saker, där har hon verkligen full stadga ;)  

Denna Fri signal bör inte förväxlas med varsågod signalen, på varsågod signalen kräver jag inte stadga, bara kontakt, ev bjud på ett beteende etc... och varsågod Rimset, gå kissa på den där kissfläcken, eller Varsågod Elvira, gå fram och hällsa på hundarna osv .....


ELVIRA ÄLSKAR VATTEN --> bildbevis !  Hon hoppade självmant och spontant i badkaret när jag stod och rengjorde en av hennes leksaker som blev lerig på träningen igår (leriga leksaker vill man inte ha i munnen)

 
Vattenhuskie 

 
Här kan jhaa ligga ett tag jhuu

 
vattenlek

 


Elvira är en hund som älskar att kraffsa på katternas klösbräda, har aldrig sett något liknande, tänka sig!
 

 


Ha en underbar helg!!! /// Anna


Vi kallar det Berikning


Alla som läst kurser om djur i djurpark och liknande vet vad berikning är för ngt. I en inhägnad för lejon skulle ett träd där de kan klättra och vässa klorna ses som en berikning i hägnet, För en flock hönor skulle en höbal som sätts in där de kan slita, äta å ta sig upp på ses som en berikning.

Man ser till artens behov, vad de skulle göra i det vilda, just för att berika deras liv. Detta är ngt viktigt för djur i fångenskap för att de ska må bra, man tillsätter ngt i deras miljö så de får tänka, arbeta, leka, ha roligt. Att göra detta för våra sällskapsdjur känns väll som en väldigt bra ide?

Viktigt att poängtera är att detta inte har ett dugg med träning att göra. Djuret sysslar med sin berikning på egen hand!

Så idag fick då Elvira Berikning i form utav en tom säck kattmat men med några få kulor kvar längst in. Elvira hon slet och bet och hade hur roligt som hellst, att du får plocka upp miljoner bitar av säcken sen, det är sånt man får bjuda på ;)

Annan form av berikning i hemmet:

kattställningen ( till katterna )
Märgben 
saker att riva och slita i för att få tag på godis, anv fantasin ;)
Täcken och kuddar på hundens bädd så den får bädda och kraffsa
burar med överdrag---> en liten kojja att krypa in i
På sommaren kan du ha en liten pol på balkongen eller gården där hunden kan leka i vattnet, svalka sig osv..
Gömma mat eller godis ( utan att hunden vet att du gjort det) som hunden får leta (utan kommando)

I min råttbur har jag en hel del berikning:
vattenhink där de kan tvätta sig och dricka  (förutom vattenflaskan)
Kattsand i en bunke
massvis med grenar där de kan klättra
papper de kan bygga bo med
låda som de kan gnaga hål i samt gå in i 
samt så tillsätter jag nya saker hela tiden som jag byter ut eftersom, gammla kläder, krukor, gömmer mat osv...

Det är bara att sätta sig ner och fundera vad din hund, katt, råtta, fågel, häst, ko, gris, kanin har för instinkter, vad de gör, vad de skulle gjort i det vilda, sen får du förfina det hela, du kan inte låta din hund jaga och riva en ren som den sen sliter i och äter, men den kan få slita i en ihoptejpad skokartong med godis i ;)

 

 

 

 

//// Anna


SNÖ är ett vacker ord

Det SNÖAR i Gävle, plogbilen har farit fram, några timmar försent dock, på mina hundrastningar har jag kunnat skåda förtvivlade föräldrar påväg till dagis som släpat sina barnvagnar vars snö klibbat fast på hjulen/däcken så de är helt oanvändbara. Små barn har famlat omkring några meter bakom och fått syn på än det ena och än det andra vilket lett att de släntat efter.... Vissa föräldrar höll sig lugna och accepterade läget, andra ringde hysteriskt i mobilen (efter hjälp)?

Ja! Det snöar i Gävle, aprilväder konstaterar jag och eftersom man kommer från Lappland har man naturligtvis inte bytt till vinterdäck på bilen trots att lagen säger att det ska man minsan göra, lagar i all ära, men att använda sitt sunda förnuft kommer före ;)

Elvira tokälskar snö,* ja ser det snöar, ja ser det snöar... race.... ja ser det snöar HURRA!!!!*  sen det där spetsleendet och det där finurliga i blicken, stamp med tassarna på snön, titta på matte, får jag godis nu? Att hinna kissa är inte lätt!

Matte vill inte ha snö, inte nu, inte när det ändå inte går att göra ngt med den, men hon accepterar läget!


Träningen i dag...

Som jag berättat förut har vi fått ett genombrott med klossen, känns SKITKUL! Dagens klossträning gick riktigt bra, efter kriterierna och jag har därför höjt dem ngt till nästa gång, får se hur det går! Elvira förstår principen nu.
Regel: höj kriterierna, gå vidare i träningen när hunden klarar det delmål ni är på till 80%... (man kan alltid gå tillbaks och repetera)

Alla kanske inte vet vad jag menar med KLOSSEN?!

Klossträning / bakbenskontroll och Utgångställning 
Är en av grundfärdigheterna vi vill ha på våra hundar, en hund som har koll på sina bakben är värt mycket, i både lydnad, agility, bruks osv.... 

bakbenskontroll kan man träna på olika sätt, ett sätt är den såkallade "klossen"!

*börja med att fundera ut och ta fram en lämplig kloss, allt från tegelsten, bok, upp och nedvänd låda eller ngt annat lämpligt. Själv föredar jag att börja klossträningen med ngt riktigt tungt och STABILT, hellst när man tränar valpar ;) 

*Gör en kriterieplan, sätt dig ner med papper och penna och skriv upp dina delmål, samt bestäm hur många repetioner / pass du vill ha, ex 5x5 , 2x3 osv beroende på individen du tränar, det är lätt hänt att man gör för många repetioner/pass för att man får flyt, och sen tröttnar hunden... Bestäm belöningen osv... planera, planera, planera ( gäller all träning ) . Efter varje pass leker jag med mina hundar... innan nästa pass igen ;)

*Hitta en ostörd plats utan störning. (jag börjar alltid inomhus)

Vi vill ha en hund som ställer sig med framtassarna på klossen och rör baktassarna (bakbenskontroll), hunden ska tillslut kunna snurra 180 grader åt både höger och vänster vid din vänstra eller för all del även högra sida, samt kunna sätta sig i utgångställning / fotposition!

*Placera klossen på golvet och börja shejpa, klicka när hunden är på rätt väg. Vissa hundar kommer ställa sig med framtassarna på klossen direkt, andra kanske inte alls är intresserade av klossen, då får du klicka för minsta lilla, att hunden tittar på klossen, lyfter ena tassen för att gå närmare klossen osv...

*När hunden fattar att den ska stå med framtassarna på klossen höjjer du kriterierna, nu börjar du fokusera på bakbenen. Gå ett steg mot antingen höger eller vänster, oftast rör hunden sina bakben då för att lättare ha kontakt med dig, om den gör det klickar du och ger godis.

*Begär att hunden ska flytta bakbenen fler och fler steg. ( Du står fortfarande mittemot och hunden rör sig med dig /mittemot dig, åt samma håll.

*När hunden kan detta utan och innan, åt båda hållen ( till 80% ) höjjer du kriterierna och står stilla och väntar ut hunden tills den flyttar sig självt, när det är klart ställer du dig bredvid hunden medan hunden ska flytta sig med dig...


Såhär är det bara att shejpa och sätta upp en individuell kriterieplan tills man når målet... 

Jag och Elvira har bara kommit till steg 2-3 så jag kanske beskriver lite luddigt...
Men jag rekomenderar artikeln om Klossträning i tidskriften "CANIS" (minns ej nummret) , samt boken "Lydnadsträning i teori och praktik - till grundfärdighet till tävlning av Cecilie Koste och Morten Egtvedt" om ni vill veta mer om klossträning ;)  APPORT

efter klossträningen var det bus/kamp där Elvira fick vinna när hon backade med kampen, ngt som Hilding uppmuntrat mig till ( att ta nästa steg ) Sedan körde vi lite apport.

Sedan körde vi apportövning, där har vi inte alls kommit långt, jag höll tennisbollen i handen, lade godis på golvet som extra störning, Elvira försökte vara snabb och sno åt sig godiset några gånger, vilket jag hade räknat med, så jag var supersnabb med att sätta handen över... och ---> Bjud på det rätta beteendet så får du vad du vill!

Jag har börjat med att klicka bara Elvira nosat eller satt nosen mot bollen, nu har vi kommit så pass långt att hon griper bollen medan jag håller den i handen, ska bara få henne att hålla bollen längre och längre i munnen, såååå svårt, eftersom hundarna gärna vill börja gnaga, eller så släpper dom bara, vi vill varken förstärka gnag eller släpp... ett svårt moment för MIG!

Här är timing jätteviktigt, det tar en bråkdel av en sekund för hunden att börja gnaga då den håller bollen etc i munnen, det är lätt hänt att förstärka fel beteende... eller som Morten och Cecilie skriver i sin lydnadsbok nämt tidigare, att det även är lätt hänt att förstärka när hunden rullar tungan inne i munnen för att spotta ut apporten. =( LÄSKIGT, eller hur! =D

LEK och sen LÅDAN

När vi var klar med apporteringen och leken efteråt tog jag fram lådan som vi kallar ugnsformen vi använder till denna övning. Som innebär att Elvira i slutändan ska stå med alla fyra tassarna inne i lådan, detta shejpas fram och hon står just nu med framtassarna inne i lådan, dags att höjja kriterirna här åxå ;)

Detta är en bra övning som tränar både hunden och föraren i shejping, samt tränar hundens balans, Även här väljer jag att ha ngt tyngre...

....

Ska försöka få Rickard att filma oss, har faktist några filmer redan men har  inte tagit hem ngt program så de går ej att ses eller laddas upp än =/ Bör fixas!Läs mer om bakbenskontroll på Klickerklok


 

ha det /// Anna


Distriktsveterinärerna och Vidskepligt beteende...

Idag fick Elvira sin andra spruta, vi testade en klinik vi inte varit på tidigare "Distriktsveterinärerna" i Valbo, på Onsdagar har de drop in vaccinering mellan 14:00-16:00! Det var en liten trevlig klinik där Elvira stortrivdes och charmade personalen, hon reagerade inte en på sprutan och fick massa godis, hade inga problem med att stå på bordet heller!  

Sanna som körde dit mig (hade ingen egen bil) hjälpte med tandvisningsträning medan vi satt och väntade på vår tur, Elvira är duktig på tandvisning men hon är lite otålig ibland, jag ska träna mer passivitet med henne, samt av och på knapp! 

Dit kommer vi hur som hellst att återkomma!

Ligg med fart i..
Har kommit på ett sätt att klicka in ligg på Elvira, får se om det funkar, när hon har sina race, springer runt runt runt, så blir det alltid att hon lägger sig riktigt snabbt, då är jag snabb på att klicka, spelar ingen roll om hon har ngt i  munnen, bara hon lägger sig, funkar detta, om hon gör det nog ofta så får jag förutom läggandet dessutom ett snabbt läggande som bonus... 

kampen har vi åxå tränat på, fick till några bra klick där hon backade och lade vikten bakåt (trots störning). Hon fick även bekanta sig med en 11 år supersnäll Flattblandis som älskar valpar, Elvira är väldigt bitig så tyckte lite synd om honom, men dom låg och rullade med varandra i gräset ;)

Socialiseringen avtar inte den heller trots att hon passerat 12 veckor, ställer dock krav på henne att hon ska fråga mig om lov innan hon får rusa fram, än så länge kräver jag bara en snabb ögonkontakt innan Frisignalen. Jag borde kräva mer men blir själv så stressad av att låta folk stå och vänta på oss. Förarproblem =/

Kontakt
Hon har börjat ta kontakt med mig då cyklar, barnvagnar, barn å faktist hundar passerar, åtminstonne till 70%. Detta för att jag har ignorerat hennes dragande mot dessa roliga saker ( hon kommer ändå inte fram ) och bara stannat och börjat med att förstärka minsta antydan till slakt koppel, vilket hon får då hon sätter sig ( ngt hon kan sen innan, tar kopplet emot stannar jag och väntar på att det slaknar).

Att hon sätter sig är mer eller mindre ett vidskepligt beteende, jag är bara ute efter ett slakt koppel, att hon sätter sig gör kopplet slakt därmed förstärkning, spelar mig ingen roll, jag förstärker även då hon står vilket händer ibland, bara kopplet är slakt. Spännande och se om hon behåller detta vidskepliga beteende eller om det försvinner.  

Fyra, Curlietiken i Kiruna sätter upp tassen när hon lämnar apporten, ett annat exempel på vidskepligt beteende, för som alla vet "MAN FÅR DET MAN FÖRSTÄRKER"  ;)

 


Nu ska vi bege oss till Lantmännen, för att köpa kattmat, sedan blir det en skogspromenad med hundarna, med lite träning såklart, man kan inte låta bli helt enkelt =P

ha det /// anna


Vilsna X 2

Måste bara rätta mig själv, anmälan till SPHK:s utställning kan fortfarander göras, jag tänkte att det var månad Maj =/

Vi kommer anmäla oss och utställningsträna, om jag känner att hon är redo för sin debut åker vi, annars är det bara att stanna hemma, anmälan kostar bara 150kr så....

 


ha det och var snäll med era hundar // Anna


Valpkurs och vilsna i Gävle

Första valpkurstillfället är nu avklarat! Elvira skötte sig bra, hon kunde leka trots alla hundar samt ta kontakt =)

Vi åkte naturligtvis fel och Anna var tvungen att ringa och fråga vart vi var, vi fick vägbeskrivning å fick en utskällning av små valpar av olika slag jag och Rickard =P när vi väl hittade ladan =)
Så kul att träna när ngn tittar på och ger tips =) "Hon kan mycket mer" är  ngt som Anna sa som jag verkligen tog till mig, för jag fastnar lätt och tror inte att hunden är redo för nästa steg, så istället tragglar jag samma sak om och om igen......

Anna gillade att jag hade det "rätta" tänket... och det är hög kvalite på valpkursen =)

 
Anna ger mig råd!

 
jag , Elvira och några kursdeltagare

Väl hemma gick jag ut och shejpade klossen på Tuva, sen gick jag och Elvira ut och utvecklingstränade kampleken och lite annat skoj, inspirationen är på topp

Rickard och Rimset gick ut å tränade på egen hand!


Huskieglädje och Podencospan

April april är snart tillända, lilla valpen har vuxit och vi lär känna varandra mer och mer, en bejakande tid, denna valptiden som går så fort. På Onsdag åker vi till valbo då Elvira ska få sin andra spruta. och på tisdag, imorgon börjar valpkursen. 

Även om hon paserat 12 veckor så fortsätter vi och miljötränar, dock inte lika strikt som förut. Idag åkte vi buss till stan, besökte en hundrastgård, järnvägsstation, Naturkompaniet, Djuraffär X 2 där vi i ena affären köpte en ny leksak, i samma affär där Elvira såg fåglarna och hon satt som paralyserad och spanade på dessa underliga djur =) 

Elvira är en sann fågelhund tillika fågelskådare, hon lyssnar och spanar och förundras. Där har vi ett stort intresse, ett annat intresse som Elvira har är vatten, introducerade henne från dag 1 att badkar inte är farliga, när hon utan problem kunde vara i badkaret började jag låta vattnet droppa, sedan lite mer och mer. Kanske detta har gjort att hennes vattenintresse har ökat?!  Vi får se om hon växer ifrån det eller inte. 

Hur som hellst förväxlar hon våra vattenskålar med små dammar och idag hittade jag henne stå och stampa iden nyfulla vattenskålen med framtassen/tassarna, när hon var klar hoppade hon nöjt upp på soffan med genomvåta tassar och ben, kvar lämnade hon en sjö på golvet, *söta små valpar*. 
 
Vi fick även ett genombrott med klossen och träningen av bakbenskontroll idag, ÄNTLIGEN! Förstärkningen var att hon fick slicka grädde från mitt finger efter varje klick!  

Jag har vissa problem med att hitta bra förstärkning i form av mat till henne, hon är väldigt kräsen, ost går ganska bra, men känns jhu trist att ge henne då hon kan bli dålig i magen =/ 

Annars har jag hemmagjort godis för att det inte ska göra ngt om man ger i större mängder, (inga tillsatser etc), köttbullar av nötfärs, fläsk, fisk och lever är det jag tillagat här hemma. Jag känner inte att hon älskar ngt av det där, men jag har åxå en förmåga att få KRÄSNA hundar, så anar att felet som vanligt ligger hos föraren ;) 

Jag har två frikommandon som Elvira har lärt sig, FRI - som vi använder vid stadgaövningar och VARSÅGOD - som vi anv i allt annat, tränar mycket på "erbjud ett beteende så får du det du vill" vad vill hon? allt från att gå in eller ut från dörren, fram till ett löv som blåser omkring, fram till godiset/märgbenet eller till en annan hund eller människa. 

Vi kvalitetssäkrar bla ståendet, håller en godis framför henne och begär att hon ska stå stilla utan att ens ta fram nosen, gör hon det tar jag genast bort handen som belöningen finns i ( negativt straff ) , står hon stilla blir det klick och godis ( positiv förstärkning ) .... andra beteenden vi börjat kvalitetssäkra är *sitt *handtarget *apport *Inkallning *lek ...  

Vi tränar tandvisning varje dag, samt hantering, började i väldigt liten skala med att bara jag höll handen nära munnen klick, smekte klick, lyfte tandköttet klick osv med massa repetioner och pass. Hanteringen är samma princip, hålla handen ovanför huvudet klick osv....  

Ja herre gud, det är mycket att träna, en sak jag varit dålig på att träna är utställning =/ Dels därför jag inte anmälde till Bjurås i Maj, där Eli kommer dömma som har Rosenhills kennel ( Podenco Ibicenco ) i Norge,  och dels för att jag missade att anmäla mig i tid. SUCK!! 

Elvira tror att utställningskoppel är ngt man ska gnaga sönder, funderar nästan på att ställa henne i tjockt läderkoppel första gången ( och bli kallad amatör ) . men då slipper vi oroa oss att det händer en liten olycka =/ Läderkopplet biter hon aldrig på vill jag såklart påpeka ;) 


Bjuder på bilder från Älvkarleby blandannat!   

 
över bron där älven flyter fram ...

 
Matte tycker Elvira är duktig, Elvira tycker att det här var INGA PROBLEM, men kan ta en godis iaf 


 
Sportfiskintresset växer fram ;)

 
Får niii nå fisk dåååå?

 
På span 

 
hon säger bla bla blaa blaaa

 
Att stå på stenar och dyl har förstärkts, Att välja de svåraste är Elviras egna nöjje

 
vadå höjdrädd? Elvira på hängbron

 
fundersam

 
jag går hiiit bort å kikar

 
nu fick han nog ngt på kroken

 
vattenfilosofen

 
tassdoppning

 
som sagt, de svåraste stenarna...

 
lek trots störning =) gick super!

 
vi tränar stå, här får hon belöning =D

 
hemma igen, Rimset får en ofrivillig nospuss

 
Rimset ignorerar gliineeet ..haha 
HARNÄSBADET

 
Strålar på Tuva 


Rimset, Jag och Tuva (poserar) vissa spanar

 
Span 1

 
Span 2

 
Span 3

 
Span 4 ..osv... i all oändlighet
ursäkta återigen för ett fööörlångt inläg, trots det .... ha det / Anna


Yrvädret tar en lur ;)

Lilla tuffa Elvira har nyss haft race / lektimme med sina vänner här i kvarteret. Husky/Schäferblandningen Bamse, Setterpojkarna Pontiac och Mini samt Världens största Grandiskille Tellus ;) Tack grannar för att Elvira får bekanta sig med era hundar, gör henne gått !!!!

På Tisdag börjar valpkursen för Anna Hilding, det ser vi framemot. På tal om kurser så har jag anmält mig till Högskolekurser *Hund och kattetologi , Etologi, Djurens kommunikation samt lite datakurser, får se om jag kommer med i ngn av dessa, tycker om att sitta och plugga, gör det mest hela dagarna, finns så mycket att lära sig. ska eventuellt anmäla mig till ngn komvuxkurs åxå! Jag kan dock bli stressad om jag pluggar för att bli betygsatt, men vi får se vad som händer! 

Har beställt hundmat från FODAX igen, kommer till slutet av månaden, äntligen får Rimset sin fodaxmat igen, men när kan man börja blanda fodax i torrfodret egentligen, hur gammal ska hunden vara? Tänker på Elvira här, ngn som vet?  

Kampskinnet som jag beställde från Klickerklok ( en för övrigt superbra sida om hundträning som jag är inne på väldigt ofta ) är en stor hitt bland våra hundar. Vi har med den till skogen och gör sök och apportövningar med Rimset varje dag, han vågar tillåme ha dragkamp =) Värt vartenda öre! Elvira tycker även hon om denna leksak så den är med på varenda promenad i princip, jag vet att man ska variera, jag har lätt för att fastna om ngt fungerar bra. Men hemma har hon en hel låda med leksaker av diverse olika slag iaf ;) 

Nu sover yrvädret, matte tar en lugn stund, kanske hinner se ett avsnitt av "Andra avenyn" =P  eller ska jag skissa på kriterieplaner och målsättningar... (hm)  =P 

 
Kampen från Klickerklok...


elaka juverbölder =/

Tuvas provresultat har kommit, hennes juverböld som opererats bort visade sig vara elakartad. Hon är 12 år nu, vi vet inte hur länge hon kommer finnas i våra liv, kanske cancern tar henne, kanske inte, sånt vet man aldrig =/

Hon känns väldigt ungdomlig trots allt, framförallt vid träning, då är det full fart och lycka till 100% . På bara några veckor kan detta vända, och jag tänkter inte låta henne genomgå fler operationer och skit. Hennes sista tid i livet ska vara en tid med glädje, börjar hon må sämmre kommer jag låta henne somna in och gå över regnbågsbron, det är mitt ansvar och hon förtjänar det.

MEN, vi håller hoppet uppe, och tror med hela vår kraft att cancern ej får grepp om henne!

Vi lever trots allt i NUET  !!!!!   

/// Anna

Lugnet efter stormen

Sitter med en stor kopp te (rabarber, grädde) .... alla djuren har fått sitt, matte kan ta det lugnt.

Lugn är ngt som varit en bristvara den senaste tiden. När jag kom till Gävle efter att ha hämtat Elvira från Kiruna - Chiliways kennel upptäckte jag att gammeltikens juverböld vuxit en massa. 

Det vara bara att ringa veterinären, Tuva är 12 år och har förmodligen godartade tumörer, alltså inget jag skulle sätta på behandling, om de växer och "stör" henne blir det operation, även här valde jag att låta veterinären endast ta bort den tumören som vuxit och lämna de andra. Att operera en 12 års tik är absolut inte riskfritt, och jag vill minimera den tiden hon är sövd, samt ha så litet operationssår som möjligt, därför tog vi inte bort hela juverraden. 

Samma dag började Tuva löpa som i sin tur satte igång katten Vinga som löpt nyligen, men som tydligen tyckte att hon åxå skulle löpa för att Tuva gjorde det ( att hund kan sätta igång katt visste jag inte ).

Sen har vi en översexuell Podenco på det! TACK GUD FÖR KOMPOSTGALLER!!!! (kompostgaller i sig hoppar puckot naturligtvis över, man får bygga uppåt, suck)!

Vinga är inte nådig med sitt skrikande när hon löper, kan få vilken matte som hellst att riva av sig håret, Tuva som både löpte och var nyopererad fick en egen inhägnad för att slippa andra djur. Rimset blev såklart alldeles till sig, så när väl Vinga slutade skrika för ett tag satte Rimset igång. En egen inhägnad åt honom åxå!

Rimset matvägrar å är helt okontaktbar vid löp, blir frustrerad ... ja, en översexuell Podenco helt enkelt, inte det roligaste, inte alls faktist!

Tuvas sår läkte inte alls bra, (Tack Agneta och Sanna för att ni kom å tittade på såret), Tvätta morgon och kväll, kompress då vi gick ut.... osv.... ja, en tratt på det som Tuva går bärsärkagång med i lyan (varför köpte jag inte den uppblåsbara kragen på HUND 09 som jag jhu tänkte, ångrar mig bittert). Vi besökte veterinären igen och hon fick antibiotika, jag hade själv tagit bort stygnen och tagit hål på en varblåsa som jag sköljt ordentligt för att få bort allt "var" blod med hjälp av en spruta. Så veterinären gjorde inte mer än skrev ut recept.

Hon trodde att Tuvas hudproblem (pälslöshet) var en stor del till att såret inte läkte, att det hängde ihop. När jag tänker efter så kan det stämma, hade jag velat forska mer om, är dock ingen forskare.

Har Curlisar dåligt läk-kött i allmänhet?

Curlisar med kala fläckar eller värre symptom såsom Tuva, har de sämmre läk-kött än Curlisar som är fullpälsade?
 )hm) 

 
Går fortfarande inte ut med Tuva och Rimset samtidigt,  Tuvas sår får läka helt innan, samt att Rimset inte bör ha ngt intresse av hennes "bak" nåmer. De får inte vara tillsamans än. Endast Rimset och Elvira får umgås, dock är Rimset så mesig så han måste "räddas" från valpen när han ledsnat, då får han gå till sin egna inhägnad och vara ifred från vassa valptänder. Ute går det bättre då springer han bara ifrån henne lätt och smidigt med Podenco fjädring ;)

Det har dock lugnat ner sig betydligt, Vinga har slutat skrika, därav åxå slutat löpa (TACK)! Tuvas sår har snart läkt helt och hennes löp är i princip över...  Nu får jag beställa Fodax frysfoder och få upp Podencon i vikt.


Förstår inte hur jag hunnit med att valputveckla Elvira i allt det här. Men där finns inga ursäkter, det bara måste göras, och det är jhu roligt åxå!

        

Inklickad blev hon redan de första dagarna, vi jobbar med grundfärdigheter just nu, har lärt henne en del, en sak som hon inte kan är ordet "Nej" , det känns onödigt att lära henne, jag använder inte det ordet. Positivt  straff (tillföra ett obehag som konsekvens när hunden gör ngt fel enligt föraren ) förekommer överhuvudtaget inte i hennes liv. Vi arbetar helt och hållet med Positiv förstärkning ( belöna när hunden gör rätt, är på rätt väg ) samt Negativt straff ( ta bort ngt som hunden vill ha, om den inte gör det du förväntar dig av den).

Kommer dock införa en stoppsignal, om det blir ordet "Nej" eller ngt annat ord ska jag fundera över (hm)...

Skriver mer om Elviras träning och grundfärdigheter en annan gång, annars blir det här blogginlägget olidligt lååångt och jobbigt för dem som orkar läsa allt ;)


                              På återseende!!Ha det /// Anna


Socialisering

Ett soligt Gävle och en perfekt dag att besöka staden med Elvira. Om människor står stilla och pratar med varandra ställer sig Elvira och tittar på dem, så söt* Hon har fått många att le... en liten terapivalp ;)

Vi besökte naturkompaniet, en av få affärer man faktist fårt ta med hunden till. Elvira hittade en napp som hon gick omkring med i munnen, såg jhu väldigt roligt ut måste jag medge =) 

På torget fick hon busa med en terrierblandning på 10 mån, så otroligt bra att hon får träffa olika hundar, olika raser, olika åldrar, olika färger, olika storlekar å pälsar.

Jag sätter stort värde på socialiseringen, den är så otrolig viktig, en valp bör få träffa många stabila individer för att själv bli en språksäker, självsäker individ.

Raser Elvira har träffat: 

Curly Coated Retriver
Tax
Foxterrier
Gatuhund från Irland
Vit herde hund
Amstaff
Irländsk setter
Grandis
Terrierblandning
Spaniel ...
Border terrier
Sheltie
Pittbullblandning
Podenco Ibicenco 
Stövare
Griffon liknande hund 
 
... antadligen fler ...

............*............*.............*


Hon blir även socialiserad med människor, förstår dock inte varför alla envisas med att ta handen över huvudet å försöka klappa henne där. Elvira tycker såklart inte det är roligt, så jag har börjat klickerträna hand på huvudet  med henne, för människor verkar inte förstå att hundar inte gillar att bli klappade på huvudet.

Det är roande att höra vad människor kallar henne, lillvargen och silverräven är exempel på vad hon blivit kallad. Skillnad från Podencon som får vara häst, kalv och rådjur om vartannat.  


Nåväl, nu har jag inte tid att sitta blogga mer....

Ha det /// anna

 
Lillvargen ;)

 
första gången Elvira gör upp eld, husse hjälper henne ;)


 
Husse gör vaaad?

 
Rimset vill ha leksak..

 
lek

 
drag"kamp"

 
hoppa efter fårskinnet i trädet 


Vhaaa STOOORA öron du har säger Elvira

 


 
Rimset överlämnar i handen, har blivit så duktig på det, tränat han hatt först putta på handen utan apport, sedan med apport.... 

 
å där sitter dom, framför elden å myser
Miljöträning av valp

I dag begav vi oss till Bollongen i Gävle för att miljöträna Elvira. Försökt miljötränat henne så mycket det går innan 12 veckors spärren.

 

 
De första blommorna Elvira luktar på ;)

 
 
Tokig valp =P eller vårfnatt?


 
Ståträning med störning


 
Lekutveckling, favvoleksaken... har alltid med en leksak å leker med
henne på alla möjliga platserFörstärkning (belöning) vid ståträning


Kontakt och fint steg ;)


Hallååååå kameran ska vi leeka?

 

Vi tittar på fåglar i vattnet ...

*¨¨¨¨¨*

Elvira har besökt (Miljötränat) :

Vet station
Parkeringshus
Ute parkering
Olika trappor
massa olika underlag
Under diverse saker
ovanpå diverse saker
flygplats
buss
bil
flyg
Centrum "flertal"
Sluttande golv 
golv med hål i 
tågstation med tåg inne och ute
djuraffärer
tält
olika skogsmiljöer
torg
mackar
utanför köpcentrum
stenar, bänkar, lådor, trimmbord och dyl 
osv...


ha det /// Anna


vi är tillbaks.. igen.....

... Regnbågsflocken har fått sin dator idag, återigen kan man vara en del av världen, hur har jag klarat mig innan internet, innan datorerna involverade mitt liv... Jag gör allt via datorn, betalar räkningar, beställer hundmat, köper allt som bör köpas, tar reda på det jag funderar, håller mig uppdaterad vad som händer i hundvärlden...

Just nu vet jag ingenting.....

Bara att jag inte har tid att sitta framför datorn.. vi ska motionera Snapphanen i skogen och sen miljöträna Elvira...

Full rulle i lyan...

uppdaterar senare...

ha det !!!  / Anna i ett allt för soligt Gävle ( bara jag som går med mössa som ett pucko ;)

¨Skidtur i Kiruna och Elvira i Gävle¨


I dag tog vi en tur efter skoterspåren...Vi startade bakom Luossa och körde efter skoterspår, hamnade vid en älv...kollat på eniro, måsst vara Rautasälven :)

Keron sprang som vanligt på i full galopp, så skojj när det går så där hiskelit fort!

Testade köra med Fyra också....och jag måste säga att jag blev stolt i hjärtat......Keron fick hålla sig bakom mig -för att Fyra ska dra på egen tass....

Hon sprang i full galopp och var som en kopia av Keron...enda skillnaden då att storleken känns som hälften så stor....och hennes korta ben gör att farten inte blir detsamma. Men energimässigt var hon som Keron, puss gumman!!! :) 

Vi var ute ca 2 timmar, tog något kort med mobilen...efteråt -glömde den (medvetet) i bilen ;P

Anna har skickat några bilder, också tagna med mobilen...På vår nya lilla stjärna, de har inte tillgång till dator, så jag lägger upp dem också..

//Veronica

RSS 2.0