Är hundar utvecklingsstörda vargar?


En bok, en författare - Per jensen
Alla vår etolog och professor vid Linköpings universitet Per jensen har (nyss) kommit ut med boken "Hundens språk och tankar". Eftersom vi verkligen har förtroende för denna kloka man vill vi dela med oss av kunskapskanalens "En bok en författare" där Per blir intervjuad och pratar om sin bok. Se intervjun HÄRRunda föremål, klickerklok och belöningsfrekvens

Huskien Elvira har blivit mer klickerklok, hon bjuder på fler beteenden och värdesätter belöningar från mig högre än tidigare. För henne är belöningsfrekvensen mycket viktig samt såklart frekvensen av klick, detta i sin tur sitter ihop med att befinna sig i exakt rätt kriterie för att faktist kunna klicka och belöna ofta. ( När hunden kan ett färdigt beteende är det såklart dags att börja träna den att utföra det med lägre belöningsfrekvens, detta är ytterst viktigt om man har som mål att tävla med sina hundar) 

I början av passet klickar jag gärna varje sekund, varannan eller var tredje, beroende på vad vi tränar. Hon blir mer på allerten, anstränger sig betydligt bättre och vi når snabbare resultat än om jag skulle vänta ut beteendet med högre kriterier.

Att hålla hög belöningsfrekvens och inte vara rädd att sänka kriterierna (istället för att hålla inne med klick och därmed sänka belöningsfrekvensen) titt som tätt (även höjja dem mitt i allt när det går som på rälls) upplever jag ger mer kämparglöd och de gånger man faktist VILL utmana och hålla inne med klicket för att hunden ska testa olika beteenden för att komma närmare det man vill åt, de gångerna orkar hon mer, längre och är mycket tålmodigare!

Det är sånthär som de flesta klickertränare faktist är fullt medvetna om, ändå är det så lätt att ha för höga kriterier, vänta ut för länge, och det kan faktist vara roligt att se sin hund bjuda på massa beteenden, well well, även om man har en hund som glatt bjuder på beteenden så ska man ändå hålla sig till en tänkt belöningsfrekvens, inte låta hunden trötta ut sig i onödan, kanske bli frustrerad eller tappa gnistan mer å mer.. Faktorer som hur långt man kommit i inlärningen av ett specifikt beteende spelar naturligtvis roll, det finns nästan alltid ett tillfälle i all inlärning då hunden är rellativ säker på sin sak och kan beteendet väldigt bra men bestämmer sig för att testa ngt heeelt annat.

Väldigt uthålliga och mycket klickerkloka hundar klarar av att jobba med lägre belöningsfrekvens och längre pass. Man ska dock inte leka med elden ;) Alltså: 

*Hög BELÖNINGSFREKVENS

*Många men KORTA PASS / dag

*Var aldrig rädd att SÄNKA KRITERIERNA (sänk och höjj dem flera gånger under pågående pass om det är nödvändigt)RUNDA FÖREMÅL (månadens trick hos mincandos)
Igår började vi träna in "Runda förmål" Vilket helt enkelt går ut på att hunden ska runda ett föremål i en halvcirkel. Jag skrev inte ner ngn kriterieplan utan hade den enkla planen i huvudet.

1, Elvira tittar mot föremålet hon ska runda, 
2, lyfter tassen för att gå mot föremålet medan hon tittar på det, ev Går mot föremålet
3, befinner sig 2 meter från föremålet
4, befinner sig 1 meter från föremålet
5, befinner sig bedvid föremålet
6, befinner sig i sidan av föremålet med framdelen avkroppen
7, befinner sig i sidan av föremålet med en tredje del av kroppen
8, befinner sig i sidan av föremålet med halva kroppen
9, befinner sig i sidan av föremålet med mer än halva delen av kroppen
10, viktförskjutning, blick, vänt huvud, vriden kropp eller liknande mot baksidan av föremålet (här får man vara noga med timingen)
11, börja gå bakom föremålet
12, gå bakom föremålet för att runda det
13, runda föremålet

Skyndade mig fram mot föremålet efter varje klick föra att Elvira skulle få jaga belöningen och runda föremålet naturligt, utnyjjade alltså sättet att ge belöningen. Naturligtvis ska hunden få sin förstärkning så snabbt det bara går efter klicket, men att ge belöningen på detta sätt gick ändå smidigt, det gäller att utnyjja situationerna till fullo ;)

Tyvärr har jag ingen film eller bild på beteendet, det kommer... 


Elvira i Rissajaure


Snöänglar, snöhusky och inte så mycket mer än så...

 
Elvira gör minst 10 snöänglar per dag om inte mer, tokig hon är tycks Iza tänka och jag muttrar å håller med. Tack Anna ( Chiliway's kennel ) för att vi får låna underbara Iza!!! 

Grundfärdighetskursen är avklarad, snart även vardagslydnadskursen men vi har anmält oss till tävlingslydnadskurs! Nu ska bloggen uppdateras regelbundet, kameran ska fram, det ska filmas och tas bilder, kriterieplaner ska dokumänteras...

God natt, nu lägger jag mig under täcket och läser lite ur min bibel "Lydnadsträning i teori och praktik - från grundfärdigheter till tävling".


/Anna


Vår, Vinterpäls som fälls, drag, kurser, sådda frön och väntad valpkull...

Ute snöar det som aldrig förr och inne sitter vi med nysådda frön, inget märkligt, det är vår i Kiruna. Dragsässongen har varit hackig för mig, har jobbat sena kvällar och haft envist ont i halsen i flera omgångar. Min skrupplighet har även gjort att jag och Elvira missat ett kurstillfälle, faktist två, men den andra för att jag inte hade koll på vilken dag det var, så typiskt och irriterande!!! 

Hur som hellst, Elvira föredrar helt klart skidspår när det kommer till intensiteten av dragandet, hon älskar att tävla med skidåkare och skriker om hon inte får vara med och tävla, kör ngn om henne ger hon järnet. Att skidspåren innebär att man inte behöver vända om för att ta samma väg hem är A och O. Att vända och dra samma väg tillbaks är nog det tråkigaste som finns enligt Elvira. 

Jag får dock värk av mina pjäxor, och de ger i princip inget stöd alls åt fötterna vilket innebär sämmre balans, behöver satsa några ören på helt ny skateutrustning! Elvira har iaf fått en nordisk pulka, inte av tävlingsmaterial men den duger bra för oss och hon gillar den väldigt mycket! 

Nu ska vi hämta huskien Iza som draghjälp och försöka hitta ngt spår som inte är helt översnöat, annars händer inget speciellt här, vi hoppas såklart att parningen har tagit och önskar en stor kull med bra fördelning av friska och fina curlyvalpar! 

 


på återseende / Anna 

Fyra är parad!


Eller rättare sagt, hon har haft en kärleks-weekend :) Vi hade en supertrevlig helg med Ingela och hennes familj, mycket hundprat, härliga promenader och god mat!
Risto var en riktigt trevlig hund!! Vi hann umgås med honom en hel del och se honom arbeta lite, superfin på alla sätt! Nu håller vi alla tummar vi har för att det blir valpar!!
Fyra & Risto                   Risto
Risto
/Veronica


Glad Påsk!RSS 2.0