Runda föremål, klickerklok och belöningsfrekvens

Huskien Elvira har blivit mer klickerklok, hon bjuder på fler beteenden och värdesätter belöningar från mig högre än tidigare. För henne är belöningsfrekvensen mycket viktig samt såklart frekvensen av klick, detta i sin tur sitter ihop med att befinna sig i exakt rätt kriterie för att faktist kunna klicka och belöna ofta. ( När hunden kan ett färdigt beteende är det såklart dags att börja träna den att utföra det med lägre belöningsfrekvens, detta är ytterst viktigt om man har som mål att tävla med sina hundar) 

I början av passet klickar jag gärna varje sekund, varannan eller var tredje, beroende på vad vi tränar. Hon blir mer på allerten, anstränger sig betydligt bättre och vi når snabbare resultat än om jag skulle vänta ut beteendet med högre kriterier.

Att hålla hög belöningsfrekvens och inte vara rädd att sänka kriterierna (istället för att hålla inne med klick och därmed sänka belöningsfrekvensen) titt som tätt (även höjja dem mitt i allt när det går som på rälls) upplever jag ger mer kämparglöd och de gånger man faktist VILL utmana och hålla inne med klicket för att hunden ska testa olika beteenden för att komma närmare det man vill åt, de gångerna orkar hon mer, längre och är mycket tålmodigare!

Det är sånthär som de flesta klickertränare faktist är fullt medvetna om, ändå är det så lätt att ha för höga kriterier, vänta ut för länge, och det kan faktist vara roligt att se sin hund bjuda på massa beteenden, well well, även om man har en hund som glatt bjuder på beteenden så ska man ändå hålla sig till en tänkt belöningsfrekvens, inte låta hunden trötta ut sig i onödan, kanske bli frustrerad eller tappa gnistan mer å mer.. Faktorer som hur långt man kommit i inlärningen av ett specifikt beteende spelar naturligtvis roll, det finns nästan alltid ett tillfälle i all inlärning då hunden är rellativ säker på sin sak och kan beteendet väldigt bra men bestämmer sig för att testa ngt heeelt annat.

Väldigt uthålliga och mycket klickerkloka hundar klarar av att jobba med lägre belöningsfrekvens och längre pass. Man ska dock inte leka med elden ;) Alltså: 

*Hög BELÖNINGSFREKVENS

*Många men KORTA PASS / dag

*Var aldrig rädd att SÄNKA KRITERIERNA (sänk och höjj dem flera gånger under pågående pass om det är nödvändigt)RUNDA FÖREMÅL (månadens trick hos mincandos)
Igår började vi träna in "Runda förmål" Vilket helt enkelt går ut på att hunden ska runda ett föremål i en halvcirkel. Jag skrev inte ner ngn kriterieplan utan hade den enkla planen i huvudet.

1, Elvira tittar mot föremålet hon ska runda, 
2, lyfter tassen för att gå mot föremålet medan hon tittar på det, ev Går mot föremålet
3, befinner sig 2 meter från föremålet
4, befinner sig 1 meter från föremålet
5, befinner sig bedvid föremålet
6, befinner sig i sidan av föremålet med framdelen avkroppen
7, befinner sig i sidan av föremålet med en tredje del av kroppen
8, befinner sig i sidan av föremålet med halva kroppen
9, befinner sig i sidan av föremålet med mer än halva delen av kroppen
10, viktförskjutning, blick, vänt huvud, vriden kropp eller liknande mot baksidan av föremålet (här får man vara noga med timingen)
11, börja gå bakom föremålet
12, gå bakom föremålet för att runda det
13, runda föremålet

Skyndade mig fram mot föremålet efter varje klick föra att Elvira skulle få jaga belöningen och runda föremålet naturligt, utnyjjade alltså sättet att ge belöningen. Naturligtvis ska hunden få sin förstärkning så snabbt det bara går efter klicket, men att ge belöningen på detta sätt gick ändå smidigt, det gäller att utnyjja situationerna till fullo ;)

Tyvärr har jag ingen film eller bild på beteendet, det kommer... 


Elvira i Rissajaure


Kommentarer

Dela gärna din åsikt eller lämna ett tassavtryck, alla kommentarer kommer besvaras här på bloggen!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0