Dom växer visst så det knakar

Tänk vad tiden går snabbt, eller tänk vad fort dom där små valparna växer snarare ;) Delar med mig av en, kanske inte allt för rolig film på Elvira. Men sååå söt och så liten hon var, för inte alls länge sedan!

 

Ha en bra helg / A


Låt din stjärna visa vilken väg du ska...

I går körde vi andra viltspåret med sele, Elvira förstod direkt vad det var frågan om (selen har blivit en signal bara andra gången) och fick själv hitta spåret! Hon spårade galant, gjorde en suverän rundning och hittade sin klöv som hon glatt fick bära med tillbaks till vägen!

Här är jag otroligt noga med att inte ta klöven ifrån henne
, eftersom den sitter fast i ett långt snöre så kan jag kasta omkring den och busa lite med henne.  Sedan får hon ligga och tugga lite på sitt ”byte” och då passar jag på att först kasta godis åt henne, sedan räcka godis åt henne med handen, närmare och närmare klöven, men alltid så hon inte känner att jag vill ta den ifrån henne!

Det är så otroligt viktigt att bygga upp ett förtroende med sin valp/hund
, och Elvira som är en väldigt egoistisk ung dam med sina saker så är detta ngt vi jobbar med ofta. 


                          
                          


Det är så roligt att träna hund
, att surfa runt bland träningsbloggar, se hemmagjorda träningsfilmer av både proffs och amatörer, tråna efter kurser, läsa bra artiklar och sjunka in i böcker. Jag blir så inspirerad! Dock har jag känt den senaste tiden att jag fastnat lite, jag har inte gjort min läxa med kriterieplaner, skriva logg, träningsbok osv.  Detta gör att träningen blir svårare, mer osammanhängande. Tror jag varit lite vårtrött, väldigt trött, haft svårt att sova på nätterna osv.… 

Men känns som om jag fått motivationen tillbaka från oväntat håll
, små, små händelser i vardagen och drömmar som talar till mig. Idag följde bland annat min Sambo med mig och Elvira ut (det var INTE igår), Elvira klarade spåret galant- vilken förstärkning ;).  Jag har fått energi att börja måla igen!  Jag känner mig riktigt peppad, känner för att sätta upp nya mål för mig och Elvira, nya delmål, nya kriterieplaner och allt ska skrivas ner. Nu finns ingen återvändo!!!!!!

Jag ska filma oss mer under träningen, bra att titta på efteråt, roligt att sätta ut på bloggen, kanske kan man inspirera ngn annan, kanskee?!


Elvira har så mycket potential
, bara jag lägger mina kort rätt kommer hon bli en hund jag kan tävla med. Hon vill verkligen lära sig och på promenader när hon känner att vi borde träna lite tittar hon ivrigt på mig, ger ut ett huskievrååål – Waaaooooo (eller ngt liknande) sedan kan hon kasta sig på marken för att få ett klick – Matte! Det där var värt ett klick!    

Hon ÄR värd hur många klick som helst!

var väll allt för nu! //// Anna


klädkoder för matte och valp Dagens Out-Fit ;)

som hundägare får man slänga på sig vilka kläder som hellst, visst äre så eller är jag ute å cyklar? ;) Det finns inga klädkoder va? Isåfall har jag gjort bort mig riktigt rejält!

 
jag målar numer naglarna i ngn färg som inte syns igenom, innan de har skivats eller gått av.. ett bra sätt att dölja hundgodis under naglarna, för ingen trodde väll att det var för att jag var fåfäng =P 

 
Det har varit en del soliga dagar i Gävle, hundarna har badat =) 

  
Vissa har solat 

 
...och sooolat 

 
massa spring har det blivit, ett måste för Podencoben 

 
Elvira har lekt en massa med Colin the Foxterrier 

 
Sista valpkurstillfället har gått ur stapeln  

 
Elviras tröjja var ngt för stor =0  

 
hon drunknade i princip i den, lilltösen ! Som tur är finns inga
klädkoder för små sibbar heller! ELLER finns det undrar Elvira =I

 
Björkarna har slagit ut i all sin prakt 

 
slappartimme ;)  
Katten Vinga löper för övrigt igen, så det är massa skrik i lyan =/ 
 Det gick föresten riktigt bra när ngn annan trädde på tröjjan på Elvira på kursen =) jag körde med lite omvänt lockande å godis såå !!

Ja, nu är valpkursen slut, den har varit givande, omän jag hade lite andra åsikter om vissa saker, jag funderar på om man skulle flytta närmare en stad som har en Canis- avdelning och Canis instruktörer. hade velat gå en unghundskurs, ev tävlingsinriktad unghundskurs med Elvira, men isåfall ngn som inriktat sig på klickerfilosofin, har inte hittat ngt sådant här i Gävle. kanske får flytta till Umeå =P

ha det bra /// A


Ett hjärta av snö...

 
Lola, min vita huskie, vi fick 15 år tillsamans innan hon somnade in. Nu är hon borta, men en ny liten huskie har som bekant gjort entre i mitt liv. Jag tänker varje dag på henne, minns vår tid med glädje, inte med sorg. Nu kanske mer när Elvira tassar omkring mig. Dom är helt klart två skilda individer, men det finns en sak som förenar dom, och något jag älskar med huskiesar.

Förmågan att kunna lägga sig ner, vart som hellst och vara mycket tillfreds med livet, känna vinden smeka pälsen, blicka ut över lanskapet, och hela individen utstrålar välbefinnande och lugn. Bara vara...

När Lola dog ville jag fundera ett tag om det skulle bli en ny huskie, det dröjde inte länge innan jag förstod hur mycket de Polara hundarna betyder för mig, och aldrig känner jag mig så nära, så fri som under en slädtur... Mitt mål är helt klart att få ihop ett långdistans spann, det är min dröm!

Kanske hade hon rätt, kvinnan som gav mig healing, då hon berättade om mitt tidigare liv som hundspannsförare i Alaska, och hur jag omkom i en tur då jag hamnade under isen, alla hundarna klarade sig.... kanske hade hon fel! 

Men känslan jag har idag, min dröm... den är sann!  


Lola och Tuva i Norges klippor (Narvik)


Lola

 
Elvira 9 veckor

// Anna


Det känns bra att matte använder naturliga produkter direkt från skafferiet...

 

.... Det finns faktist en negativ sak med att anv naturliga/vårdande hår och hud produkter, tro det eller ej! När jag skrubbar kroppen med ekologisk socker och Olivolja, ja då har man snart en liten Elvira i badkaret som träget försöker slicka upp min skrubb.

När jag rengör ansiktet med eko honung, då är hon där, och studerar allt mycket närgående, det luktar så gått och jag vill gääärna smaka säger hon, det går inte att missta! (Elvira hoppar alltid upp och sätter sig på toastolen när "vi" är på toaletten, det är hennes egna lilla tron)

Då jag maserar in bikarbonat i hårbotten... ja, behöver jag säga nåmer? suck! När det är dags att skölja håret med Äppelcidervinäger finns hon där, alltid vid min sida!

Elvira noterar: "Det känns bra att matte använder naturliga produkter direkt från skafferiet, de är sååååå mycket godare, för att inte tala om dofterna. Jag hoppar i badkaret å kan på så sätt vara med om varenda steg, rekomenderas"ställ mig inte i ett led, du får mig aldrig att stå still, jag fungerar inte då


På andra sidan stan och alla dessa valpar...

Det är så roligt att se hur stora alla valpar har blivit vecka efter vecka, ja, vi var på valpkurs idag. Första övningen innebar att hundarna fick sitta kvar i bilen medan man öppnade dörren och ysslade lite, gick iväg, tog kopplet, satte på kopplet, vände sig om, samt ta upp en leksak som Anna "rååååkade" tappa på marken, allt medans valparna/valpen skulle sitta kvar, eller vad man nu vill, kanske att dom ska vara i buren, eller bara stå och titta. Dom ska vänta på ett varsågod!


Duktig Riesenschnauzer sitter/står kvar ;)                                                                      Matte går runt bilen 

                                       Här har Elvira gjort klart sin övning, nu är det Salukins tur

                                 Saluki killen klarade det och Elvira spanar på honom (hon är ju kär)Mitt kriterium såg ut som så att jag ville att hon skulle sitta eller ligga ner och vara avslappnad och vänta på mitt varsågod. jag öppnade självsäkert och bestämt bildörren, hon satt kvar och jag gick bakom bilen, det klarade hon inte av, så hon hoppade ut, Anna lyfte in henne i bilen igen och stängde, gruppen gick vidare till nästa bil och nästa valp, andra gången det var Elviras tur (hon skrek lite i bilen och då får hon ingen uppmärksamhet så vi gjorde bara detta när det var helt tyst, en viktig sak att tänka på)

Andra gången det var våran tur (kan ha varit första, minns inte riktigt) satt hon kvar på sätet men jag såg en tendens till att hon skulle resa sig, stängde snabbt bildörren och gruppen fortsatte, snoopet!

Tredje gången hade hon lagt sig låg duktigt kvar trots alla störningar, som att jag gick bakom bilen och annat nämnt ovan! Riktigt duktig så det blev varsågod och belöningen var att hon fick hoppa ut ur bilen, hon skulle hålla sig vid min sida efter att hon hoppat ut trots att jag "sysslade" med att kolla dörren på bilen , stänga bildörren osv, GOOODIS =)

Så här gick vi runt tills alla valparna hade klarat det, sedan hade vi hundmötesträning i Regementesparken (Bollongen) med en vuxenhundsgrupp som efter oss. Kriteriet här är att Elvira ska ta kontakt med mig när hon ser eller när en annan hund går förbi henne, vi stannar alltid. Det gick riktigt bra!

Vi tränade även på att okända skulle komma och hällsa på oss och valparna, medan valparna skulle sitta kvar.... tyckte det gick jättebra och jag anar att det har att göra med all omvänt lockande och träning på frisignal som Elvira var så duktig... massa klick, massa godis ;)

 
hundmötesträning

 
hur söt var inte hunden bakom oss =P


Godisutdelning

 
Elvira och jag


Det har varit en lång dag idag, Vi har varit i skogen och tränat lite, sen valpkursen på det. Nu har hon däckat, de vuxna har fått varsit märgben, alla är nöjda... 

/// Anna 


Jag och Rimset pysslar i skogen

Rimset är en jakthund i sinnet och kroppen, även om det är förbjudet med den jakten i Sverige (springa ifatt ett byte och ta det till föraren , levande eller död) så behöver han få sina behov tillgodosedda, han härstammar trots allt direkt från spanska jaktlinjer...

Ursäkta att det inte är ngt ljud!


Elvira "busfrö"

 
 

Hur roligt är det inte med vatten, det ska plaskas, grävas, välta skålar och mer därtill =)


Bloggtips

Kom nyss hem från en skogstur med hundarna, ingen träning, bara tassar som plaskade i vattnet och munnar som blåste bubblor, Tuva och Elvira är hejjare på det där =)  Solen värmde även för mig som är så frysen så jag drog upp mina mjukisar över knäna och tog ut den grönrutiga SKK - stolen ur bilen och satte mig ner för att ta det lungt i värmen.

Men jag tänkte ge er ett bloggtips idag. En tjej som klickertränar både häst och hund, gillar verkligen den bloggen, eftersom jag är intresserad av klickerträning av häst åxå (har dock ingen just nu att träna) så är det riktigt intressant.

Läs och bli inspirerad av Ann-Louises blogg eller för all del, surfa in på hennes hemsida  !!!

 

ha det // Anna


En katt bland hermelinerna...

I dag var vi och kikade på brukslydnaden på BHK, Elvira var såklart med för lite miljöträning. Hon fick även bekanta sig änmer med tunnlarna i agilityplanen och hon älskar dom!

Igår lade jag hennes första viltspår, utan blod, bara med en älgklöv, så idag fick hon gå sitt andra viltspår, lite längre och utan blod. jag blev imponerad av hennes spårnoggranhet och man får hoppas att det håller i sig!

Vi hade även tid för lite utställningsträning, hon är duktig "duktigare" på att ställa sig själv, håller jag kort koppel på henne blir det genast svårare.  har kvalitetssäkrat ställandet så mycket att det sitter rätt bra. Frågan är hur hon reagerar i utställningsringen bland domare och andra hundar, kommer hon kunna koncentrera sig på att stå lika stilla då? Bör gå några ringträningar med henne! 

Vi har även tränat lite "apport" med fokus att hon ska komma tillbaks med bollen etc, detta är det svåraste som finns för Elvira och för mig verkar det som men vi kör på. tänkte berätta lite hur vi gör/gjort! ------>

apport: tennisboll etc

Kriterieplan: ( desto fler steg, desto bättre, fast detta är såklart individuelt hur stegen ser ut)
*titta på bollen i min hand 
*röra sig mot bollen i min hand 
*dutta/ vidröra bollen i min hand  
*öppna munnen för att ta bollen 
*Stänga munnen runtom bollen 
*Hålla ett grepp i 1/2 sekund runt bollen i min hand 
*Hålla ett grepp i 1 sek runt bollen i min hand 
* Hålla ett grepp i 5 sek runt bollen i min hand

(här har vi börjat träna att hon även ska ta bollen från marken)

*Titta på bollen
*röra sig mot bollen som ligger bredvid hunden och föraren
*dutta/vidröra  tennisbollen med nosen  
*öppna munnen för att ta bollen
*ta ett grepp runtom bollen 
*Håll greppet i 1 sek
*håll greppet i 3 sek
*Håll grppet i 5 sek ...osv...
*Lyft upp bollen från marken, 2cm
*Lyft billen från marken 5cm
*Lyft bollen från marken 10cm
*Lyft bollen från marken 15cm
*Lyft bollen från marken 15cm och lyft ena tassen för att ta ett steg mot mig
*Gå och ta ett grepp om bollen som ligger 30cm bort
*Gå och ta ett grepp om bollen som ligger 50cm bort

(här sätter vi in handtarget som hunden kan sen tidigare, handtarget är när hunden sätter sin nos mot handflatan, nu är det tänkt att hunden ska sätta sin nos mitt i handflatan fast med bollen/apporten i munnen)

Kriterieplan handtarget:
*Titta på handen
*Lyft ena tassen för att röra sig mot handen (beroende på hur nära man håller handen)
*Vidrör handen med nosen
*Håll kvar nosen i 1/2 sek
*Håll kvar nosen i 2 sek
*Håll kvar nosen i 5 sek

Viktigt att tänka på:
*Apporten, bollen eller vad man nu anv ska inte värdeladdas, det ska vara en relativt tråkig sak, tips man fått tidigare som att koka apporten i kött osv kan glömmas bort nu ;) Hunden ska arbeta för att få ngt den vill ha, ex ett riktigt gått och varierande godis! Desto tråkigare apport desto bättre och lättare att lyckas tycker jag.

*För hundar som inte gillar godis destomer kan man istället erbjuda en ROLIG leksak.


*Bestäm hur många repetioner du ska göra/pass och hur många pass. ex: 4X5 --->  skriv ner efter varje pass hur många lyckade försök hunden gjorde (efter din kriterieplan) och hur många misslyckade försök det blev, gå vidare till nästa steg om hunden klarade 80% av försöken, eller sänk kriterierna om hunden misslyckades, då har du gått för fort fram! Detta kallas att göra/skriva en Logg! Detta kallas även EFFEKTIV hundträning ;) 

*mellan passen busar jag med hunden

*Anv inte träapport innan du vet att hunden INTE tuggar, men börja gärna tidigt med metallapport, hellst när hunden är valp ( då slipper man jhu problem med att dom är äckliga senare i träningen)

*Hundar som har svårt att fatta grejjen med att komma med föremålet, som lilla Elvira kan ha, så tränar jag antingen vid en smal korridor där enda stället att gå till är till mig, eller så sitter jag vid dörröppningen till toaletten, toaletten för att det är ett litet utrymme, dörröppningen för att hunden antadligen planerar att gå ut från toan för att springa iväg med föremålet, MEN VAD BRA, att du gick mot mitt håll... klick!

-----> Därför föredar jag tråkiga saker.... det jag har att erbjuda ska vara mer värdefullt!

(och det är det matte, jag ska bara göra som min instinkt säger mig å gräva ner,SEN kommer jag) ---> så tänker Elvira, och det är mitt jobb att fånga det rätta beteenden INNAN!

Kom gärna med synpunkter!


 

                                 En katt bland hermelinerna (inte så jätteofta man ser huskie på bruks)

 

                                          Tunnlar är riktigt roligare (blivande agilityhuskie)?


                             Vi börjat med att hon får stå, sedan får hon komma på att hon ska ligga.. 


            Såhär tränar vi frittföljd, jag går baklänges och hunden följer efter med kontakt, mer om det senare 

 

                                                Bjuder på ett snabbt läggande .. klick! 

                                          Omvänt lockande / Kvalitetssäkring av beteende...

 
Aldrig utan mina klicker... att ha dem i sådana armband är ett måste
annars tappar jag fem klicker / dag ..suck!

 
En annan tog en rejäl Power nap ;) 

 
Elvira fick ligga i bilen å sova medan de andra hundarna fick sig en skogstur 

 
jag lade ett viltspår och tränade lite utställning medan spåret fick ligga

 
uts-träning

 
duktig tös, men en annan borde kanske sätta armen bakom ryggen osv... hm =/


Sen var det dax att ta sig an spåret, och det gick RIKTIGT BRA


Spårslutet och klöven är funnen ;)

 
KOLLA vad jag spårade upp 


En vanlig dag i skogen för oss...

 
vi gömmer oss, Rimset letar... ( nej, Tuva är inte misskött, hon har en sjukdom som gör att hon tappar all päls) 

 
an hittar oss -->  Belöning, Podencokamp =)

 
FjollRimset och Tuu

 
Godisträd

 
Väntar på att få söka

 
Stå på stenar har belönats å utförs ofta!

 
Spana in Elviras halsband, okej, det är fjolliga Rimsets halsband som han inte använder, Rimset har sitt Björkishalsband och Huskien i flocken har guld. Herre ghud går jag emot normen =/  

 
Fårskinnet har hamnat i ett träääääd, ve och fasa tycker Rimset
(vi fick ner det, vi är rätt coola ändå tycke Rimm)

 
Vira hittar sitt ben hon lämnat kvar tidigare... och gräver ner det på ett NYTT ställe

 
här blir bra =)

 
Gräääääääv !


(Elviras smeknamn: Ellie, Vira, Nia, Ira)
---> vad är en hund utan skemnamn, haha!


Hundjäveln pekar finger åt mig, måste visa vem som är högst i rang!!!

Tänkte ta upp det diskuterade ämnet om ledarskap, rangordning och ägandertättzoner, ja, en liten, liten del av det hela iaf! 
Angående rangordning

”Hundar ingår inte i ngn riktig rangordning med människor och kämpar inte om rang med människor. Därför bör man helt släppa beteckningen rangordning i förhållande mellan hundar och människor”.

”Försvaret av zonen runt ett födostycke är en naturlig beteendereaktion hos hundar och vargar. Det har inget att göra med kamp om rang eller ledarskap och det är inte heller ett uttryck för att individen generellt har en speciellt hög aggressionsnivå”

Inte rangkamp utan zonförsvar
”Hundens aggressiva beteende mot människor beror aldrig på rangkamp, men däremot ofta på zonförsvar”

Åtgärden
”Ut ur zonen omedelbart, därefter förhindra en upprepning, antingen genom att undvika samma situation eller genom att LÄRA hunden att den INGET HAR ATT FRUKTA!  Gör snabbt ngt åt problemet och gör det korrekt, det blir svårare att lösa om det utvecklar sig.”

Förebyggande åtgärder

”Att förebygga är enkelt, människor ska veta att varenda hund har ett zonförsvar i beredskap som kommer till uttryck om hunden känner sig tillräckligt pressad. Hunden ska så tidigt som möjligt, helst redan som valp, lära sig att människor INTE ÄR KONKURRENTER!”
(Freddy Worm Christiansen – HUNDARS och VARGARS BETEENDE).

Hur imponerad är inte jag av Freddy, jag råder, eller nej, jag insisterar alla att köpa boken, finns att hitta bl.a. hos Canis eller K. Malm bokförlag!                                                    

Rekomenderar även att läsa
Bokrecension: Hundars och Vargars Beteende - Myter och Fakta av Strandhundbloggen!

Hemma hos oss, i vår lya, där har vi skippat rang tänket och ledarskapstjaffset
för länge sedan, en hund gör ngt för att den vinner på att göra det, PUNKT!!!!! Sedan är det upp till hundföraren att vara påhittig och fantasifull, att hitta rätt motivation SAMT att ha sådan bra planering att man ska kunna hindra hunden att förstärkas om den gör ngt oönskat.

Hör fortfarande människor som påstår att ”Hunden pekar finger åt mig”. Senast jag var på föreläsning för Lars Fält, hävdade han bestämt att hundar INTE pekar finger, hundar jävlas inte, eller gör ngt bara för att vara ”elaka”. De gör saker som de vinner på att göra, de undviker att göra saker som de inte vinner ngt på! Skönt att en av Sveriges främsta etologer har samma värderingar som en själv ;) .

Nu har vi fastslagit att en olydig hund inte innebär att man har dåligt ledarskap (eftersom ledarskap i sammanhanget är ett ord att utesluta). Så hur gör man då i praktiken för att förebygga, ja, när man får hem en valp handlar det MYCKET om förebyggande träning!

Oj så jag och Elvira har försökt förebygga, både med miljöträning av de konstigaste slag och socialiseringar. Men även andra saker. Som det här med att verkligen försöka visa henne att jag INTE är ngn konkurrent!

* När Elvira sover på sin bädd, är det strängt förbjudet att gå fram till henne, hon ska veta att hon ska kunna sova och vara ifred, ha en egen fridfull plats!

* Elvira får mer än ofta sin mat från mina händer, äter hon i sin skål ser jag till att kasta ner godis i skålen medan hon står och äter. Undvik att börja träna med att ta bort skålen, minns att vi tränar förebyggande.

* Får valpen tag på ngt olämpligt, som i sådana fall är slarvigt eftersom man noga har valpsäkrat hemmet, så jagar jag aldrig valpen eller tillrättavisar den, jag berömmer inte heller utan gör en byteshandel, erbjuder helt enkelt ngt som är värt mer.  Sedan ser jag till att valpen inte kommer åt saker den inte får ta, då slipper vi ju detta problem =)

* Tuggar valpen på ett ben kan jag gå fram och ge en godis, utan att för den skull ta benet från valpen.

* Kampar vi och leker, avslutar jag ALLTID leken med antingen klick och godis för bra kamp/lek eller erbjuder en åtråvärd godis i utbyte och säger tack-kommandot när valpen börjar öppna munnen för att ta godiset, ibland tar jag bort leksaken och ibland fortsätter vi att leka en vända till. Antingen med samma leksak eller med en annan (som är lika värdefull).

Ganska snart inser valpen att man GER inte TAR!Passivitet - Elvira


Fröknarna i sin bur

Tänkte bjuda på en bild på råttburen, med tillhörande tre råttor till, hatar de där små burarna dom säljer i djuraffären, dom kostar skjortan är inte alls ngt en råtta bör vistas i. Denna bur är faktist den minsta vi haft, vi gör burarna enkelt själv med hjälp av lite nät, brädor och krims krams.

Nästa projekt är att snickra ihop en kattställning till katterna =) varför köpa, när man kan göra roligare saker åt djuren hemmavid?!


                                             övre delen av buren, den nedre är ur bild!

///A

Hästar är konstiga djur med stora öron!

 
Ellie är alltid lika svår att få ut ur bilen, sen plötsligt kastar hon sig i ens famn med ett huskieskriik =) haha

 
Kasta sig i mattes famn, bli bärd ur bilen.. sötnos*

 
Vi besökte Valbo fältrittsklubb idag, hästen i bilden var hur snäll som hellst, kände dess underbara energi, blev kär!

 
bara sitta å titta, är kul å bra träning det åxå =)

 
hallooo (ursäkta bildkvaliten)

 
En liten ponny och en växande sibbe ;)

Vi har besökt Gävle bruks och valbo bruks med tösen i veckan, lovade mig själv att det skulle bli mer besök på sådana ställen, Elvira kunde busa och kampa med mig trots att det tränades agiliy för fulr på planen bredvid parkeringen där vi höll hus.... Man ska kunna leka på alla ställen och slappna av på alla ställen, det är superbra!!!!!!

Nu sover tösen, på vattnet hon grävt ut ur skålen, gör hon det med flit för att kunna ligga där det är svalt? Hm... Eller är det ett sammanträffande, hur som hellst, så infinner sig hennes små tassar i vattenskålen ett antal gånger på dagen, badkaret hoppar hon i titt som tätt... 

Ngn som behöver hjälp med sin häst i Gävletrakten så hör av er, en annan längtar febrilt på att få rida och umgås med hästar igen 

camabaros@hotmail.com


Mina kära grannar, deras byrackor och en liten polarspets mitt i allt ;)


Elviras kompisar, Grandisen Tellus som hon avgudar med matte Marja-Lena vars fingervantar alltid är lika intressanta att sätta tänderna i! Sedan har vi husky, Schäferblandissen Bamse som Elvira tycker är skitcool, Å Malin med en av settrarna, Mini  antar jag.... settrar är roliga hundar med lång päls å långa öron man kan slita i, dessutom finns det massor av dom här i trakterna påpekar Elvira!

Bakom kameran ----> Anders, Daniella å Pontiac!
(tack för att vi fick låna bilden)


 


Idag fick Elvira bekanta sig med en Shar Pei kille på två år, dom blev kära i varandra =) Ja... hon har då vänner av alla de slag lilla tösen polarspets =)


Årets första fästing...

... är nu hittad !!! 

Men inte på ngn hund utan på Rickard! Nu är dom här och man bör ge hundarna ngt skydd, vilket jag inte vill med tanke på alla rapporter om epilepsi anfall och nervskador. Men sjukdommarna som fästingarna kan bära på är inte ngt man vill utstätta sin hund med. Borde inte forskningen kommit längre, är ett bra fästinskydd som inte är farligt för mycket begärt?

Besök SVA och läs mer om fästingen. En bra sida för den som är intresserad av våra djurs hällsa, där hittar man även det allra senaste inom ämnet och ny forskning!   


 


/// A


ett slut och en ny början...

Soliga men kalla dagar har passerat, jag vet inte riktigt hur jag ska klä mig, blir något förvirrad, har ingen termometer heller så där har jag ingen hjälp. Typiskt att man ska vara så frysen!

På Tisdag var vi på valpkurs igen, vi fick utveckla inkallningen (kalla in när hunden nosar på en annan hund, samt kalla in utan att hunden märkt att ena föraren gått iväg) Gick inte helt efter mina kriterier och jag visste att det var för svårt för Elvira, hon kom inte första gången jag kallade, men andra gången tvärvände hon och kom. Dock har jag som krav att hunden ska komma första gången, därför sänkte vi kriterierna och hunden hon fick hällsa på fick vara i mattes famn för att göra det lättare för henne, fick faktist kalla in henne två gånger då åxå (en dödssynd jag vet).

Därför tränade vi detta i skogen idag fast med Rimset som den andra hunden, Rickard fick instruktioner av mig att genast lyfta upp Rimset från marken om inte Elvira kom när jag kallade in henne, dock mot min förvåning så behövdes aldrig detta, hon kom genast och fick sin belöning =)  

Vi påbörjade även "leken" att hunden sätter in huvudet i halsbandet, ngt jag började träna med Elvira för länge sen men faktist glömt bort, glömmer så mycket, herre gud! När man tränar med klickerträning vill man inte locka hunden utan istället shejpa fram det önskade beteendet, därför valde jag att inte ha en godbit i handen och locka, utan berömde henne istället för minsta lilla bjudna beteende som i slutändan ska innebära att hon själv stoppar huvudet i halsbandet (retrieverkopplet). Hårdträning hela veckan =P haha! 

Vi hade lite koppelövningar som Elvira förstod direkt, antar att det sitter i ryggmärgen på mig att hantera koppel på rätt sätt, men övningarna var iaf att man skullle dra kopplet mot sig, på ett snällt sätt såklart, när hunden slutade streta emot så kom förstärkningen! Koppelövning 2 --> hunden står, går eller sitter på ena sidan av förarens ben, föraren för kopplet bakom sina ben och håller det mycket kort, samt håller fram en hand med en godbit med den handen som inte är på hundens sida, själv skulle jag väll kalla detta för kvalitetssäkring eller omvänt lockande, för att hunden ska få sin belöning måste den alltså sluta upp med att dra mot godiset och istället göra kopplet slakt och gå bakom föraren. Detta kan göras med hjälp av lyktsolpar och trän dessutom!  

Behövde ingen repetion med Elvira, hon förstod direkt vad det var frågan om (skryt)!

Gjorde ett litet godisspår åt Elvira som hon själv fick (som av en slump) hitta ;) . Dessutom försökte jag mig på godisträdet igen, och denna gång fattade hon :) BRA, godisträd är jhu skitkul!!!  Förutom detta blev det balans på nedfallet träd, passivitetsträning på en stubbe, samt träning på att ta kontakt och hålla sig nära på promenad genom att vända och gå åt motsatt håll, hela tiden tills hunden börjar fundera vad matte/husse håller på med och söker kontakt ----> JACKPOTT !!!!!!!

Tidigare idag hade jag och Elvira ett pass med utställningsträning, lekutveckling och ståträning vars jag börjat sätta in kommandot på eftersom hon kan det så bra nu!

Tanken var även att åka till bruks, låta henne gå genom tunneln och bara leka med henne, dock var det massa hundar där så jag ville inte störa utifall dom hade kurs, eller var det ett svepskäl till att få dra te skogs istället? (hm)

........

Vad mer?

Jo! Vi ses i Bjursås 30 Maj ;) Elviras första utställning =) Vi lär behöva lyckoönskningar =P
Lite roligt är att domaren för Siberian Husky är ingen mindre än Eli-Mari Klepp, en uppfödare av vår älskade ras Podenco Ibicenco i norge under prefixet Rosenhills. Rimsets Far "Romero" har både sin föräldrar från Rosenhillare!

Var evigheter sen jag ställde ut, Rimsets karriär avslutades snarast då vi insåg att hans fiskar inte simmade som de skulle =P . Här en bild på oss iaf, från Högbo? Ser ut som det!

 


På tal om Rimset och på tal om valpen som NYLIGT fått små små tänder efter att ha tappat valptänderna, så hittade jag dom på soffan idag, Rimset är föööör tålmodig med henne, men jag anar att han visar sin styrka ute där han springer ifrån henne istället för att påbörja ngt som kanske inte går igenom inomhus. Ja, jag känner att jag litar på honom och hans mjuka sätt till valpen. Han är smart!

 


Ha det bra /// Anna

..jag tror vi stadgar oss under en gran...

Elden har falnat, men innan dess besökte en del av regnbågsflocken den där omtalade elden, nåväl, vi stod en bit ifrån eftersom vi passade på att träna valpen. Dock hamnade vi väldigt nära där vars ”små” barn sysslade med raketer och smällare av alla de slag. Med andra ord var ljudnivån inte riktigt vad vi tänkt oss. Men Elvira klarade av det galant, och vi var såklart bra förebilder för henne och stod helt lugna och oberörda. SKÖNT att konstatera åtminstone, att Elvira inte är rädd för raketer och smällare, och varför skulle hon vara det om ingen daltat eller skrämt henne med det.

Hon har bra mentalitet, en tjej som vet vad hon vill och ser till att få det. Vilket ger fina träningsmöjligheter. För litet är gratis, man får arbeta för att få det man vill åt ;) 

majbrasan igår övergick till skogen idag, ständigt denna skog, måste absolut hänga mer på bruks och stan med tösen. Påminn mig om det!  Fast vi älskar skogen, där är vi enade, en enad front ;) Där är vi hur flummiga vi vill och vi kan hitta på så mycket och så litet.

I dag och i går i ett bildsvep … 


 
kontaktkontrakt

 
elden, vattnet och dom som blickar ditåt

 
ngt brinner visst upp...

 

 
Alla ser åt mitt håll, för ja haaar en stor roll.....

 
vi tar det som det kommer...

 
Ett ljud långt bort och en blick söker sig dit

 
Vi beundrar vackra grenar och fåglar blå

 
bakom stenen ser vi en liten polarvarg ;)

 
vi ser så mycket, men vet inte riktigt vad...

 
..och på marken finns för många dofter för att allt ska hinnas med

 
På stubbar sätter man sig och väntar till matte säger - fri

 
Matte lite sådär i bakgrunden, där hittar man henne

 
Det krävs stor FOKUS när man försöker balansera på ett träd...

 
vid ett vattenhål kan man stanna ett bra tag

 
...ett bra tag

 
..och lite till

 
Magra pojken äter sin mat i skogen

 
Passivitetstränig pass 2 för dagen ;)

 
föresten kan man bjuda på fler beteenden på stubbar ;)

 
små vackra grenar.. som livet i sig

 
Tjooo heeeij
//// Anna


RSS 2.0