The St. Johns water Dog

I dag var vi till havet...Alla vovvar skuttade omkring i vattnet, medan mattarna vadade med varmt härligt vatten upp
över knäna....

Det finns så mycket jag tycker om hos mina Curlisar...deras envishet, deras lojalitet och kraftfulla utstrålning...
och de har en omåttligt potion av humor!  Keron är så otroligt lekfull...en härlig egenskap...
Fyra är lugnet själv, med en otrolig motor när det gäller!

Curlyn hade sin storhetstid i början av 1800-talet, då de var den populäraste retrievern...
Varken Keron eller Fyra hade funnits här hos mig om det inte vore för de hundar som är
grunden till Curly Coated Retriever.....eller de människor som lagt ner tid och engagemang på
att få fram och tillvarata denna härliga ras, tack! 

St. Johns water dog:"The wavy-coated retriever is an important early retriever breed. The wavy-coat descends
from the St. John's Water Dog, which may have had long-haired dogs in its type. This breed is
credited with being ancestral to all retrievers, except the curly-coat, which was in development before
this breed from the island of Newfoundland
(the island part of the Canadian province of Newfoundland and Labrador) was imported to Britain. (The curly probably was crossed with this dog at some point, however).


The wavy-coat was developed when the word retriever described a function rather than a breed.
Any dog that picked up shot game could be a retriever. Collies, setters, pointers, land spaniels,
and water spaniels were all probably used as retrievers and cross-bred.
The St. John's Water dog just happened to be a very good retriever dog, and it
 became the ur dog from which all retrievers eventually were developed."Nu ska vi grilla...senare blir det skräckfilm :)

 

Gävle Brukshundsklubb

Ja, nu är vi alla samlade här nere i Gävle..alla utom Milton (kaninen), han är kvar i Kiruna och vaktar lägenheten.."mommo" tar hand om han.

I dag var vi till Gävle brukshundsklubb...vilka agillitybanor! Så roligt...Och jättebra ängar och skogar runt omkring för lite jaktträning....en stenmur var favoriten, superbra att träna linjetag över :)

Lillfrida var alltför taggad...heeelt vild...vi har pysslat på med agillityhinder förut...men även på lydnadsdelen var hon övermotiverad....min gamla piga...

Keron hade riktigt skojj med hinder och lydnad...även han fick köra några linjetag över stenmuren...

Fyra fick träna jakt..Stoppsignal, markeringar ut i högt gräs, linjetag in i mörk skog och över stenmuren..Åsså fick hon gå igenom några tunnlar...en gick hon igenom utan matte :)


Anna & Tuva, slalom.


Lillfrida genom tunneln


Baaalans


Keron på hopp-parad.


Lillin var helt överlycklig i dag...hon älskar agillity!


Linförighet


Fyra tillbaks efter linjetag...omgjort foto ;)Så härligt för både mig och vovv här nere hos Anna och Richard!!!

barnkär

Vissa hundar får man rent ut av släpa in till veterinärstationen, vissa, men så är icket fallet för den långörade snapphanen av ras "podenco ibicenco", och jag undrar för mig själv om han är ensam eller om fler av hans sort snarare drar matte/husse in till stationen. DAGENS HÖJDPUNKT!!!!!!

Där inne finns såååå många underbara dofter, det finns utsiktsbord som är alldeles förträffliga (läs: undersökningsbord som råkat stå vid fönster)..... Det finns människor som försöker ge en frollic, detta bör man spotta ut tycker Rimset men dom kan ändå få en puss i ansiktet för dom är såå trevliga!

I väntrummet kan man sitta och spana på hundar som går in å ut, ibland finns det katter i små lådor. En veterinärstation har det bästa av allt helt enkelt.

men vad gjorde nu Rimset hos veterinären förutom överstående, jo, dom tog blodprov på honom, sen fick vi ett shampo för hans lilla tass som faktist börjat bli bättre

Vi har hunnit med att träna en massa, jag och Tuva har tagit oss an "RUTAN" igen, Rimset och jag försöker fixa det där med avlämnandet av apport (föremål), samt läggande under gång..... och inkallning med stående, sen slipar vi lite på vår utställningsstyle, den har gått ner sig lite och vi försöker bli lite mer showiga.

Husses kusin är här med fru och barn, kan ni tro om Rimset blir saalig, han bara ÄLSKAR barn, blir alldeles till sig och han är såå försiktig.... Diverse föräldrar blir lite skräckslagna när han kommer flygandes fram till barnet, men jag står lugnt och ser på för jag vet att han tvärstannar å försiktigt nosar utan att hoppa eller vällta omkull det minsta.

Nu ska jag försöka hitta lydnadtävlingar, samt viltspårsprov att anmäla hundarna till... önska mig lycka till ;) Föresten, om några dagar åker vi upp till Lappland, besöker även narvik (husses morfar bor där) och Lovvika. jag hoppas syster i Kiruna har tid att hjälpa mig å Rimset med massa viltspår.............


Knottarnas värld

..ja, heter väll knottens...men lät ju gulligare sådär.

Vad har vi då sysslat med helgen som varit...Matte har arbetat ofrivilligt, sånt som händer...lite träning hann vi dock med!

På fredag eftermiddag kände vi ett stort sug efter fjällvärlden, så vi for nåra mil med bilen mot Björkliden-hållet...Hittade ett trevligt berg att vandra upp på...fanns till och med en stig! Men aldrig har man väll varit med om så mycket ohyra i luften!!! Vi måsste hitta blåsiga kalfjäll framöver...

Någon timme var vi ute, perfekt att droppa dummisar efter stigen och låta vovvarna hämta. Avstånden kan tas ut, bra passivitet för dem som inte får jobba. Keron fick några som han inte alls visste att jag lagt ut (fast i hans värld VET han i alla fall!). Gick "sakta" med curlisarna och slängde dummisar hitan och ditan....stadga och transport i ett :) Gick bra...

På lördag gick vi en promm genom staden på förmiddagen, på eftermiddan åkte vi upp på Luossa och tränade. det var Fyra som skulle tränas, de andra fick liksom bara hänga mé.

Lillfrida
Det var Lillin som fick börja med markeringar, eftersom jag igentligen tränade Culrisarnas stadga och tålamod (passivitet). Hur som helst, duktig piga :)

Keron 
Lade ut två långa linjetag i backarna...som sedan fick ligga där medan jag tränade valpen och Keron satt i bilen. Han hade inga problem med att hitta dem sedan, rolig övning! :) Är ju ändå lite utmaning eftersom det var en bra stund sedan han såg dem...plus att det är så öppet och få målbilder.

Fyra
Vi tränade lite längre stund. Några markeringar, mest dirringeringar åt sidorna. Behöver nötas. Linjetag, "ut"-tecken och transport. Jätteduktig...det jag märker är att om jag kastar en markering som är extra "rolig" så blir hon som så till sig så att när hon är på väg in med den så är det inte lika roligt. Stannade upp en sekund när hon var på väg in, berättade åt henne vad hon skulle göra -å då gjorde hon det. Som att koncentrationen blir sämre för en stund när hon blir för taggad. Men är ju när jag råkat gå för fort fram...Härlig träning!Redigerare: Anna Siikavuopio

Kanindummies

På WDS köpte jag en kanindummies, jag försökte få igång Rimset med dummiesen innan han skulle ställas, men han var nere och låg och det gick sådär, ett par kom fram och frågade vart jag köpt den ifrån, antar att dom hade retriever. dom var mycket imponerade av min dummie och jag försökte så gått jag kunde att svara, för dom pratade engelska så jag pep fram " in a monter" hahahaha..... Blev ngt mobbad av det sen, å det får jag ta ;)

men nu har jag tränat med dummiesen med både Curlytiken och snapphanen och det är en stor hitt, nästa steg är en riktig kanin (död såklart)

"DET ÄR INTE SVÅRT ATT MOTIVERA EN PODENCO, BARA MAN VET VAD MAN SKA MOTIVERA MED" Lillfrida

Tiden binds samman med alla band, de som binder ihop allt vi är...som gör oss till dem vi är...men som vi behöver släppa ibland, för att minnas varifrån vi kom. När alla storhelger, festivaler och hundtillställningar tar en paus.....Då när tiden släpps fri, då kommer tankarna som handlar om det som verkligen är.

Det går inte en dag utan att jag känner tacksamhet för att jag får ha Lillfrida i mitt liv. Hon kommer alltid vara min ledstjärna....I dag är hon 12,5 år och har viskat i mitt öra att hon snart vill återförenas med sina vänner på andra sidan regnbågsbron.

Vi har fortfarande tid kvar tillsammans, men aldrig någonsin är den tillräcklig....Jag vill bara säga tack, till den finaste jag vet.

Och i dag ska Lillfrida få välja vilka stigar vi ska gå....i dag ska allt handla om henne....För inget av det jag är hade varit, om hon inte hade funnits.

Tack...
/Veronica


Grusplan

Skönt väder, lagomt "svalt" -så som det brukar vara i Kiruna :) Stadspromm, och sedan korta träningspass på grusplan vid mattojärvi...för er som inte vet, idrottsplats nära ett elljusspår. Kanske 8 minuters promm från oss, vi bor mitt i centrum (onödigt vetande...).

Några pojkar som spelade fotboll några tiotals meter från oss, några förbipasserande människor och en och annan vovve som störning.

Keron
Fritt följd, alla tempon, vändningar på stället, backa, steg åt sidan. Inkallning med ställande och läggande samt platsliggning. Lite ofokuserat kunde jag uppleva det som, men väldigt motiverad. Har ju tagit bort kampen som belöning eftersom Keron har så mycket "go" i sig ändå...en omställning för honom att fokusera på ett lugnare sätt. Intressant....

Lillfrida
Fritt följd i alla tänkbara tempon och vändningar, har ju för länge sedan slutat tävla med henne så vi är inte så supernoga med detaljer. Hon får dock INTE sätta sig vid min sida, vilket fortfarande sitter i ryggmärgen på henne att göra...Hon har dåliga bakben, så jag säger "stå" för att hjälpa henne att hålla ändan från marken! Apporterade i diverse konstelationer och gjorde "rutan" mot en madrass (som de använder i friidrottsträningen), hon galopperade mot den, stannade henne dock innan så inga idrottsmän behöver bli upprörda.

Och sedan tränade vi lite amatörfreestyle: backa (vilket hon blivit så duktig på -tycker jag) tiotal meter, slalom (genom mina ben medan jag prommar) och buga(stanna i det läget till annat kommando). Vi hade SKOJJ!!! :)

Fyra
Vi har igentligen inte tränat lydnad, men har ändå tränat grunderna med kontakt och att följa vid sidan. Så vi tränade det vi kunde, ville inte börja med något nytt eftersom det var störningar runtomkring. Fritt följd, lade till kommandot nu -korta, korta sträckor och position vid sidan. Även en platsliggning och "sittande i grupp", som det så vackert heter.

Jätteduktig tjej, trots störningarna...Ingen tanke på det runt omkring, bra kontakt. Men det är ju verkligen "pupp-stadiet" :)


Bild på Lillfrida & Keron, tiden innan Fyra fanns.../Veronica


Träning

Vi körde ut i myrmarkerna....hundarna fick rastas ca 20 minuter, sen tänkte jag köra jakt med alla tre. Men, det fanns inte en möjlighet att stå still, svart i luften av knott!!! Till och med Keron fick spel -han flydde in i bilen när jag öppnade en av bakdörrarna...hoff!

Så vi körde tillbaks till stan och upp på Luossa...där blåser det, öppna marker och lagomt med störning när någon enstaka turist vandrar förbi...

Keron
Vi började med ett minisök, två dummisar som jag lagt ut när Keron var i bilen. Helt supermotiverad kille, höll sig bra i området....det vi igentligen fokuserar på är att utan någon som helst tvekan komma in med dummin -Keron har diverse saker för sig innan ibland...(min träning från början som falerat). Första tog han en liten sväng med för att leta vidare...men han lyssnade när jag bad honom om att komma in...

Sen körde vi dirrigeringar, linjetag....lade ut två på långa avstånd...skickade på den första, när den var inne lade jag ut en till...han fick alltid hämta den som INTE lagts ut senast. Nåväl....heeelt otrolig fart, inga andra påhitt på vägen....En gång blev det svårt för honom att veta vart en dirrigering låg. Så då testades stoppsignal och lyssning på tecken....han litade på mig och tog högertecknet, sprang på rak linje, hittade dummin nästan 20 meter bort -och fick en kram!

Älskar att se hans motivation....men vet också hur farligt det är, hur mycket vi måsste hitta lugnet.

Fyra
Har mognat väldigt mycket. Vi körde stoppsignal, stadga, förflyttningar och litet sök. Även med henne är jag fokuserad på inlevereringarna av dummisarna, själva söket är sedan lätt att utveckla. Kändes bra med Fyra, hon är så lugn -och har sådan fart vid arbete. Vid andra söket visste hon att det låg en till en bit bort, såg på henne att hon hade en minitanke att kanske kolla vart den andra ligger också, behövde bara göra inkallningssignalen så fick jag henne på rätt spår igen! 

Men bra inlevereringar och bra avlämningar...ändå hennes lugn jag uppskattar mest....i kombination med farten när jag ber henne hämta :)

Lillfrida 
Jaha, och hur taskigt var inte det här då? Bara för att det var massa knott på det tänkta träningsstället och sedan blåste så matte fick ont i öronen (glömde buffen hemma) så blev det ingen träning alls för Lillin!! Gamla damen, lovar att gottgöra det....Lillin var besviken, det bästa hon vet är att träna....och få frollic som belöning!
/Veronica

Grattis -Best in show, World Dog Show!!!Ja, absolut en värdig vinnare...tänk att en så liten hund kan få så många människor att ljubla :)

50 000 besökare under de fyra dagarna, en härlig upplevelse...!

Jag är otroligt nöjd över Fyras resultat..trots att hon är så outvecklad så kunde hon konkurrera på en världsutställning och bli placerad!! Hon var så lugn, som att hon inte gjort annat än varit på stora utställningar. Den hunden har ett härligt psyke :)

Synd att Rimset hade en dålig dag -just den här dagen. Men han gjorde sitt bästa och vi är stolt över att han placerades som trea i championklass! Läs mer om resultaten under resultat och i Annas inlägg här på bloggen.

Nu har jag kunnat föra in bilder så det kommer lite blandat...först vimmelbilder från WDS...

Fyras tänder kontrolleras


Klämning


I bakgrunden sitter 3 supportrar, Lotta, Maja och Malin...


Fyras steg


Anna & Rimset näst längst till högerRimsets tänder sitter där de ska
Ja, så var det med det. Här kommer lite övriga bilder...


Fyra & MiltonTräningskompis Axel (jaktlabbe ägd av Sussan)

Bilder från torpet...
Fyra tränar på ängen.
Fyra


Keron


LillfridaKeron med sin klöv som spårades efter att snön täckt spåret...Den svarta Curlien är Kerons kullbror "Trubbel", den bruna är en tik, "Ella", som är en avkomma efter Kerons halvsyster. " Ägs av Solveig Larsson. Fina hundar!!


Några Gävle bilder...Anna med flock...
Fyra i förgrunden, Keron & Rimset där bakom...


Tuva & Rimset på stenen
Keron, Lillfrida & Fyra på marken


Fyra

WDS - är nu över

På Söndag var vi där, redo att visa hund och spana in snyggingar! Vår Curly Fyra gick det riktigt bra för, hon debuterade på officiell uts och placerade sig som 4:e bästa juniortik.

Tyvärr hade Rimset skadat tassen, den var uppsvullen och rodnad, han haltade även kvällen innan och var inte alls på sitt bästa humör. Vi bestämde iaf att testa då han slutat halta på morgonnen. Resultatet blev 3:e bästa championhane, så även han blev placerad. men aldrig att vi sett han i så dålig form och det var synd, jag fick närmast släpa honom runt ringen!

Dock kommer vi igen, vi har Finnland, Danmark, Ungern, Norge och kanske nästa års WW- uts i sikte......  Det gäller bara att se över sin ekonomi ;)

En rolig nyhet dock!
Bambis slutgiltiga avelshane blev BIR- vinnande Podenco på WDS, så vi hoppas på att utöka Podencofamijen med en valp från dessa två.

En till rolig nyhet
GRATTIS Bentley och Bixie samt husse David för en superhelg i stockholm ( vi är inte det minsta avundsjuka) haha!

och Grattis till Rimsets mamma som blev bästa veteran, lilla söta Evita! 

Det var även roligt att BIS 2:an blev en Faraohund

Nu ligger Rimset och sover med sin tratt på sig och om en vecka ska vi till veterinären för både blodprovet efter rabiessprutorna, samt om inte tassen blvit bättre får även den undersökas. 

Vi är nöjda över helgen...... vi har gjort några investeringar som vi hoppas ska få igång lite eget företagsverksamheter. tack mor för presentpengarna som gjorde att jag hade råd att investera ;)

Fiasko eller....

Min uppfödare tipsade mig att läsa bedömingsreglerna inför WDS, de skiljer sig tydligen en hel del för vad vi är vana vid! Så jag vill uppmana diverse bloggbesökare som ska ställa på WDS att göra samma sak, läs!

Utställningskopplet är ännu inte funnet så det blir att söka igenom varenda stånd efter lämpligt koppel av TYG, glöm inte det matte utropar Snapphanen frustrerat med en alltför viktig grimash som påminner mig om hur bortskämd byrackan egentligen är.

Jag har inte sytt upp mina byxor än, men jag har hängt fram dom å tänker ofta på det, ett steg åt rätt riktning! Jag är förövrigt lagomt nervös, tänker mycket på att hunden inte kommer vilja rasta sig, ja han kommer inte ha tid med sådana bagateller, lagomt inne i ringen trycker det väll ändå på......... DET vore fiasko..... eller att jag kommer ramla på det hala golvet och tappa hunden som med illfart rusar fram till närmaste snygga tik/hane för en trevande envägsflört, varav ägarna i sin tur tittar surt på mig medan jag kravlar mig upp och försöker fånga åbäket som har fått ännu en snygging i sitt synfält.............................

Tänk i nuet, tänk i nuet, tänk i nuet....................................

Märgbensdax

På Konsum hittade jag saftiga märgben, de blev uppskattat av de fyrfotade. Snart smäller det, imorgon är första dagen på WDS. Jag har tappat bort Rimsets uts-koppel, sådär lagomt till uts =/ Nu har jag iaf  tränat på att ställa honom från olika håll och det gick super, vet inte vad jag har fått för mig att jag inte alls kan det =/....

Syster kommer ner med resten av flocken till veckan....

RSS 2.0