höst, häst och spår

Höstfärgerna målar landskapet med en finess jag avundas, som konstnär blir man förbluffad av allt det vackra och med intensiv blick försöker man lära sig av naturen och det kan vara svårt. Hösten verkar dämpa farten för många, bönderna har tagit in sin skörd, vägarbeten har avslutats, stranden är tämligen tom, uteserveringarna är som bortblåsta, folk klär sig i kappor och går var och en för sig,i tankar, kanske minnen, kanske en utvärdering av sommaren som varit.

När jag är ute med hundarna hörs en livlig diskution uppe bland träden, jag stannar och tittar upp, mot min förvåning sitter en skata och några småfåglar och lever om, dom är inte ivriga på det sättet, inte agressiva mot varandra, tvärtemot känner jag av en harmoni och en slags förståelse, och jag undrar om även dom utvärderar sommaren, minns soliga dagar eller bara välkomnar hösten..... med ens hör jag fåglar överallt, alla diskuterar, några är hesa, andra kvittrar ljuvt, en del får ut ljud jag inte visste fåglar kunde få fram.

Jag får en känsla av kommunikation, och tycker människan är en simpel och enspårig varelse, med en överlägsen tro djur inte vill blanda sig i, ändå sägs det att vi är intelligenta, vi är snarare fördömda och en aning lustiga, djurens värld är så mycket mer innehållsrik, djup och avancerad än vi vågar förstå... vi är sorgliga vi i människosläktet, det är så jag känner!!!

HÄSTEN  

Fritz och jag blir bara bättre och bättre vänner, vi har klarat av: öppna, bakdelsvändning, framdelsvändning, skänkelvikning, böjning på rakt spår, superbra halter, en del voltarbete med böjning, backa... jag känner hur han söker sig ner mer och mer och igår fick jag honom i bra form, om än inte tillräckligt för att vara nöjd.... med herre gud, vi har bara kännt varandra i lite mer än en vecka och vi är inga proffs nån av oss, så nöjd får man vara!

Jag längtar oerhört till ridkurserna med Fritz, att få hjälp med skolningen känns inte bara bra utan helt nödvändigt! Idag är planen att ta sig till HÖÖKs för att kolla efter repgrimmor, dessutom tänkte jag lägga ett återgångsspår åt Rimset.

Jag måste även lämna in tidsrapporten till jobbet, och dessutom kolla om det finns mer jobb....

Ha det! /// Anna


Workingtest, blåst och lapporten!

Fyra stycken mattar med sina retrievers samlades för två heldagar av jaktträning...allt ramades in av lapporten som höjde sig bakom oss som den sagogestalt den är.

Vädret gick inte att klaga på, några regndroppar, några små stormbyar men även en och annan solglimt! De som deltog var jag med Keron och Fyra, Pia med sina två flattar, Anneli med sina två jaktlabradorer. Så lite av en raskamp... ;P Vi hade två klasser, en för de yngre och en för de äldre.

Resultat: Unghundsklassen vann Minja (Pias flatt) överlägset, hon var en fröjd att se :) Hedda (jaktlabben) kom på en god andra plats...och Fyra kom sist! Varför dååårååå?! Fyra hade inga problem att finna dummisarna, men vi har inte tränat på den här nivån...lydnadsmässigt var det för utmanande för henne.
Vuxenklassen vann Keron, med en ynka poäng... :) Casper (flatten) kom tvåa och Malte kom trea.


Jag är så nöjjd med båda mina hundar!! Keron lyssnade superbra på mina signaler, det var lätt att hålla honom i området för närsöket och han använde sin nos förträffligt! Poängen drogs ned mycket när jag valde att sluta försöka få honom att hitta minidummis som var nedgrävd, blev för mycket pipande och dirrigerande hit och dit...vi får träna mer på närsök helt enkelt. Svårigheten låg också i att en dummi flygit längre bort, som fick hämtas senare. Vi hade inga skott, så Kerons stadga var bra...inte perfekt...skuttade 0,5-1 meter på varje markering (fick komma tillbaka till utgångsläget innan han fick hämta) -alldeles för taggad! Och som vanligt hade han riktigt bra uthållighet, mattades ingenting på det sista söket även om han jobbat länge innan det. Varje hund var ute en timme ungerfär. Men här kom våran "inge braaaiga grund" fram...i mörkret såg jag inte att han hittat kanindummisen...så han sprang och sökte med den i munnen...suck! Nåväl, jag är nöjd med honom i alla fall! :)

Fyra var jättelugn, hade superbra stadga....gjorde klockrena linjetag och hade riktigt bra markeringsförmåga. Har inte tränat sök nästan alls...och här var det helt omotiverat, detta gjorde att hon sprang i början...tog nästan för mycket mark...Men sen fattade hon vad det gick ut på och hon tog in några dummisar. Hon mattades inte, men jag ville inte pusha henne för mycket. Så efter att lilla söta Fyra släpat och tragglat den stora kanindummisen till matte så gick vi för att hämta det sista linjetaget (som lagts ut innan söket). Det som hände var att avstånd (Fyra skapar mer energi för att klara att hitta -mer jakt...mindre lydnad) plus störningar blev för mycket för Fyra så hon vid några tillfällen vek av från matte några meter innan hon var framme. Hon gjorde inte så varje gång och aldrig vid närsöket. Så jag skulle ha struntat i tävlingen och gått längre fram på varje markeing och varje linjetag. jag känner henne....Vid en station gick hon helt ur hand, det kastades två markeringar som inte fick hämtas. Vi vände oss om och skickade på ett närsöksområde...svåra minidummisar som Fyra inte hittade direkt, så hon sprang helt sonika till linjetagsområdet....lyssande ingenting på mig -och så här i efterhand kan jag för allt i världen inte förstå att jag lät henne komma undan! Nåväl, sedan förstod hon att hon skulle hålla sig i det område jag anvisade henne...och hon fick hänmta det andra linjetaget efter ett tag. Efter det fick hon återigen leta upp en minidummis i närsöksområdet....Men så bra det gick i det stora hela, i min värld!!! :)

söndag tränade vi passivitet...jag valde att inte ha någon av mina hudnar ute längre än tio minuter....Så de lyckas hålla sig lugna....Vi körde en "walk-up" med unghundarna...utan någon apportering...några skott, kontakt och lydnad. Superhärlig helg!!! Tack sussan som tog detta initiativ! Sussan gick ett sök med sin superhärliga jaktlabbe Axel...å sen fick båda hennes flattar gå "working-testet"...ååå...sååå snygg Hugo var!! Man bara smälte...ändå gillar ju jag igentligen den lockiga varienten mer ;)

För övrigt åt vi en jättegod middag på lördagskvällen...satt och pratade hund till halv tre på natten....
Och jag lade fram mitt mest provocerande påstående: "Will to pleace" är samma sak som en hund som är kändslig för korrigering.......Oj, oj.......Men jag antar att om man inte håller med -då bryr man sig inte speciellt... Dessutom, jag menar inte att det är något fel på hundar som är så...Jag har EN -Lillfrida! Hur som helst så arbetar alltid hundar av två orsaker -för att nå en belöning eller undkomma ett obehag.

Jag arbetar bara för en sak...Lycka! Och jag är ingen tävlingsmänniska....önskar att jag var lite mer av det ibland...Men vi blir bara lyckliga av att få samarbeta jag och mina vovv....och om vi har ett mål -som jaktprov...Då blir träningen roligare och mer motiverande...

Tack för att just ni kommit till mig "Totta" och "Knelond -den allsmäktige"!

Vi filmade lite....och de andra tog bilder...kommer snart förhoppningsvis!

veckorapport

Rimset har haft en fullspeckad vecka, med aktiviteter och en del missöden.

veckan började med spårträning, vilket gick super och där är han värd all beröm han kan få lillgubben ;)

Veckan fortsatte med bilbesikting, det där har han varit med om tidigare och kunde rutinerna--> charma gubbarna, spana in hål på golvet, provsitta stolar och bänkar, samt se söt ut.

Dagen fortsatte med en ridtur som slutade med att Rimset skulle "sätta på" märren, vilket inte alls gick som planerat......
han blev sårad och försmådd och en viss respekt växte fram vilket i sig är toppen ;)

Sen åkte vi på en cykeltur som slutade med en vurpa utan dess like =P Rimset drog omkull mig och jag känner mig väldigt klumpig, en annan är van att cykla med flertalet hundar utan minsta problem, så även om jag blev något sårad i min självkänsla bör jag ta på mig ansvaret för vurpinsidenten. 

Veckan slutade med en liten olycka i stallet, där Rimset (av ngn anledning) satte benet i en bunke med olja, sedan trampade han omkring i hela stallet och oljade ner, där det numer finns tusen tassavtryck av herren i fråga. Matte rengjorde benen frenetiskt med tvål och vatten, och där slutade veckan......

Måndagen, alltså idag, började med att Rimset glatt jagade upp en stackars katt i ett träd....... hur ska denna vecka sluta måntro? 

Kram/ A

 
Rimset spanar in märren "Nova"

 
Rimset är inte helt nöjd med sin box, men det fååår gååååå

 
Rimset i sin Box ;)

 
Sanna borstar Nova för en ridtur

Martin

Martin är sjuk, Sanna och Agnetas äldsta fox, var det därför Lola kom och hällsade på mig inatt, hon kanske är här för att hämta honom? Sanna beger sig till pensionatet han befinner sig i och kanske får hon ta farväl av honom idag =( jag kan säga som så, att jag vet hur det känns. 

Lola kommer till mig i drömmen varje natt, men denna gång kom hon när jag var vaken, kalla mig tokig, men jag är övertygad om ett liv efter döden, även för våra vänner hundarna......

Rimset "hjärta" Nova

Idag tog jag med Rimset till stallet, det gick bra med de två hundarna som bor där, en Engelsk Springer Spaniel tik och en Border terrier hane. han busade lite med dem, samt kissade på Sannas bil. Sen fick han vara i en box medan Nova gjordes iordning för en ridtur, själva ridturen fick han åxå vara med på, vilket verkligen gick superbra, tills han upptäckte Novas snygga bak (hon är märr) och började jucka med ett fast grepp, herre gud!

Nova, snäll som hon är varken sparkades eller dyligt, men Rimset fick koppel på sig. I stallet då Nova stod i sin box å Rimset strövade fritt omkring inne i stallet så smet han in i hennes box å försökte komma åt hennes bak igen i ett obevakat ögonblick, tillslut fick Nova nog och sa åt honom med ALL rätt!

Rimset skreek som en stucken gris och förvandlades till världens olyckligaste Podenco på ett ögonblick, A kollade honom å Rimset haltade fruktansvärt mycket, jag anade lurendrejjeri. Sanna mina ord, när Rimset väl släpptes lös på gården igen var han i full fart med att charma Spanieltiken och hältan verkade aldrig ens ha ägt rum.

Jag hoppas Rimset har fått respekt för hästar å förstår att kärleken han öser över märren Nova är obesverad med besked!!!!! , Suck.... känns som Rimset i ett nötskal, att bli kär i en häst!

Jag passade på att bekanta mig med unghingsten "Stjärna" idag, en stor ståtlig hingst som pratar lite väl mycket, som hingstar har en tendens att göra =). I vanliga fall har han svårt att stå still, men verkade njuta av massage och borstning så det gick riktigt bra, vid det här lagret hade Rimset fått viss respekt och kunde hittas i sadelkammaren, liggandes på min jacka, ngt sur, ngt skamsen, men med en helt ny förståelse över djuret "Häst" .

Fick även se filmer på Fritz då han vunnit travlopp, superduktiga Fritz var överlägsen och man blev lite stolt över honom ;)

I stallet glömde jag min mobil, min kamera och allt annat åxå, å jag som sagt till jobbet att det baara är att ringa om dom vill ha ut mer folk, pytsan....

På Söndag åker A  iväg för att hämta en lastbil (han är förövrigt bilmekaniker vilket är förträffligt för min del och Sannas del då vi får allt billigare ;) Hur som hellst, blir det därför att åka ut till Stallet för att utfodra på Söndag.

I morgon kommer Rickard hem från Kiruna till Gävle, så idag blir det storstädning, jag har naturligtvis inte ens börjat och dom som känner mig kan nog ANA hur lyan ser ut nu, Städning är inte direkt prio 1 för mig, inte alls faktist, om den har någon prioritet överhuvudtaget är svårt att avgöra, men kan nog listas ut bara man ser sig omkring här just nu =/

Till min hjälp för att komma igång med städet har jag Annika Lantz, att lyssna på fredagens repriser över Lantz i P4 gör min vardag lite roligare, smartare och skönare feminist är svårt att hitta, hon tar upp samhällsproblem som andra blundar för till ljuset, hon vågar säga emot, ifrån och det personligt då personen är närvarande. Att hon är Sveriges roligaste kvinna är en enorm bonus som får mig att le bara jag hör hennes röst.

Kram /// Anna

Abisko

Ja..å vad vi håller tummarna för hyffsat väder..! Det är ju det där om det blir snöstorm..åsså har man sommardäck på bilen. Men vi är hoppfulla :) Så skojj det ska bli....

Ska träna lite lydnad i dag med två andra...Keron och Lilli får "riktig" lydnad...med Fyra blir det jaktlydnad/kontakt...eftersom jag inte börjat med "fot" med henne. Bra träning inför morgondagens workingtest-uppläggs träning...

Hjälpte far att dra upp båten i går...Fyra fick vara med, de andra fick vara i bilen. Viktigt att hon får uppleva saker på egen hand...Hon skuttade in och ut ur båten och försökte få våran uppmärksamhet...Kommer och gör skutt mot mig...inte på mig men en bit ifrån....JA ÄÄÄ UTRÅKAD!! ska vi GÖÖÖÖ nåT??!!! Nå inte! -sa jag och började planera för några månaders avhållsamhet från allt som har med träning att göra.... ;P

//Veronica

ris

Jag må vara en persson med överskott av tålamod och förståelse, nästan så det blir destruktivt och en aning löjligt vill jag påstå. men nu sitter det på sin plats att dela ut RIS och lufta rören =/

Därför delar jag ut  DAGENS RIS till följande: 

- Gavlegårdarna som inte sköter om sina hundrastgårdar, dessutom är stängslet så lågt att en liten terrier UTAN PROBLEM tar sig över, med tanke på alla vinthundar i Andersberg, vart jag antar att de flesta inte vågar släppa sina hundar, eftersom Andersberg även är hem åt hundra små vildkaniner, så BÖR man anpassa rastgårdarna till alla. DETTA KALLAR JAG DISKRIMINERING, och kanske bör anmälas?

-
Människor som tror att dom står över alla andra varelser på jorden.... på morgonnen tränade jag lydnad med Tuva, LÖS naturligtvis, då kom en människa och skrek att jag måste koppla hunden, jag gjorde inte det men hon gjorde mina hundar nervösa, dom tyckte hon var skum som stod å skrek.

MITT förslag är att hon tar tag i sin hundrädsla/ fobi eller vad det nu må vara, och inte lägger över ansvaret på hundägaren att ha koppeltvång på sina hundar.


Fritz

I går var det första gången jag red på Fritz, idag den andra. Onsdagen, var det mest att provsitta, vi var på en liten tur och småtravade lite, inget mer!

Torsdag, idag, ville jag pröva lite mer med han, vi tränade på att gå på volt (han har aldrig gått på volt) att få honom böjd, vi tränade på stanna kommando, i slutet hajjade han det otroligt bra  --> belöning---> lite bete ;)

Jag gjorde skänkelvikning.. SUPERDUKTIGA Fritz förstod mina hjälper och skänklar,, massor av beröm. 

Försöker göra ledarskaps övningar med honom, kan behövas på en oskolad hingst.....


I morgon kommer Fritz att skos, det känns bra, jag är så rädd att han blir öm. Så det blir en tur i morgon Fredag, då vi kommer fortsätta med det vi påbörjade idag.

Vi kommer även börja på ridlektion,(dressyr) samt börja träna (gå kurs) eventuellt tävla inom trav, (montéridning) en säregen gren som inte alls är gamal, tänk er trav utan sulkie, man sitter på hästen på samma sätt som en jockey sitter på sin galopphäst, men hästen ska gå i snabb trav.

Jag lär känna Fritz mer och mer, han är otroligt klok, nyfiken, snäll, vill lära sig och tycker om beröm, han är även lite lurig ibland. Fritz ÄLSKAR att bli kliad i och vid örat.

med Fritz kommer jag även praktisera NH på, vi ska köpa en repgrimma och ett långt grimskaft!

Fortsättning följer! /// anna

Mardröm och Harbospår

Jäpp, återgångsträningen gick SUPERBRA igår, Rimset var så duktig att jag rös ;)

Jag och Sanna åkte till Harbo, vi letade hennes ridkläder, utan att hitta dom, efter 20 minuter upptäckte vi att dom låg framför näsan på oss i hallen, SUCK!

Sen åkte vi till spårskogen, där kom vi på att vi glömde ridkläderna i Harbo iallafall, TYPISKT!

Vi åkte och hämtade dom igen..... sen begav vi oss hem till Gävle SLUTLIGEN!

mer och mer har jag kunnat tränat lydnad med Rimset helt lös, vart vi än är..... han tycker det är så roligt..... Detta känna riktigt bra måste jag erkänna...............

En läskig sak, Inatt vaknade jag av att jag satt på knäna i sängen och slog omkring mig med en kudde och skrek GÅ, GÅ, GÅ, GÅ, GÅ, GÅ................Stackars hundarna, vad tänkte dom? Å stackars mig, sov resten av natten med tänd lampa och det bör erkännas att det tog ett tag innan jag somnade igen och då hårt kramandes med en varm och lugn Podencohane som lugnade mina nerver avsevärt!

Vilken matte va?
å vilka hjälpsamma hundar sen.....

  
  
 

  

 

 


Återgång i harbo...

Sanna ( kennel-Century-Fox) med två av sina foxar och jag å Rimset åker snart till Harbo, där ska vi lägga spår, jag kommer lägga två återgångsspår med endast klöv, ej blod! Då det är just återgångar Rimset behöver träna på. Sanna får låna spårpinnar av mig, hon kör bruksspår, eller början på bruksspår.........

varför åker vi ända till Uppsala kommun för detta?

Sanna ska nämligen hämta sina ridkläder hos mor Agneta, jag ska dra med henne på ridtur i morgon, hon får rida en kärvänlig märr som står tillsamans med sitt ouppfostrade föl, som börjar bli rätt gamal nu iof.....

ja herre gud, igår läste jag NH i fem timmar, ska genast fråga uppfödaren om jag får använda mig av repgrimma, samt markarbete på hästarna, han borde se det som en god gärning från min sida, fast man vet jhu aldrig, han kanske tycker det är trams å det får man jhu acceptera, om än inte respektera... är jhu hans hästar trots allt!!!!!!   

jag har aldrig sett Sanna rida, jo en gång på vår naturbruksskola när vi hade ridprov, men ser framemot att få se henne i action =P

men nu åker vi...... Rimset kan inte bäärga sig =)

 
Rimset gör det bekvämt för sig i soffan hos hans vän Katt-Carro i Kiruna

Natural Horsemanship (NH)

Den här måndagen skulle ägnas åt städ, puts och diskning..... TYVÄRR kom jag inte längre än att gå ut med några av soporna. Sen kände jag mig tvungen att åka till Gävles stadsbiblotek, där lånades böcker och när jag kom hem igen tappade jag upp ett bad som för tillfället står och väntar på mig, för finns det något bättre än att ligga i badet och läsa (därför mina böcker ser ut som dom gör).

Där infinner jag mig nu, mellan bibblo å badet, så jag passar på att blogga.....

Föresten har jag kommit på en förträfflig lösning angående Rimsets mat, vi har problem med att han väntar på att tuva ätit sin mat. sen börjar han äta men då kommer Tuva å försöker sno hans mat, vilket är ett stress moment för lilla Tuva då hon vet att hon inte får det, Rimset bryr sig inte!

Nu har jag börjar placera hans mat på trimmbordet vilket lett till att tuva inte kommer åt den, Rimset tycker det är mycket roligt att hoppa upp dit å äta än att äta på golvet och han får god tid på sig att äta, vilket han behöver. Tuva slipper stressen att hinna äta upp hans mat åxå! SUPER!!!! 

Böckerna jag lånat är följande:

*Tala med hästar - Henry Blake

*Westernridning, en totalupplevelse - Tobbe Larsson, Gunnar persson m,m 

*Sköt om din häst på ett naturligt sätt - Jo Bird 

*Rid i harmoni med hästen - Perry Wood 

*Dansa med hästar - Klaus Ferdinand  

*Löslongering, en väg till samarbete med hästar - Ingela lantz 

*Naturlig hästkommunikation, nivå 1 - Anneli Westlund 

*Häst massage - marina Axelson-Callum

*Lydnadsträning för hästen - Tobbe Larsson och Ursula Wilby 

*Fågelhundar - Sten christoffersson


Varför lägga sådan tid på en häst som inte ens är min? ---> passion, välbefinnande och lust. det säger väll sitt?

Om jag nu SKA rida, då ska jag göra ett bra jobb, att få lära en häst från grunden ser jag som en möjlighet  för mig utvecklas och lära mig mer. Till den dagen jag får möjlighet att skaffa egen häst är detta näst bästa alternativet  för mig. Så nu försöker jag lära mig så mycket möjligt om natural horsemanship.... det känns som min grej, dessutom är tanken att klickerträna hästen åxå.

jag är såååå inspirerad, peppad och lycklig över det här ;) Hoppas nu bara det inte blir en flopp =/ Se det vore värre!!!!

Bilder på snygghingstarna kommer, antadligen på Onsdag........ lääängtaaar sååååååå, det känns så bra det här!!!

 
Denna skönhet( tand troll ) är pappa till den häst jag ska rida, båda är fuxar 

 
En till bild på tand Troll, UR- läcker!!!
 
Tand trolls pappa, Farfar till min ridhäst

Nordsvenskar och äntligen ryttare igen

Jag har jobbat hela helgen, mår verkligen bra av att jobba, känns som om man vaknar från en lång dvala när man börjar jobba igen. Pengarna är en stor bonus =) 

I dag är jag dock ledig och åker kanske ut till skogen med hundarna, det behöver dom, få ströva fritt litegrann. Det behöver jag med för den delen, att frossa i höstfärger känns helt rätt en dag som denna.

På Onsdag ska jag rida, en Nordsvensk hingst på 8 år. Känns verkligen bra, har en deal med ett stuteri med urläckra Nordsvenskar och ett varmblod. Jag hjälper honom att motionera hästarna och får rida gratis när jag vill. Känns superbra. Hingsten i fråga är inte så värst utbildad så mitt arbete blir att få honom i form, söka sig ner och lära honom det jag lyckas lära honom.  Jag har viss erfarenhet av outbildade hingstar så jag tror inte någon katastrof kommer inträffa. Däremot bör jag läsa på på ämnet "utbildning av häst". fast bara jag berömmer när hästen gör rätt så hoppas jag inte vi går bakåt i utvecklingen iaf ;)

Det är ett år sen jag red senast, evigheter sedan känns det som. Så framtill Onsdag blir det att lägga fram en stragedi, ett delmål och göra en del efterforskningar så jag känner mig i form för denna (utmaning). Första ridningen kommer handla om att känna efter, att försöka lära känna varandra. 

Kram / Anna


Valpkurs

Börjat som hjälpinstruktör på en valpkurs via ssrk, för att lära mig inför kommande kurser som jag tillsammans med någon av de andra som går instruktrösutbildningen ska hålla i. Jätteroligt och givande att se alla duktiga valpförare och duktiga valpar med så olika personligheter. Får en verkligen att tänka och analysera sina egna "valpar" där hemma :)
Måsste säga att jag är imponerad över hur duktiga alla är! Kanske är det så att väljer man att gå valpkurs så har man redan där valt att vilja arbeta med sin hund...eller arbeta för att valpen ska vilja arbeta för en...!

I veckan har jag för första gången lagt ihop stoppsignal och dirrigering med Fyra...Hon fick se när jag lade ut en dummi, sedan gick vi iväg. Jag lämnade henne, kallade in och på stället vart det var rakt höger eller vänster in till dummisen så stoppade jag henne. Väntade tills hon var lugn och skickade sedan henne. Efter några gånger kunde hon ju det hela, tyckte hon -så hon sket i att stanna och sprang helt sonika direkt till dummisen när jag gjorde stoppsignal! *Fyra i ett nÖtsKal*. Jag visade att jag inte var nöjd när hon sket i stoppsignalen med rösten...men klart hon hann till dummin ändå. Och då är det ju bara att ta emot med en neutral inställning.

Det intressanta var att hon därefter blev mycket nogrann och koncentrerad....hon stannade direkt vid stoppsignalen och resten gick fin, fint :) Hon fick ju belöningen att hämta dummin fast jag försökte hindra henne....och ändå ville hon så gärna göra helt rätt därefter. Kändes bra...Ska såklart kunna stoppa henne när som helst...och det jobbar vi på....med plötsligt flygande dummisar som kommer när hon minst anar det....och i sådana avstånd/vinklar från mig så jag känner kontroll. Och det går bra, hon lyssnar bra på "nej"....För att inte förvirra...stoppsignalen skall vara POSITIV.....men gör hon något hon inte får blir ska hon kunna stoppas med "nej"...Och nej är inte negativt igentligen, bara ett ord som betyder att hon skall avsluta sin aktivitet, ta kontakt med mig...så guidar jag henne rätt så att hon får hämta sin ÄLSKADE dummi!

Prommade till fars stuga på lördag, en timmes promenad...han har stuga i Kurravaara på andra sidan älven. Han erbjöd att hämta med båt, men vi ville ut på ett litet äventyr ;P Så vi körde bil så långt det gick via Jukkas...och sen fick vi ta oss över en fors, vi följde elledningar och gick som tur var ner till älven i tid. Var hos far en stund, drack kaffe och fick några visdomsord....denna gång var det en sak jag speciellt tar med mig "dina hundar blir överaktiva med dig"...Han kommer ofta med sådana små saker som stämmer så otroligt bra....! Jättetrevligt att få umgås lite med honom...sedan gick vi tillbaks. Så hundarna borde väll varit liiite trötta...efter två timmars promm i bra tempo...plus en timmes skuttande i älven och på fars gård. Det första Fyra gjorde när hon kom hem var att börja busa med sina leksaker....jag ger upp! ;)

På kvällen firade vi Linas födelsedag med massa gott och en skrattframmkallande film!

I dag var jag och Anneli ut och grillade, så varmt ute! Vovvarna skuttade, åt blåbär och fick även ligga still i perioder...träna tålamodet och träna på att koppla av.
Sen hjälpte Anneli mig med att skotträna Fyra litegrann...Har inte tränat skott mer än en gång...Första och andra markeringen fick Fyra hämta, tredje hämtade jag och fjärde skottet var tomt..alltså ingen dummi. Sen tränade vi lite transport och två linjetag...bara lugna saker. Kändes bra!

Nästa helg är det tvådagars jaktträning i Abisko med övernattning! Superroligt....ett litet workingtest på lördag...vi ska försöka få med oss en filmkamera så vi kan filma också...Känns bara så jobbigt att Keron är så stressad vid skott fortfarande....håller ju på habilitera honom. Kan hända jag kör utan skott med honom....blir nog bäst så.


Några bilder från vår promm till fars stuga....
//Veronica
Tidiga mornar....och Hamar upplysning

....... och det för att jag ska jobba i helg, börjar iof inte förän 07:00 , men innan dess ska hundarna på en långis, därför slet jag mig upp så tidigt jag orkade. Rimset sover än, vad annars?

HAMAR upplysning
Vi ska bege oss till NV-08 Hamar, och tar gärna med och visar andras hundar för endast en del av bensinkostnaden, själv har jag tävlat inom Junior Handling i min ungdom och kan visa upp  alla raser. 

Vi åker från Gävle men kan ta viss omväg för att hämta upp ngn etc, Erbjuder även att tåga fram och tillbaks till Kiruna för endast tågkostnaden för att hämta och lämna, då vi har egna hundar där.

Vid intresse maila mig på camabaros@hotmail.com 

Kram och god morgon

Jaaajaa matte, jag äääär vaaken =/

Hörs det mumlande under täcket, då jag försöker väcka herr Snapphane, han tittar trött på mig, men ögonlocken faller, faller och han blundar igen, jag puttar lite lätt på honom och viskar tyst " Vi ska gå ut Rimset, det vill du väll", det enda jag hör som svar är en djup suck som jag kan förnimma en viss iritation i.

Tuva är på benen, står glatt vid sovrumsdörren och viftar hysteriskt på sin lilla avkapade svans, bong, bong, bong , bong, den slår mot dörren och skapar ett ljud som får Rimset att vilja gömma sig än mer under täcket, Tuva bara ler glatt och trallar " Good morgoon, god moorgonn"........

"God morgon på dig själv" ryter Rimset medan han krälar ner från sängen och sträcker sig åt alla håll och kanter. han tycker det är IDIOTI att kliva upp såhär tidigt, idioti och inget annat, inte ens gryningsdjuren råttorna är vakna nu matte tänker han trött medan han sakta gåt till köket för att dricka lite vatten, för kaffe är det minsan inte tal om i den här snålfamiljen. SUCK!

Godmorgon Rimset!STOLT!


Ja...vad kan man annat vara över vår vackra Rimset... Och det är en så rolig nyhet att han ska bli pappa!! Dessutom med den finaste Podencon jag sett (förutom Rimme sååå klart).....Gå och läs under "valpar" på kenneln Barrongis hemsida...fina ord om dessa två vackra och tänkande Ibizza hundar...Hoppas verkligen det går bra hela vägen!

//Veronica

...önskar mig inget mer...

Aldrig har man varit så tacksam för en så vacker höst...för aldrig har väll både vårvintern och sommaren varit så tom på sådana här härliga dagar........Bara ler...!

Vi parkerade efter norgevägen...prommade efter en stig upp mot ett berg...efter en timme ungerfär så stod plötsligt ett tält mitt i allt....och en "polare P" kom skuttande till Keron...en stor setterhane som kanske var på jakt...Tog fast de andra två så Keron skulle få finulera ut situationen i lugn och ro...han tycker det kan vara svårt ibland. Han gjorde som han brukar, stod och spände sig för att visa att han verkligen inte ville att denna "polare P" skulle sluta sig till vår flock...

..Nåväl vi gick vidare och Keron kom efter oss....men inte hade han ju fattat vinken den där polarn...så han skuttade gladeligen efter....åsså fick Keron SPÄNNA bort han igen,......Ja, så fortsatte det några gånger...Settern måsste ha fått föga respekt för denna något större hane, även kallad Mr:K. JA, tyvärr är det så det brukar vara för Keron...gäller ALLA sorters djur...kaniner osv...alla känner hans osäkerhet och de börjar genast nynna på "tomma tunnor skrammlar mest..." (Ola MAgnell)...

Ja, Keron lät ju inget i detta fall....men hur som helst, när Keron försökt sina spänningar några gånger så sa jag åt honom att strunta i settern....jag gjorde det i en tid då jag visste att Keron inte längre kände sig jätteosäker och att han någonstans kunde ta in mitt "NeJ"....Ja, han lyssnade och fick massa berömm när han slöt sig till oss igen...Kändes som en bra erfarenhet för mig och Keron....

Ja, å nu var vi vilsen! Nä, så farlig var det inte....vi visste ju ungerfär mot vilket håll vägen låg....så vi gick en bit till och stannade sedan för att grilla korv, äta MASSOR av blåbär (Lillis och Fyra).......

Länge sedan jag har haft en sådan här underbar dag......nästan en hel dag ute...sol, underbart sällskap och bara lycka :)
huskiefiske och rödvin

Jag borde sova nu, jag borde somnat för länge sedan, framförallt för att jag ska vara på jobbet klockan sju, men det är just det, just därför jag inte förmår mig att sova. tanken att försova sig eller komma sent är minst sagt skräckinjagande. Därför, för att jag ändå inte lyckas sova, så har jag donat med hemsidan, känns som den aldriig blir klar, innan jag genomfört en ide kommer en ny och det gäller att sätta vissa gränser för att allt ska fungera och bli klart nångång!

Jag träffade Sanna igår, vi pratade om det nya nummret av hundsport, ett bra nummer fast än att vi blev lite oroliga att den aldrig skulle komma, men den kom tillsist. Däremot har jag INTE fått senaste Canis, jag måste glömt betala, ska försöka kolla upp det där!

Lars Fält har föreläsning i Uppsala, och jag vill verkligen dit, kostar bara 150kr, sen bensinen såklart, men den mannen har jag respect för och varenda öre skulle vara värt för att få gå på den föreläsningen, dessutom blir jag alltid så otroligt motiverad att träna hundarna efter föreläsningar (om dom är bra).

Ja, som vanligt kretsar livet kring hundarna, och det är så det ska vara. Fast jag kan förstå att vissa (ej hundfrälsta) blir något less på allt hunderi. Jag kommer på mig gång på gång sitta och berätta om hunden som blev BIG 2:a med STORA gester och gnistrande ögon, å vilket steeg sen.. bla bla bla...... å jag hör bara mummel omkring mig, mmm, jaaja,,, jo, okej. jag ser trötta uttråkade blickar och blir tyst.

Jämför dom här två individerna, vad tycker du? Frågar jag min sambo med en hundsport tryckt upp i hans ansikte, han i sin tur får plötsligt brottom att diska, slå på Tv:n eller något annat och skyndar iväg med orden "sen kanske".

På morgonnen  berättar han vad han drömt, det handlade om en båttur, dom var och fiskade, han och hans pappa fiskade upp huskiesar, dom fick hur många som hellst, men huskiesarna hoppade ur båten igen ner i vattnet (i drömmen var detta HEELT normalt). Jag känner viss skuld, kanske jag ska dämpa min hundiver till de stackarna som inte delar samma brinnande intresse, kanske.....

Det är helg och vi öppnar en flaska vin att dela på, jag bjuder över Sanna säger jag glatt " åhhhh, då blir det hundsnack i fem timmar" suckar Rickard, neej jag lovar säger jag! Jag kan hålla vad jag lovat, till första glaset är urdrucket, då går det inte längre och både jag och Sanna byter skepnad till små ivriga amatör psykologer. ja, går det? Går det att inte prata hund efter ett glas vin? Isåfall, hur gör man? 

Citat blogg ;)

Kanske ett eller flera CITAT skulle sitta på plats ??? Eller? 
..........
...


"Vet du med vad man mutar hundarna som ylar genom natten"? / L.W
....


"jag ser hur slingrande snö dölja spåret där jag går" / L.W
.....

"tack för kriget mot dom kloka" / L.W 
..... ......... ....

"En dag vaknar du och märker att alla dom som du fördömde aldrig TÄVLADE mot dig" / L.W
.......

"Stackars hämmade lakej
och stackars dig och stackars mig
Det är en konstig värld vi lever i
ja ingenting är vad man tror" /L.W
..................................


Svinalängorna

Sitter här och lyssnar på "Svinalängorna" av Susanna Alakoski, en av de bästa böcker på länge, en bok direkt från livet! Ja, jag lyssnar medans jag knåpar med hemsidan och känner hur ryggen svider mer och mer. Råttorna har vaknat och försöker få kontakt med mig, men jag är så inne i tangentbord och skärmar så det är lönlöst för de små!

Jag och Rimset har hjälpt Sanna med hundstaketet idag, Rimset tyckte mest staketet var ivägen och försökte hoppa upp i luften för att spana på andra sidan! " Det är alltid bättre på andra sidan" ....

För övrigt har jag släpat hem en avsågad björk, till katten är det tänkt ;)

Planen är att åka till Hamar i år, vi har gratis boende jag och Sanna, men nu ska jag lägga mig under ett varmt täcke med en varm hund och titta på film! Husse åker till Lappland imorn, till Kiruna, vår metropol och natursköna hemmaort.

Kram

 
Utflykt i Kiruna

 
Vår stad Kiruna

 
jag, Lola och Tuva

 
Sanna, förra Hamar

skogsäventyr

jag, Sanna med våra tikar åkte ner mot älvkarleby idag, vi plockade svamp och hundarna strösade å hade trevligt =) Såg otroligt många fina hästar efter vägen och man kan inget annat än att trååna. Rimset fick följa med  mig , Sanna å hennes foxpojkar till krysset, där köpte vi det nödvändiga för att kunna tillaga svampen. Rimset var superduktig under promenaden, han har mognat en hel del!

Ja, som sagt har lilla Smirre vandrat över regnbågsbron, nu återstår två rex råttor, Ginza och Bella Donna, dom bor i en hemmagjord STOOR bur med naturlig inredning. Det är alltså ingen nöd på dessa små krabater, dom har det superbra. Trots detta ska jag imorgon bege mig till Gävle galvan för att där söka efter spånskivor, och bygga en hage åt dom, en så kallad tränings/aktiveringshage, här ska nämligen introduceras klicker på sötråttorna.... sen skriver jag en bok "Klickertäning för råttor"! naturligtvis INTE, det var ett försök från min sida att verka lustig =P ...hm.

En glad nyhet är att min borttappade mobil är återfunnen =) 

idag fick jag "Pitetassen" fattar inte varför jag fortfarande får den klubbtidningen, det var såååå länge sen jag var medlem i Piteå Brukshundsklubb,min hemmaklubb nu är Gävle BHK. fast det var en interjuv  med Anna - Karin (AK) , min gamla lärare och innehavare av kargalandets schäfer, det var trevligt att läsa. Sen kan jag hålla reda på Podencon Snoddas gamla matte caroline å hennes dobbisar =P hur det har gått på tävlingar osv......  å lite annat folk man vet om där uppe i Piteå, jaha.. Erica och hennes superflatt vann eliten igen,,,, jasså, jag rynkar inte ens på näsan (även hon min gamla lärare) bättre hundförare får man leta efter.....

Ja, nyfiket bläddrar jag i tidningen och får lite lust att flytta dit igen, till Piteå, älskar Piteås BHK, planen är så stor och härlig, sen brukar det finnas snö där på vintern vilket kommer bli en förutsättning för mig den dagen jag lever med ett gäng Sibbar...... 

bla bla bla bla

Nu ska jag fixa svampmackor ;)

kram

Träning med våra tjejjer!

Äntligen hann vi med lite samträning, jag och Pia med Fyra och Minja...! Ja, och vädret är ju fortfarande helt enastående :)

Vi började med en stund avslappning, då fick mattarna tillfälle att planera träningen...Två olika träningsövningar blev det i går, med en liten paus emellan...för att inte trötta ut hundarna och för att upprätthålla lugnet!

1:a övningen: Vi lade ut ett målbild med flera dummisar, gick sedan en "walk up"....För att vänja hundarna att gå brevid någon annan och vara lugn även när den andra jobbar. Gick bra med Fyra...hade henne utan koppel hela tiden eftersom jag såg att hon var lugn och koncentrerad! Vi turades om att låta hundarna hämta...promenerade en bit, kastade någon störningsdummi....någon dummi som ingen hund fick hämta osv. Gjorde misstaget att lägga dummisarna i högt gräs, vilket gjorde att jag inte såg om Fyra bytte -innan hon gjorde det. Men det rättade vi till i den andra övningen.

2:a övningen: Här hade vi en hund i arbete i taget. Ett målområde för linjetag...En markering kastades, linjetaget hämtades först -sedan markeringen. Fyra hade ca 90 graders vinkel, lagomt för henne! Här hade jag full koll på alla dummisar som låg i målområdet...så det blev inget byte :) På markeringarna var Fyra lugn och hade bra stadga!

Hon blev sååå trött i dag!! En av de sista dummisarna lämnade hon bara för att skutta runt i skogen...hmm...Men vi gjorde enklare och vipps så gick det superbra...

Har en tendens att bära i handtaget, ska se till att tejpa undan dem ett tag....

Två gånger blev det lite "fel"...på Fyras alldeles egna sätt.....Första gången var det i början på träningen, jag lät henne helt enkelt vandra iväg (totalt hjärnsläpp av matte!!)...åsså började hon virrvla runt. Men hon sprang inte mot dummisarna även om hon mycket väl visste var de låg -och jag fick henne att sätta sig ganska fort. Åsså började vi om :)

Andra gången var i slutet...när hon var tröttis...Och jag såg att hon tittade med intensiv blick något åt höger från målbilden...något var det hon såg som var lite läskigt/intressant....Så då for hon ju dit för att undersöka detta mysterium i stället för att springa till dummisarna....Tooootalt HJÄRNSLÄPP av matte igen!! Hur kunde jag i min vildaste fantasi tro att hon skulle ta dummin när hon tydligt visade vad som fanns i hennes tankar... :S

Men, är såååå nöjjd med tjejjen!! Hon var ju så lugn och hon hade bra stadga.....och apporterade med glädje :)


Sedan fick Pia hjälpa mig att få dummiskastaren att fungera -har inte vetat hur?! Och den small högt! Kommer vara superbra i min rehabilitering av Keron och skott, en process som måsste ta den tid det tar.....Kommer inte använda den för markeringsträning,,,men kanske att få ut dummisar för vattendirringeringar, linjetag och sök...som inte har nååågon som helst vittring av promenerande människor :) Och då fixar jag det när hundarna är i bilen...


Kommer aldrig glömma dig!

I dag hittade jag min nakenråtta avliden i sin bur, jag vet inte varför hon dog, men det känns hemskt, hon var så tam och klickertränad å helt underbar å gossig!!!!

Kommer alltid minnas dig Smirre  / matte

 
jag och Smirnoff

Kanske underligt...

Vi var på en lunchpromme i det hääärliga vädret... Och nu vill jag bara säga några ord om min minsta lilla: Keron! Han har ett speciellt ställe i mitt hjärta...det har alla mina hundar...men ingen kan få mitt hjärta att känna sådan ömhet som han.

Och som i dag...när vi kunde gå förbi hundar som stod och skällde på sina gårdar...och han (och Fyra & Lillis) kände sig trygga och var lugna....Då känner jag sådan lycka som inte går att beskriva!! Och den viktigaste av alla i denna flock -Matte ...var också lugn... Jag har inte kunnat läsa Keron..jag har behandlat han som om han vore Lillfrida...men de är sååå långt ifrån varandra som det bara går! Med henne har det aldrig varit några problem att göra någonting...alltid kunnat vara lös, överallt...

Men Keron har börjat känna osäkerhet i vissa situationer, och jag har reagerat fel...jag har väntat tills hans stress varit för hög! För gränssättning är otroligt viktigt för hundar...men jag har tidigare försökt få honom att respektera mina gränser när han varit i tillstånd då han inte tar in något...Det enda som hänt är att han upplevt dessa stressande situationer som tio gånger mer stressande -Förutom det han är osäker inför så har dessutom MATTE "attackerat" honom................gråtit många tårar när jag tänkt tillbaka på allt det här....Jag ville ju såklart hans bästa...

Känns som att han offrats för att jag skall lära mig något.....INGEN annan hund har lärt mig så mycket som han! Kan till och med se att Lillfrida utsatts för mer stress än nödvändigt....Sen hade man ju annorlunda förutsättningar med henne. Gick bara skola, hade bara henne....promenerade överallt...tog med henne överallt...Så hon hade mycket tid att tränas i olika miljöer.

Men i dag kan jag och Keron träna med andra hanar och jag känner full tillit till honom....det var bara två år sedan som jag inte skulle vågat det.

Är så tacksam för allt Keron lärt mig....i dag försöker jag verkligen läsa av alla mina hundar, inte utsätta dem för saker de inte är redo för...eller rättare sagt: Utmana lagomt mycket....ge dem tid....Och minnas vad min syster ofta sagt mig: Vi vet inte alltid vad hundarna säger till varandra..Det enda vi kan göra är att acceptera om våra hundar känner sig osäkra inför något...Gör vi det så kan vi ge dem förutsättningar att känna trygghet...och de kommer börja lita på oss, mer och mer....

Tack min älskade, älskade Keron......

Hammarlunds blandning....

Ja, man kan inte låta bli att intressera sig över utfodring och foderlära, i kursen foderlära lärde vi oss snyggt och prydligt hur man räknar ut en foderstat åt sin hund, detta är var nog för sex år sedan eller liknande, så det där är bortblåst nu, eller svävar iaf i luften. Men vi lärde oss en massa annat och det är verkligen intressant. 

Jag har tankar över att testa Hammarlunds blandning , innehavaren av den legendariska  kenneln - Dallas (Dalmatiner). Ann- Marie är förutom en utomordentlig begåvning på utfodring även en hejjare på hunduppfostran eller hundpsykologi för att inte låta så grov. Hennes artiklar i hundsport och hundsport special faller alltid inom ramen över vad jag tycker låter vettigt och jag missar inte ett tillfälle att läsa det hon skrivit.

Men jag funderar på att testa färskfoder till att börja med, det finns många märken som verkar fungera riktigt bra, bl.a BRAVO, Nordic, Klass....

Visserligen är jag rätt nöjd med det KRAV- märkta foder hundarna äter nu, det är det bästa av alla de sorters torrfoder jag testat. Men nu känner jag att jag vill pröva ngt nytt, kanske hjälper det att lindra Tuvas klåda osv..... Många hundars liv har visst räddats framförallt av Hammarlundsblandningen men färskfodret är inte fy skam det heller och bör studeras närmare. Jag har min provsmakare a´la podenco som är en hejjare att känna till vad som är KVALITE eller inte, hans slutvärdering är avgörande. Mycket avgörande i denna fråga och jag litar på hans omdömme fullt ut bör påpekas!!!!

För övrigt vill vi grattulera David med sina podencosar som under helgen fick superresultat på Högbobruk

 
Bara det bästa är bra nog för Rimset ;)

Mot fjällen...

Man vågar knappt andas...tänk om allt försvinner...det är för vackert för att vara sant ute nu....Tack!För övrigt...jaktkursen(för ngr veckor sedan) med Fyra kändes jättebra, hon apporterade bra och var lugn och koncentrerad! Ändå är det ett tag sedan vi tränat med andra. Vi har vant in trut, kråka och and...fungerar bra utomhus också, mindre taggad på vilt...vilket endast beror på att jag inte "jakttränat" med vilt dessto mer...OCH jag välkomnar varenda andetag där Fyra är lugn...hon har sååå mycket arbetsvilja så det räcker och blir över!
Livet som det bör vara

I går for vi mot fjällen, gick ned till en sjö och njöt av de härliga vädret och färgerna...

I dag åkte vi ut i skogen tillsammans med Anneli...för att grilla lite korv och andas in höstens luft....för att leva livet -när det är som bäst!

Vi hade en så bra dag i dag...


Mina tre finaKeron älskar att rulla runt i riset


Sitter i Fyras gener att skutta upp och över alla stenar som finns!
Keron äter blåbär, vilket Lillis för övrigt också gjorde hela tiden...


"Fulan" då, vilken min!

Högbo bruk

Ja, i helg går Högbo uts av stapeln, jag har inte anmält, har inget där att hämta, sparar pengarna (vilka pengar?) till grannlandet Norge, samt Finnland.  Om både Bixie och Bentley blir BIR hjälper jag väll David att ställa iaf, vad gör man inte för det kära Podencofolket i knipa ;), hoppar, hoooppppaaaaar "tjuter Rimset", man hoppar. I sanningens namn vet jag inte alls vad han snackar om, men det är så, sådan är lösningen i Podencovärlden, hoppet, det gåtfulla, alltid uppskattade hoppet. När alla tassar är i vädret då kan under ske.

Är lite sliten och trött idag, jobbat sen sju, klev upp halv sex för att hinna med hundarnas morgonskötsel. MAT, det tycker Tuva är viktigt på mornarna och jag strör ut mat över lyan för att hon ska ha ngt att göra,  inte bara äta från en tråkig skål. Rimset äter inte på mornarna (tro mig jag har försökt), han ligger kvar i sängen, under täcket och orkar med näppe  lyfta huvudet från kudden (men bara för att demostrera att lampan BÖR släckas, samt att dörren faktist BORDE stängas, för att inte störa skönhetsömnen).

Tyvärr är jag tvungen att störa, dra ner åbäket från sängen och försöka övertyga honom om att det kan vara BRA att gå ut, för att morgonkissa å sådär. Tveksamt, VÄLDIGT tveksamt följer han mig, men ämnar den mesta tiden ute åt att sträcka sig, gäspa och sträcka sig igen.

Tuva är desto mer morgonpigg och har hunnit hoppa upp på tio bänkar och hundra stenar under de första två minutrerna, för att kanske, kaaaanskeeee den hundrade gången få en fjärdedels torkad frollic av snålmatte. Det där går inte Rimset på, torkat lever eller köttbullar, annars får det varaaa minsan.

Men nu ska vi ut till skogen för att plocka lite bär, svamp och rasta hundarna...........

välkommen höst!

 

Tuva


I min bokhylla

Jag kan bara inte få nog med all denna hundlittertur, jag har hundböcker som förvånar mig själv, ex är: *Vallhundar, *Schäferhunden, *Nordliga jaktspetsar, *Spaniels...... Sen dessa böcker som kanske inte höjjer kunskapen destomer om våra vänner, typ: *Människans bästa vän ljuger aldrig om sin kärlek, *Du och Din HUND, *Hundfostran, *I huvudet på en hund, *Hundägaren, *Lyckliga  lydiga hundar (årgång 1980).

men sen dessa GULDKLIPMAR som jag kan ägna timme efter timme åt, böcker som passar mig som handsken i handen... ex :

Lydnadsboken klass I - II - III - elit , Memea Mohlin

Inkallning är så mycket mera, Memea Mohlin

Dominans och ledarskap - fakta eller fantasi, Barry Eaton

Kerstin Malms serie (3 böcker)

Du och din hund, samt - förstå din hund, Jan Fennell (här är det dock axplock som gäller) 

SLÄDHUNDEN - kylans resenärer, 

Hundens språk och flockliv, Lars Fält

Skjut inte hunden, en bok om operant inlärning, Karen Pryor

Klick och trick, Deborah Jones

Freestyle, Yvonne öster och Monica Gudinge

Klickerglädje, Melissa C. Alexander

Lugnande Signaler, Turid Ruugas

Agilityboken , Memea Mohlin

Ja, lite vad man kan hitta i min bokhylla ;) Under boktips kommer vi framöver presentera några av GULDKLIMPARNA närmare i ord och bild.

Jag hade en vän engång i tiden, hennes hund (en maffig Rottweiler) och hon var riktiga träningsfreak, tävlingsmänniska som hon var ville hon vara bäst och strävade högt, det gick visserligen ganska bra, dom kom upp i elit och hon var extra stolt över att inte ha läst hundlitteratur (förutom enstaka artiklar i hundsport) och inte gått några kurser. Hon använde mycket beröm, leksaker och kamp i sin träning vilket var roligt att se, men hon kunde även ta tag i hårdhandskarna. Hennes hund lärde sig snabbt att spela teater, hon slängde sig på rygg så fort föraren kom rusande för att säga sitt exempelvis då hon inte kom på inkallning, jag vet inte om jag berättade åt henne vad jag såg eller om hon själv insåg det, minns inte.  Förutom det så hamnade hon ofta i konflikt med andra hundar, litade heller inte på människor då hon var fast utanför affärer. Lösningen föraren hade var att säga ifrån ytterligare.

Dom hade hamnat i en ond cirkel, eftersom hon var i elit tyckte hon att all träning var rätt gjord, att hon aldrig såg sambandet är synd, för jag är säker på att hon skulle komma hur långt som hellst om hon hade satt sig ner och läst en bok om operant inlärning och tagit till sig vad som stod.

Tyvärr finns varken förare eller hund med oss längre här på jorden,  vi tänder ett ljus för vår vän och träningskompis för all inspiration hon gav oss, för att vi älskar henne och för att hon var den hon var!

ljus och värme /// anna


störningar och lydnad

Idag tränade vi på en helt ny plan, det var massa folk och störningar i närheten, trots det var hundarna i sitt esse. jag började med Tuva som vanligt, Rimset satte jag fast i en stolpe, detta ökar hans motivation till hans kommande stund av lite träning.

Tuva: handtecken, backa, sidrörelse, samt linjetag och snurra (anledningen till att jag kan köra så många olika saker med henne är för att hon är så säker på både backa, sidrörelser och handtecken, men jag kände ändå att det vore bra att repetera och motivera följande, samt finslipa. docj byter jag av hundarna flera gånger, så dom får vila sig emmelan.

Rimset: läggande under gång, linförighet, snurra..... BRA kontakt idag, skitbra med all störning, hundar och dyl, barn med fotbollar osv, ändå kunde jag ha honom lös och det kändes jätte bra, verkligen =)

Nu är dom riktigt trötta, det är jag åxå, jag blir faktist helt slut av hundträning. Jag har ätit surströmming idag, otroligt gått. jag har lovat hjälpa Sanna med hennes hundstaket åxå, hoppas det kommer bli bra, vi ska börja träna mer bruks åxå, jag Sanna å sådär om det går som planerat. För Rimset är en riktig BRUKS - Podenco, tycker då jag.... 

ha det //// Anna

RSS 2.0