sköööna dofter minsan!

Söndag, vi ska strax bege oss ut med hundarna till skog och mark vi tar med ngn dummies å småtränar, vi tar med Kaffe för att värma oss och frollic --------> sist men inte minst, i vanlig ordning är det köttbullar som står för hundgodiset nu är dom slut tyvärr så frollic får det bli, trots bissara färgämnen å jag vet inte VAD!

Rutträningen går frammåt för båda två, Rimset tycker det är för simpelt och jag måste höjja nivån för honom, Tuva behöver tid för att få in det så henne får man ta det lugnare med. jag har iaf klippt musmattan till sådan liten del att det snart är dax att ta bort den helt, men först ska vi repetera på diverse olika underlag och ställen med olika störningar, vi börjar med olika rum i lägenheten! Sedan tar vi oss ut igen...

Kantarellsöket har vi vilat med då vi inte haft tillgång till kantareller, men vi hoppas hitta några idag så vi kan fortsätta den trevliga sökövningen..... kallad KAAAANTAARELLLLLL............

För övrigt tror jag det är löptikar på gång här i området. Rimset svävar stundtals på moln och piiiiper förtjust över sköna dofter som kommer i hans väg........

Nu åkte vi =)


 
skogspromm med köttbullar

Foderdjungeln och kräsna byrackor

Magnussons            samt      Orijen  

I vanliga fall beställs Magnussons KRAV - märkta hundfoder till hundarna via postorder, nu hann jag inte beställa, utan åkte till Jennys hund och katt i Valbo för att köpa hem en säck (dom har inte magnussons). 

Tuva, som iof äter allt och lite till skulle bli överlycklig av att få okokta makaroner tillåme, nu ger jag henne inte det såklart som nog alla förstår =) För mig är hundmat en otrolig viktig del, att hitta rätt foder som uppnår alla mina förväntningar är INTE lätt.  hellst när det är så att fröken Tuva har hudproblem och herr Snapphane är världens kräsnaste varelse i universum (han delar första plats med huskytiken Lola;) ...

Jag har provat allt från Pro Plan,  Eagle pack, ANF och listan kan göras onödig lång. är det inte det ena så är det det andra som gör att jag måste byta foder. Det främsta skälet är och förblir Rimset, Snapphanen som spottar ut ALLT ur munnen första gången han smakar på det (med en grimach som skriker ÄCKLIGT). Ja, han FÖRUTSER och ANTAR att saker och ting SKA vara äckliga, vare sig det är oxfile eller torrfoder. Det ska utvärderas, luktas, inspekteras, smulas, smakas av osv...........

Testresultatet är alltid lika spännande, det är även lika spännande att se hur länge fodret håller i längden, för det är MYCKET avgörande för Rimset, om han vill byta foder eller ej!

Han gillar INTE kemikalier och därför har KRAV - märkta fodret blivit det vi fastnat för, både han jag å Tuva. Vi har hamstrat på oss KRAV - märkta kex åxå, såå vi har tänkte vi, och än kan vi hitta dessa kex i burkar vi inte visste fanns på ställen vi glömt bort att vi hade. Det blir en lika stor överraskning varje gång =D

Men nu ska jag TESTA ett annat foder då, nämligen ORIJEN, har hört både possitiva och negativa sidor om detta foder, blandannat att fettmängden är för liten (går att fixa med matolja)....

Å andra sidan har Rimset aldrig ätit SÅÅÅÅ BRA som han gör nu, hundarnas avföring ser dessutom mycket bra ut på alla sätt. han har börjat tigga mat, precis som huskien Lola gjorde ibland smäller han tassen på matskålen så det låter och väsnas (dom är så lika varandra). Vi har haft fodret några dagar, så det ska bli roligt att se vad Rimset tycker om fodret i det lååånga loppet, samt se hur det påverkar hundarna.... Här ska utvärderas!!!! Både av mig och hundarna antar jag ;)

Kom gärna med synpunkter!!!! 

                                           

Positiv och negativ förstärkning

Text: Morten Egtvedt

Ibland när man hör hundmänniskor diskutera träningsmetoder, skulle man nästan inte tro att de pratar om samma djurart. Tänk dig in i följande situation: Du har bjudit hem en erfaren fågelhundsinstruktör och en välutbildad lydnadsinstruktör på middag. Som alltid när hundfolk träffas blir samtalsämnet snabbt ganska enspårigt, och redan under förrätten är hundsnacket i gång.

Först börjar ni diskutera problemet med grannens briard som av en eller annan anledning har utvecklat en "hälsningsritual" som innebär att han sätter frambenen i bröstet på alla människor han skall säga hei till. "Knäa honom", säger den första instruktören. "Vänd honom ryggen och bry dig inte om honom förrän han har alla benen på marken", säger den andra. "Jaha", tänker du och fortsätter att äta.

Under huvudrätten börjar ni diskutera varför så många hundar går sämre på lydnadstävlingar än på träning. "Jycken förstår att föraren inte kan korrigera honom inne på lydnadsplanen", säger den ene instruktören. "Jyckarna förstår att de inte får bollen eller godiset så länge de är inne på lydnadsplanen", säger den andre. "Vah?", tänker du medan du lunkar ut i köket för att hämta efterrätten.

Efterrätten inmundigas. "Var konsekvent! Har du sagt "sitt" så skall hunden sitta antingen den vill eller inte", säger den ene instruktören. "Om hunden inte lyder kommandot är det du som går för snabbt fram. Gör det lite lättare för hunden och prova en gång till", säger den andre. På det här stadiet har du blivit så förvirrad att du helt tappat aptiten. När de två instruktörerna börjar diskutera apportering, finner du det klokast att smyga ut på toaletten. Genom dörren hör du orden "tvångsapportering" och "baklängeskedjning" flyga genom luften medan ljudnivån blir högre och högre.

De två instruktörerna fortsätter att lägga fram till synes helt motstridiga lösningar på samma problem. De är naturligtvis helt oense och kan inte förstå hur den andra någonsin har lyckats med en hund. Samtidigt vet du att båda två har uppnått goda resultat med sina egna hundar. Hur kommer det sig då att de är så oeniga? Kan det vara något med middagen? Läs vidare, så kanske du får svaret.


Förstärkning

Djurs beteenden (inklusive människans) är inte alls så slumpartade som det kan tyckas. Om man tittar lite närmare, upptäcker man att de allra flesta handlingar är mycket målinriktade. En handling (beteende) har alltid en funktion eller ett mål.

BeteendeKonsekvens (handlingens resultat)
Vi trycker ned dörrhandtagetDörren går upp
Hunden drar i koppletHunden kommer fortare framåt
Vi går runt en vattenpölVi slipper bli våta om fötterna
En eldresserad hund undviker får och viltHunden slipper få en elstöt


I samtliga dessa fyra exempel ser vi att beteendet på ett eller annat sätt lönar sig. Antingen uppnår vi något vi vill ha (dörren öppnas, hunden kommer fortare fram till intressanta luktfläckar) eller så undviker vi något obehagligt (våt om fötterna eller "elektriska" får). I samtliga fall förstärks beteendet. Det vill säga, med största sannolikhet kommer beteendet att upprepas nästa gång vi befinner oss i en liknande situation.

Av exemplen kan vi se att det finns två typer av förstärkning. Den första kallar vi positiv förstärkning. Till dagligt säger vi belöning. När ett beteende resulterar i något vi vill ha, är sannolikheten större att vi sedan kommer att upprepa samma beteende i en liknande situation.

Vi har även många beteenden för att undvika något vi tycker är obehagligt. Detta kallar vi negativ förstärkning. Om ett beteende leder till att vi undviker något obehagligt, är chansen större att vi upprepar denna handling i en liknande situation.

Om man tittar efter lite närmare, är det oftast lätt att se på en hund om handlingen den i ögonblicket utför är under kontroll av positiv eller negativ förstärkning. Nästa gång du tittar på en lydnadstävling, skall du särskilt lägga märke till hundens kroppshållning och ansiktsuttryck. Lägg även märke till förarens uppträdande och tonfall. En hund som "arbetar" för att få bollen eller en godbit, beter sig annorlunda än en hund som "arbetar" för att slippa ett ryck i kopplet, en skarp tillrättavisning eller något annat obehag.

För en utomstående kan det se ut som om båda hundarna gör exakt lika. Båda utför momenten och följer förarens kommandon. ?ndå lever dessa två hundar i olika världar.

Hundförare uppträder också olika. En förare som har lärt hunden att primärt jobba för att undvika obehag ger ofta kommandon med högre röst, han har ofta en hotfull kroppshållning och du kan se på honom att han är beredd att ta tag i hunden om den skulle hitta på något - för inte att tala om hur han skulle använda kopplet som hunden olyckligtvis sitter fast i? (jag säger "han", men tolka inte detta som om kvinnor vore bättre!)

Hundägare som lärt sig använda positiv förstärkning på ett effektivt sätt behöver inte vråla sina kommandon. De vet att hunden hör alldeles utmärkt och att det inte är röstvolymen som är avgörande för resultatet. De har också en mer avslappnad kroppshållning (även om också de kan vara spända i en tävlingssituation) och litar på sin hund. Hundar som tränas positivt har ju ingen anledning att vilja smita. Det är ju hos ägaren godbitarna finns.


Beteende är egoistiskt

Det är ett utbrett missförstånd att hunden gör saker, "därför att vi säger det", "därför att den arbetar för oss", "därför att vi har ledarskap/är chef", osv. Hunden arbetar antingen

  1. för att uppnå något den vill ha, eller
  2. för att undvika något obehagligt.

Andra alternativ finns inte! Vårt kommando är inget annat än en signal till hunden att om den utför en bestämd handling just nu, har den chansen

  1. att få en godbit, eller
  2. att undvika en obehaglig korrigering

(beroende på hur den har tränats).

Med andra ord - handlingen innebär något fördelaktigt för hunden själv. Den lyder inte ett kommando för att föraren skall må bättre (bli tillfredsställd) - den gör handlingen därför att detta innebär något fördelaktigt för den själv! Hundägare som säger att "hunden skall göra det därför att jag säger det!" tränar för det mesta med negativ förstärkning om man tittar närmare efter. Hundägare som säger att hunden skall ha "respekt" för dem, kan egentligen i de flesta fall byta ut "ha respekt" med "vara rädd för".

Påståendet att hunden försöker tillfredsställa oss har därför dålig täckning.Oftast har det nog mer att göra med att hunden upptäckt att den får mindre obehag när den gör som du säger, än att den skulle ha någon djupare förståelse för ditt emotionella tillstånd.

I Retrieverkretsar, som jag känner till väl, är det faktiskt ett mål att hunden skall vara "willing to please" (vara ivrig att tillfredsställa föraren). Många påstår att de har sådana hundar, men personligen har jag aldrig sett någon. Däremot har jag sett många hundar som är "willing to stay out of trouble" (ivriga att slippa obehag) och ännu fler hundar som är "willing to eat" (ivriga att få godis)! Problemet är att folk inte lyckas identifiera den egentliga orsaken till varför hunden gör som den gör. Det är naturligtvis en mycket trevligare tanke att hunden jobbar för att vara oss till lags, men det har tyvärr lite med verkligheten att göra.


Beröm

är beröm alltid en positiv förstärkare? De flesta människor förutsätter detta. Emellertid förstår inte hunden vad "duktig vovve" betyder, förrän den fått lära sig det. Beröm kan faktiskt betyda olika saker för olika hundar.

En hund som huvudsakligen tränas med positiv förstärkning får ofta beröm strax innan den får bollen eller godbiten. För den hunden har "duktig vovve" samma betydelse som "belöningen är på väg". Du kan nästan se hur det lyser tennisracket i ögonen på en sådan hund när den får beröm. I den situationen kan vi därför anta att beröm är en betingad (sekundär) positiv förstärkare, för att använda fackspråket.

En hund som tränas mycket med obehag (negativ förstärkning) får också beröm ibland, men här får berömmet en annan betydelse. För den hunden betyder berömmet helt enkelt att "just nu riskerar du inte att bli korrigerad". Med andra ord - det väsentliga för denna hund är att när den får beröm, är den "trygg" och slipper obehag en liten stund. I denna situation är berömmet en betingad (sekundär) negativ förstärkare.

Många tror att de tränar "positivt", bara för att de ofta berömmer sina hundar när de gör rätt. De tror till och med att hunden jobbar för att få beröm. Om man tittar närmare på många av dessa hundar, kan man emellertid se att de egentligen jobbar för att slippa bli korrigerade. Berömmet talar om för dem att de inte kommer att bli korrigerade just nu, men beteendet upprätthålls genom negativ förstärkning. Om denna hundförare slutar att korrigera när hunden gör fel och endast berömmer på samma sätt som tidigare, kommer hunden troligen att prestera sämre eftersom det är undvikande av obehag som är hundens verkliga drivkraft.

Det finns också en tredje typ av hund, och som det finns ganska många av. Denna hund förknippar inte berömmet med någonting alls. Föraren har hört att man skall berömma hunden, så det gör han ganska ofta, men berömmet följs inte av något annat och har således ingen betydelse för hunden. Det blir för hunden endast ett "bakgrundsljud" utan signalvärde och har därför inte något som helst träningsvärde.


Vem har rätt?

När vi nu vet lite mer om förstärkning kan vi återvända till de två "tupparna" vid middagsbordet. Vem är det som egentligen har rätt? Varför går hunden dåligt på lydnadsplanen? ?r det för att den vet att föraren inte kan ta tag i den eller är det för att den vet att den inte får godbitar på planen? Det låter kanske märkligt, men båda instruktörerna kan faktiskt ha rätt.

För en hund som tränas mest med negativ förstärkning, är nog den första förklaringen mest sannolik. Hunden har genom flera tävlingar upptäckt att den är "trygg" ute på lydnadsplanen.

Det är egentligen inte helt korrekt att säga att hunden "förstår" att föraren inte kan ta tag i den. Vi kan säga att en hund som tränas med negativ förstärkning lever i den uppfattningen att så länge den inte blir korrigerad, gör den rätt. När hunden går dåligt på tävling och föraren inte kan korrigera den, blir hunden faktiskt förstärkt för att den går dåligt! Frånvaron av korrigeringar "talar om" för hunden att den gör rätt, även om både poäng och hopp om uppflyttning far all världens väg. Somliga förare som råkar ut för detta, säger att hunden egentligen vet att den gör fel. Men det gör den inte! Tvärt om, så vet hunden att den gör allt helt rätt (utifrån sin synvinkel) så länge den inte blir korrigerad - hur eländigt det än går (utifrån domarens synvinkel).

Hundar som tränas med positiv förstärkning kommer efter några tävlingar underfund med att de aldrig får någon belöning ute på lydnadsplanen hur bra de än går. Därmed försvinner arbetslusten ut genom fönstret. I det här fallet har den andre instruktören rätt.

Lösningen är att i båda fallen träna så likt tävlingssituationen som möjligt. För förare som tränar mycket med negativ förstärkning är det viktigt att innan tävlingen ha tränat så noggrant och grundligt som möjligt, så att han är helt säker på att hunden inte gör fel. För om den gör fel under tävlingen och föraren inte kan korrigera den, kommer hunden att lära sig att "under tävling är detta rätt sätt".

För förare som tränar mest med positiv förstärkning, är det viktigaste att hunden lärt sig att arbeta under längre tid och utföra fler moment för varje belöning. Det bästa är att hunden kan utföra hela tävlingsprogrammet för att till slut få bollen eller godbiten (utanför planen). Detta måste tränas stegvis, och under träningen måste belöningen komma vid många olika tidpunkter under programmet - och bara i enstaka fall endast på slutet. ?ven här är det viktigt att träna så likt tävlingssituationen som möjligt, så att hunden inte kommer underfund med att det är mycket mindre chans till belöning på tävling. Hunden upptäcker snart att "aha, den här situationen känner jag igen. Här är det ingen id? att anstränga sig, jag får ändå inte bollen".

När man vet varför hunden beter sig som den gör, behöver vi inte längre tillägna den mänskliga egenskaper eller motiv. Hunden är absolut inte "envis", "försöker att opponera sig", "protesterar" eller "testar dig". Den gör bara det som förstärks - punkt och slut. Börja därför att bättre uppmärksamma två enkla saker

  1. vad hunden gör, och
  2. resultatet av det hunden gör.

Detta är mycket effektivare än att bedriva "psykoanalys" på hunden. Det som försiggår inne i hundens huvud ligger utanför vår uppfattningsförmåga, och det är kanske lika bra det (det är inte säkert att vi skulle må så bra om vi visste vad hunden tänker om oss!).


Konsekvent?

Skall man vara "konsekvent" eller skall man bara ignorera hunden när den gör fel? ?n en gång har båda instruktörerna lika mycket rätt, men här finns en väsentlig skillnad mellan positiv och negativ förstärkning.

Om du tränar med negativ förstärkning måste du vara "konsekvent" på så sätt att hunden måste vara helt säker på att om den gör fel, blir det obehag - varenda gång i alla situationer. Om du bara korrigerar ett oönskat beteende ibland, kommer hunden snabbt att tänka "vad var annorlunda i denna situationen och när jag gjorde exakt likadant tidigare i dag? Kan det ha något att göra med att husse inte var i rummet då?" Ungefär så där skulle kanske hunden kunna resonera om den kunde tala och resonera. Väl, konklusionen listar den snabbt ut ändå. Om du korrigerar hunden först efter att ha upprepat kommandot flera gånger, lär sig hunden snabbt att inte behöva skärpa sig förrän vid tredje kommandot (eller när röstläget har höjts) Därav rådet att man skall "mena vad man säger".

Med en hund som arbetar för en positiv förstärkning, t ex en boll eller en godbit, är det inte lika viktigt att vara "konsekvent" i den bemärkelsen. Om hunden går dåligt i fritt följ, är det ingen kris. Föraren kan antingen välja att avbryta (ledsen kompis - detta får du ingen belöning för), eller fortsätta att gå och belöna först när hunden går bra. Samtidigt måste föraren inse att stegringen av momentet kanske har gått för fort och behöver backa nästa gång.

Om vi tränar med positiv förstärkning kan vi efterhand belöna efter en variabel förstärkningsskala. Detta innebär att vi genomsnittligt belönar mer sällan, men hunden skall aldrig kunna förutsäga när belöningen kommer. Om vi successivt ökar tiden som hunden måste arbeta för varje belöning, får vi en hund som anstränger sig under längre tid i tron att belöningen kan komma när som helst.

Om du tränar med negativ förstärkning, kan du inte använda en variabel förstärkningsskala. Negativ förstärkning är bara effektiv om hunden vet att den blir korrigerad varje gång den gör fel.

Vi ser att detta är två fundamentalt olika sätt att träna. Tränar man med negativ förstärkning, kan vi säga att man letar fel. Varje fel måste korrigeras och så småningom hittar hunden "den smala vägen" den måste hålla sig på för att slippa obehag. Tränar man med positiv förstärkning, överser man felen och letar efter det hunden gör rätt. Så småningom kommer hunden underfund med vad som ger resultat och vad som inte gör det. Det är inte konstigt att träningsråden kan bli olika?


"Säker i momentet"??

Många hundägare använder mest positiv förstärkning under inlärningsfasen, men hävdar att man efterhand måste ställa "krav". Detta innebär i stort sett att man börjar korrigera hunden när den gör fel. "Den vet ju hur den skall göra?" Man startar alltså med positiv förstärkning, men baserar sig efterhand även på negativ förstärkning Det påstås att detta är nödvändigt för att göra hunden "säker" i momentet. Detta är en möjlighet, men på inget sätt nödvändigt.

Det är ingen tränare som kastar sig över en späckhuggare för att korrigera den när den gör fel (det skulle jag förresten gärna vilja se) - och dessa köttberg blir rätt säkra i att hoppa genom ringar ändå. Här skapar man "säkerhet" i övningen genom variabel förstärkning samt håller tillbaka fisken (belöningen) när späckhuggaren gör fel, inte presterar tillräckligt eller inte utför övningen snabbt nog på kommando/signal - och det samma kan man självsagt göra med hundar.

En hund blir aldrig 100% säker i utförandet av ett moment. "Full kontroll" som många talar om säger väl mer om somliga instruktörers marknadsföringsegenskaper än om deras förståelse för hur levande varelser fungerar. Varje gång en hund belönas när den gör rätt, blir den lite duktigare, och sannolikheten ökar att den gör rätt även nästa gång. Vårt arbete är att ge hunden så många lyckade repetitioner som möjligt i så många olika situationer som möjligt. Så småningom får vi en hund som gör det vi ber den om i de allra flesta situationer - och det skall vi vara nöjda med.

Kan man egentligen bara strunta i de fel hunden gör och bara belöna när den gör rätt? Väl, det är tyvärr inte så enkelt. Det hade varit så enkelt om den enda positiva förstärkningen i hundens liv hade befunnit sig i vår ficka, men i världen finns även andra frestelser. Det är självsagt meningslöst att överse eller ignorera en hund som inte kommer på inkallning och som sticker till andra hundar eller fastnar i luktfläckar. ?ven om hunden gick miste om godbiten när den inte kom, blir den ju belönad när den sticker. Att leka med andra hundar eller fastna i lukten efter en löptik är ju mycket effektiva förstärkare!

Att ignorera hunden är bara effektivt så länge vi har kontroll över det hunden önskar att uppnå (uppmärksamhet, godbitarna i fickan, osv). Att sätta gränser, eller snarare hindra hunden från att förstärkas i ett oönskat beteende, är därför också nödvändigt i en del situationer.


Vilken typ av förstärkning är "bäst"?

Vad är det "bästa", positiv eller negativ förstärkning? Ok, vi kan i varje fall slå fast, att båda har olika verkan. Båda fungerar när de används på rätt sätt. Hundar kan lära sig både på det ena och det andra sättet. Om du, efter att ha läst denna artikel, fortsatt väljer att använda aversiver (obehag) under träning, har vi gjort ett dåligt skrivarbete, men detta till trots, är det flera saker du måste få klart för dig.

Negativ förstärkning kan leda till passivitet och till hundar som inte vågar göra någonting på egen hand. Hunden blir rädd för att göra fel och upplever att det är tryggast att göra minst möjligt, åtminstone så länge ägaren inte ber den att utföra något. Många föredrar faktiskt att deras hundar är på det viset - som en instinktslös soffkuddeliknande organisme utan ett uns av egen vilja. Men om hunden skall användas i aktiviteter som kräver större självständighet från hunden (t.ex. jakt, bruks, räddningsarbete, osv) innebär detta en stor nackdel. Hunden mår heller inte särskilt bra.

Dessutom är det svårt att vara tillräckligt exakt när de tränar med negativ förstärkning. Hunden kan utveckla andra sätt att undslippa obehag än att göra just det du önskar, och därmed måste du korrigera även dessa sätt, ända tills hunden begriper att det enda och rätta sättet är att göra precis som du vill.

Frekvent användande av aversiver (obehag) under träning kan också leda till stress och längre fram till sjukdom hos hunden. Ju kraftigare obehag, desto värre biverkningar. Det är inte omöjligt att tänka sig, att många hundar som ofta är sjuka och har "dåligt immunförsvar" borde göra något åt sin ägare istället för att äta medicin. Varför tror du sjukfrånvaron är högre i företag, som har en skitstövel till chef? Jag tror inte det bara rör sig om friska människor som "skolkar" från jobbet. Om trivseln är dålig är det lätt att bli sjuk.

En del hundar verkar tåla negativa metoder bättre än andra innan de "lägger av" och blir passiva. Många hundförare gör därför flera försök innan de hittar en hund som passar (är tillräckligt hård) för denna typ av träning.

Generellt sett verkar vallhundsraser som schäfer, belgare, border collie och liknande vara lättare att dressera med negativ förstärkning än andra raser. Dessa hundar svarar ofta på en korrigering med att bli ännu mer intensiva i sin kontakt med föraren (en del ägare tolkar detta som att hunden "gillar att bli korrigerad", medan hunden egentligen jobbar livet av sig för att lugna föraren). Raser som riesenschnauzer, retriever och liknande blir ofta bara sura, passiva eller lägger av vid hård behandling. ("Varför skall jag vara med dig, när du behandlar mig på det viset??")

När ett djur blir utsatt för smärta och obehag sker det också något annat som man skall vara mycket uppmärksam på. I hjärnan har vi (både djur och människor) ett centrum för belöning och ett centrum för straff. När vi upplever något trevligt, stimuleras hjärnans belöningscentrum och frigör signalsubstanser som gör att vi känner oss glada och tillfredsa. När vi upplever något obehagligt, t ex när chefen skäller ut oss eller hammaren träffar tummen istället för spiken, stimuleras hjärnans straffcentrum. Alla känner igen sig hur man då mår. Vi blir arga, irriterade och sura.

Tänk dig en dag då allt gått på tvären. Bilen vill inte starta i kylan, vilket innebär att du kommer för sent till jobbet, du får en avhyvling av chefen, som ger dig "skitjobb" resten av dagen. Efter arbetet går du till bilen och upptäcker en parkeringsbot, endast för att bilen står en halvmeter för långt fram. På hemvägen är det kö på huvudleden och ditt humör är inte på topp när du kliver över tröskeln - och då börjar den äkta hälften att skälla på dig därför att du glömt köra inom affären. Då spricker du och skäller tillbaka så att både barnen och hunden går och gömmer sig. Tror du att du hade brytt dig lika mycket om du hade fått lönehöjning och annars varit på strålande humör den dagen? Med största sannolikhet hade du med vänlig röst och ett leende på läpparna svarat att naturligtvis kör du tillbaka till affären på en enda gång! Du har säkert själv upplevt liknande situationer. När vi är på dåligt humör skall det otroligt lite till förrän vi blir förbannade och låter humöret gå ut över andra.

Det finns en rent fysiologisk förklaring till detta fenomen. När straffcentret stimuleras sker en av två saker;

  1. vi blir arga, eller
  2. vi blir rädda.

När man överför detta till hundträning förklarar det plötsligt väldigt mycket. Många hundar är arga på andra hundar. Ofta läggs grunden för detta under unghundstiden när speciellt hanarna gärna vill hälsa på alla andra hundar. Ofta får då hunden skäll och/eller ett ryck i kopplet i en sådan situation. Efterhand lär sig hunden att förknippa synen av andra hundar med obehaget, och vi får dessa okontrollerade utbrott i form av skällande och utfall, i synnerhet när hunden är kopplad.

Sammanhangen behöver inte hellre vara så direkta som ovanstående exempel. Vi vågar komma med följande påstående: Hundar som tränas med hjälp av mycket obehag, vill oftare vara aggressiva och/eller rädda än hundar som endast tränas med positiv förstärkning. Det är naturligtvis många andra faktorer som också spelar in (miljöträning, socialisering med andra hundar och människor osv), men vi ser fram emot kontrollerade försök som testar denna hypotes.

Tänk dig en schäfer (kunde i och för sig varit vilken som helst annan ras) som har varit på den gamla sortens lydnadsträning. Den har fått hårda ord och ryck i kopplet med jämna mellanrum den senaste timmen. På hemvägen möter de en intet ont anande golden retriever, och schäfern kastar sig fram och ger den stackars hunden en rejäl omgång. Inte många ägare skulle kunna se ett samband mellan träningen och denna episod, men sannolikt fanns det en direkt sammankoppling. Schäferns straffcentrum hade blivit så stimulerat att det fanns stor sannolikhet för att något sådant skulle ske.

Min hund, Kiro, hade på grund av flera olyckliga händelser utvecklats att bli en riktig bråkmakare i sin ungdom. Det var sällan att han skadade någon annan hund men började ofta skälla och gläfsa hysteriskt efter den andra hunden när han skulle hälsa. Jag började göra följande: Varje gång jag såg en annan hund närma sig, tryckte jag på klickern och belönade med en godbit. Det var inte så noga med vad Kiro gjorde. Han kunde gå bredvid mig, titta upp på mig, titta på den andra hunden - jag klickade och belönade ändå, gärna 7-8 klick + godbit innan vi kom helt fram till den andra hunden. Jag upplevde att varje gång jag gjorde det här blev det nästan aldrig något bråk när han hälsade på den andra hunden. Jag klickade också när han lyckades lämna den andra hunden utan bråk.

Jag tror mycket av orsaken till denna förbättring låg på det "medicinska planet". Hans belöningscentrum stimulerades strax innan han mötte den andra hunden och detta gjorde att stubinen var mycket längre än vad den annars skulle varit. När han därmed fick chansen att lära sig att det faktiskt gick att hälsa vackert på den andre hanen och därefter fortsätta vidare utan bråk, och fick belöning flera gånger, då gick allt mycket snabbt framåt. Nu går det lång tid mellan gångerna han kommer i bråk. Vi tror att med många hundar som är så kallat aggressiva kan man göra mycket bara vid att lägga märke till hur hunden behandlas till vardags. Vanligtvis måste även andra saker göras, men att se till att din hund har det bra och är på gott humör är en bra start.

Positiv förstärkning är med andra ord motsatsen till obehag och verkar därefter. Hunden blir gladare och mer tillfreds. Dessutom är positiv förstärkning ett mera exakt sätt att träna på. Man kan informera hunden exakt vad man vill den skall utföra, istället för att tala om för den vad den INTE skall göra.

Man kan naturligtvis göra fel även när man tränar med positiv förstärkning. "Tajming" är mycket viktigt. Belöningen måste också vara så attraktiv att hunden verkligen vill jobba för den. Men skulle man göra fel, sker inget värre än att hunden inte lär sig det du vill - du förstör åtminstone inte relationen mellan dig och hunden.


Ja tack, båda delarna??

Om man under träning använder både positiv och negativ förstärkning, är det en sak man måste vara uppmärksam på. Vi kan föreställa oss en hund som belönas med godbitar och andra saker när den är duktig, men också får kraftiga korrigeringar när den gör fel - ett inte helt ovanligt handlingssätt. När hunden utsätts för mycket obehag under träning minskar belöningens effektivitet! Hunden kan helt enkelt bli så upptagen av att undvika obehag, att den inte längre arbetar för belöningen. Detta kan hänga ihop med att det evolutionärt sett har större överlevnadsvärde att undvika något hotande än att uppnå en enkel fördel.

I en medicinsk fackskrift kan vi läsa följande: "Det är särskilt intressant att stimulering av straffcentrat (i hjärnan) ofta kan fullständigt inhibera centra för belöning och välbehag, något som demonstrerar att straff och fruktan tar överhanden över välbehag och belöning" (Guyton & Hall, 1996). Enklara uttryckt, du kan belöna hunden tills du blir blå, men det "går bara inte in". Hunden jobbar enbart för att undgå korrigering - inte för belöningen.


Sammanfattning

Alla beteenden styrs av positiv eller negativ förstärkning. Detta gäller såväl under träning som annars i vardagen. Om vi önskar förklara och förstå hundens beteende är det därför nyttigt och bra att känna till båda typer av förstärkning. Målsättningen med denna artikel var att visa att man måste träna helt olika beroende på vilken typ av förstärkning man vill arbeta med. När folk kommer med helt motstridiga träningsråd kan förklaringen ofta vara att de arbetar med olika typ av förstärkning. Därför kan faktiskt båda ha rätt - på sitt sätt. Det är emellertid utom tvivel vad som är mest effektivt, och om hunden fick välja, ja, vad tror du den hade valt?

Att träna med positiv förstärkning kräver i starten lite mer insats och tålamod av ägaren, men resultatet blir så mycket bättre. Det viktigaste är kanske att vara klar över att det är förstärkning som gör att din hund lär - både imponerande lydnadsmoment och irriterande olater. En god start för att effektivisera din träning kan vara att tänka igenom vilken typ av förstärkning du använder vid varje enskilt tillfälle.


Översättning: Gerd Mortensen

Källa: http://www.alltomhundar.com/artikelarkiv/index.php?id=4 

Mitt tips: tidningen "Canis" ,


vaniljbulle i podencomun

Jaha, igår var det kalas, endast TVÅ bullar blev snodda från bordet av en glupsk, ngt fräck Ibiza.... vaniljbulle av högsta klass, helt klart värdig Rimset. Vilken BYRACKA tänker ni, jag kan inte annat än att hålla med =P ...... Annars är mina hundar rellativt duktiga på att hålla sig borta från bordet, ibland blir det bara FÖÖÖÖR mycket, och vem kan klandra dom? Knappast jag, eftersom allt är mitt fel, såklart det är!

ÅTGÄRD:
Träna hundarna på att dom får ngt gått ngn annanstans när det finns ngt på bordet, hellst på ett specifikt ställe, exempelvis hundbädden. Tanken är att hundarna ska gå till hundbädden varje gång ngt dukas upp på bordet, tar du inte det här, då får du ett saftigt märgen på hundbädden.... jag lovar, tusen gånger bättre än diverse korrigeringar och onödiga bråk som inte leder någonstans mer än för stunden kan hända! Alltså----> istället söker vi en långsiktig lösning, än att snabbt bli kvick problemet...

Använder du korrigering lär du snarare hunden i att vara ännu snabbare å slugare vid diverse snatteri...... starta inte en maktkamp du aldrig kommer att vinna....  detta trissar bara upp hunden och skapar negativ stress, både hos förare och hund.....

ETT TILLÄGG ANG INLÄGGET " VEM GÅR UT MED VEM" 

På exempelvis stressiga mornar, eller andra tillfälen du känner att du helt enkelt inte har tid eller ork att fullfölja ditt "sluta dra i kopplet projekt" då rekomenderar jag ett speciellt halsband eller sele som talar om för hunden att "just nu skiter jag om du drar i kopplet" MEN BARA med detta halsband eller sele.....

En annan sak som kan hjälpa dig som förare är följande tankesätt: "Från och med idag (imorgon etc) ska min hund INTE dra i kopplet någonsin"

Det låter enkelt, men det är så att man måste få vissa saker i hjärnan för att lättare nå framgång, upprepa därför tanken flera gånger under promenaden, annars glömmer man, om än bara för en sekund (som för er träning kan vara förödande) bort det där med koppeldragning och låter hunden dra en halvmeter till en stolpe för att markera.

Om man "glömmer bort" triggar det i sin tur upp hunden,,,, var 10:ånde gång lyckas jag.... det är en OTROLIG POSSITIV ENERGI som hunden får, du tränar då hunden att dra istället för att INTE dra... Börja därför inte med denna träning förän din hjärna är helt inställd på " HUNDEN SKA ALDRIG MER DRA"

Kom även ihåg att dragandet skapar stress, korrigerar du stress, skapas ofta mer stress,, använd därför inte korrigering.
mat/godis är lugnande, därför kan det vara bra att använda sig av det vid träning för att få bort dragandet ( var bara noga med VAD du berömmer )

Detta är mina egna erfareheter och sådär och jag rekomenderar proffersionell hjälp vid hundproblem/Problemhundar, jag är en simpel amatör som tycker om att tänka bara =P Såååå.....

Skrinda till Ica =)

Idag har hundarna fått dra skrindan till och från ICA Maxi, å det var trevligt tyckte båda två!

Mer har vi inte gjort idag, ja, jag har iof plockat blommor, gjort en tårta och städat, Hundarna fick slicka ur skålarna och Rimset har i vanlig ordning bäddat upp sängen igen "DEN SKA INTE SE UT SÅHÄR MATTE" och bäddar som han själv behagar, och jag har slutat bry mig, ett ögonkast och ett konstanterande, "Jaha" , sen går jag vidare. Rimset är nöjd han, sååklart!!!!!  Med sina uppuffade kuddar. DET HÄR ÄR MYSFAKTOR 10 säger hans belåtna flin då han brett ut sig över den nybäddade sängen!


Rutan och target

Vi ska strax ge oss ut i det någotlunda soliga vädret, jag och mina hundar. idag består träningen av rutan, jag kommer ta hjälp av en targeting, i detta fall en musmatta från IKEA ;)

target, (musmatta) klicker, köttbullar, koner och ett glatt humör   

Denna träning består av att hunden ska sätta tassen på musmattan, på det sättet blir det enkelt att träna sändande, för det är just det, man ska tänka så enkelt som möjligt.

Vi delar upp momentet i flera smådelar, sedan kör vi allt baklänges (baklängesstegning), dvs, vi börjar med att träna att hunden ska stå inne i rutan osv....... på detta sätt håller man uppe förväntningen trots utebliven possitiv respons exempelvis på tävlingar...... ja, jag ska inte gå djupare in i det där..........

men jag kan lova att mina hundar ÄLSKAR denna typen av träning, dom blir på helspänn, detta ger även mig som förare possitiv respons och vi blir en lycklig flock.

Det var även med targeting jag lärde Rimset att tända å släcka lampan, genom putt med nosen på små papperslappar med tejp på, som jag gjorde mindre å mindre för att så småningom ta bort helt. Ja, man har sina underliga intressen här i livet =P 

ha det gott!!!!

 

jag förstår bara det som är vårt

Den här låten brukar Rimset tillägna mig, älskade gubben!

 

 
Rimset och matte Anna

lydnadsfreak

Idag har hundarna badats, nu är dom rena och luktar gått från topp till tå, det blev även kloklippning. Inte alltför roliga aktiviteter men man måste jhu =/

Efter badet gick vi på promenad och tränade och båda var i TOPPFORM.

Rimset tränades på snabba läggningar, Tuva på lite vad som hellst, hon kan aldrig få nog den tösen. jag undrar om dom har ont i nacken nu för ingen av dom släppte min kontakten fast jag bad dem, riktiga lydnadsfreak var dom idag och det var glädjande. Fast man måste ha tid att kissa åxå, å det hade dom knappt!

kantarellsöket går superbra, dom är såååå duktiga båda två ;)

Rimset gjorde stoooora glädjehopp varje gång vi gick förbi en människa. - är han ett år? Frågade en förtjust kvinna, nääää TRE sa jag lite genant medan Rimset gjorde piruetter uppe i luften =P

Även jag har friserat mitt eget hår, med trimmsaxen, så numer har jag lugg å sådär, bra med förändring, det mår man bra av!

Sköt om er!


Tidig morgon med te och Tv

Jag vet att jag är lite........ hm ...

Att kliva upp såhär tidigt för att se ett TV - program är DÅRSKAP, och jag älskar det ;)

Hundarna har varit ut, jag har pratat med råttorna och öppnade buren så dom är i lösdrift just nu! Rimset har fått en macka, samt snott en från bordet, bra morgon tycker Rimset, mycket händelserik !!!!

Se så, nu ska jag dricka mitt te och slå på Tv:n, idag blir det ingen skog för hundarna, till deras STORA besvikelse såklart, men jag har så mycket att stå i helt enkelt...

G O D      M O R G O N


jag och mina svampar

Sanna har varit förbi och vi pratade om saker som hänt, naturligtvis blev det en del hundsnack åxå, jag bjöd på te och det hela var trevligt....

Hundarna är helt slut efter dagens skogspromenad, jag plockade svamp och blåber, tränade på att förstärka kanarellintresset på olika ställen, först placerade jag svampem på stigen och visade vart den var, när hunden nosar vid den får den beröm, sen placerade jag ut svampen i mossan och lät hundarna själv leta upp den och gav beröm då dom hittade den.

Tuva tror dock att jag är nån slags gud, MATTE VET ALLT OCH KAN ALLT, därför har hon en förmåga att ständigt be mig om hjälp, hon är rätt härmig utav sig åxå, plockar jag blåber kommer hon och ställer sig bredvid mig för att själv plocka blåber och äta upp dom, plockar jag hallon, då ska Tuva åxå plocka hallon. Därför är hon mycket intresserad även när jag plockar svamp, hon gillar svampplockning, för då får man froolic ;>) Alla dessa egenskaper är på gått och ont, de får inte bli överdrivna på ngt sätt!!!!

jag ska strax lägga mig under täcket och läsa "Skjut inte hunden" tycker sååå mycket om den boken, den får även mig att må bättre, det är suuper! jag använder operant inlärning både på alla djur och min Sambo.....

Operant inlärning
Med operant inlärning menas att hunden påverkar sin egen situation baserat på kunskap genom associationer mellan handlande och yttre händelser. Den allra vanligaste operanta träningsmetoden är klickerträning. 

Dessutom använder jag det på mig själv och det är RIKTIGT svårt, men jag ser små framsteg där åxå, försök få mig att göra ngt med en negativ attityd och ni misslyckas totalt.... då gömmer jag mig under täcket till faran är över. Det är nog där min telefonskräck grundats, att få dödsbud via telefon är INTE roligt, inte heller tjat och gnäll och pekpinnar. Tillslut har jag börjat sluta svara i telefonen och får ångest så fort jag hör den, därför kan det vara svårt att få tag på mig stundtals gånger.

jag tycker mycket om att vara i skogen och plocka bär å sånt som ni nog förstått, förut när jag plockade bär gick jag hem och min fars sambo tillagade underbart goda pajjer eller gjorde fluffig klappgröt. Detta gjorde att jag fick en possitiv energi av att plocka bär ;)

ja, man kan räkna upp tusen situationer där detta spelar roll, det tänker jag inte göra, men börja själv fundera, och du kan hjälpa både dig själv, dina djur och medmänniskor till ett tryggare, varmare och ljusare liv.

ha det!

vem är ute och går med vem?

kantarellsöket går bra, nu får ingen tro att jag åker ut till skogen å säger kaaantareeellll å
då tror att hundarna självmantska förstå vad jag menar.

I skogen plockar jag kantareller, det är när jag kommer hem jag förstärker hundarna vid minsta
intresse för dessa gula svampar. naturligtvis kan jag förstärka även om det råkar va så att
nosar på en kantarell i skogen, men vi har inte kommit så långt än. Dom vet att kantareller är
possitva, dom vet att dom får godis då dom nosar på dom.........

Veronica frågade mig vad jag gör för att inte hundarna ska dra i kopplet,
jag ska ge lite tips som ni antingen kan forma till er själva eller slänga i sophinken.....
men detta är vad jag gör:

* Gå ut med hunden, med enda syfte att ständigt gå åt det hållet hunden INTE går åt, vill den
svänga åt vänster, svänger du åt höger, vill den fortsätta rakt fram, svänger du in på en
avfartsväg,stig etc.... Utan något som hellst ryck eller argsinta tendenser från din sida,
vara bara lugn, bestämd och se det lite som en lek. .... upprepa detta och beröm
hunden när den inte drar....

*Så fort hunden drar kan du stanna och vänta tills den slutar dra, då berömmer du
och går åt andra hållet.

* Använd en förstärkare, hunden vill till något, leksak, dummy, etc, först när hunden kan gå lungt
förbi utan at dra säger du varsågod och låter den gå fram.  eventuellt, plockar fram ngt
ÄNNU roligare. godare ur din ficka så hunden får en possitiv överraskning som dessutom är mer
kopplad till dig.

* är hunden ivrig, stressad eller har ett oönskat beteende på er promenad så vänta, gå inte
ut från dörren förän hunden är lugn, om du så måste vänta en timme efter att du satt på kopplet,
utan kommando, bara vänta, när hunden är lugn går ni ut. Vill du undvika stress så låt aldrig
hunden vinna ngt på att stressa, den ska inte kunna gå frammåt, inte få vad den vill, inte markera
på stolpen den drar till.

* Ett tag hade jag problem med min Podencohane då han just börjat inse tjusningen med att
markera och skvätta, detta var en otroligt viktig sak för honom att utföra och han tog det på största allvar,
ja, han är som han är. Jag använde mig av ovanstående knep men tog tillfället i akt --->
 Gör du som jag säger, får du som du vill!
Det var vinter ute och som alla redan vet färgas snön härligt =/ gul av diverse hanhundar och tikar
för den delen, nu råkade jag veta att Rimset gärna stannade och nosade, ibland markerade på
varenda kissfläck. Detta fick han inte, han fick aldrig möjlighet att gå fram till gul snö... SÅVIDA,
han inte drog i kopplet och envist försökte ta sig dit han ville, när han hade accepterat mitt beslut
så kunde vi gå förbi kissfläckarna å i samma sekund vi gått förbi gav jag Rimset tillåtelse att få stå där
å undersöka hur länge han ville. DETTA BLEV EN FÖRSTÄRKNING SOM HETER DUGA!!!!  

Samma sak kör jag då Tuva höglöper, kommer du på inkallning trots "att du bara vill en sak"
då kan du få gå fram till grinden och nosa efter henne på andra sidan.
OJ vilken inkallning man har på honom då ;) jag använder löpet som förstärkare.......

 
Tuvan och jag kör ställande under gång, här använder vi oss av belöning utanför plan, hon får
själv springa och hämta belöningen utanför planen då,,,,..... detta är ett bra sätt att träna inför tävling d
å man inte får ha med godis eller annat på plan, men det gör inget för hunden för den vet att den får
belöningen utanför planen ;)

ha en bra dag //// Anna



En stuga vid en sjö

I går strövade vi fritt i fyra timmar i underbara skogar. Tuva och Rimset ansträngde sig fullhjärtat att söka kantareller, även om jag anar att Tuva egentligen sökte vattengropar att plaska i och Rimsets ihärdiga nosande rörde sig om allt annat utom svamp.

Vi kom till en underbar sjö, perfekt jaktträningsområde och hundarna fick vattenapportera i vass. Jag hade med kaffe och smörgås så jag satt där å fikade ett tag med en underbar utsikt och en härlig känsla som sköljer över ens kropp, detta medan hundarna sysslade med sitt, vada i vattnet och spana.

Jag hittade en underbar stuga vid vattnet som ingen verkar ha brytt sig om på flera år och jag kunde ge vad som hellst för att få bo där, det var helt underbart. Då jag började promenera hemmåt och lämna stugan bakom mig kändes det svårt att lämna platsen,  plötsligt kände jag att jag var tvungen att vända om, som om något drog mig tillbaks, jag gick en bit och stannade, vände mig mot skogen som om den ropade på mig, där fanns igen stig, det var blött och svårt att ta sig fram, men av nån anledning gick jag dit, några meter in i skogen under vajjande björkar och alar. På mjuk mossa och spegelblankt vatten som samlats efter sommarens alla regniga dagar.

Nåväl, jag gick några meter, tills jag kände att jag gått förlångt, jag vände om och kände mig tämligen fånig, vad höll jag på med? Plötsligt stannade jag och gjorde en 90 graders sväng mot vad? jag gick en bit in och där bakom träden fanns en grav. En gammal, otroligt gammal grav. jag vet inte vad som blivit begraven där, en människa , en hund? men det kändes märkligt, på ett possitivt sätt. På ett kraftfullt vackert sätt.

Kanske jag bara inbillade mig känslorna, kanske var det en ren slump att jag från början drogs så långt in i skogen och hamnade vid denna stuga och den platsen som kändes så älskvärd, kanske var det även en slump att jag råkade gå in i en snårig skog för att där inne finna en begravningsplats..... men det känns mer spännande och absolut mycket rofylldare att INTE tänka så.

Jag känner mig inspirerad igen ;)

Jag känner för att lägga mig på min spikmatta eller krama om en gammal ek.

Plötsligt känns livet vackert och framtiden lite ljusare ;)   

// anna

morgonträning

Klockan är inte ens sju, så vi kommer iväg tidigt idag.

Hundarna och jag (Anna) ska till skogen för att träna kantarellsök (om vi hittar ngn svamp), tar även med min kanindummy för lite jaktträning för både Podencon å Curlytiken.

Berättar väll sen hur det gått, vi ser iaf framemot en trevlig förmiddag i skogen. Tyvärr är husse lite ur kängorna från gårdagens konser så jag får åka ensam med de fyrbenta såklart ;) 

så nu blir det att klicka som tusan bland alla träd...... hääärligt!



mera självkänsla

Jag bestämde mig för att jobba natt igen, vadåååå natt, den där kärringen har inget jobb tänker ni då. Nåväl, sanningen är den att jag arbetar för fullt, men får ännu inte betalt för det jag gör. jag är konstnär och lägger mycket tid på måleriet, sen är jag webbdesigner och lägger ner mycket tid på det åxå. jag är även författare. bara det att jag inte har någon klient, eller köpare till allt det jag sysslar med =( .

medan man sitter å sysslar med webbdesign så sätter jag på en ljudbok, ofta lyssnar jag på utvecklande böcker, såsom Mia Törnblom "mera självkänsla", eller den helt fenomenala "Eckhard Tolle" --> kanske felstavat?

I natt blev Eckhard prioriterad å jag får en djupare insikt i även hundträningen, hundpsykologitänkandet. man får en helt enorm kick och jag rekomenderar honom starkt till såväl hundmänniskor som vanliga tvåbenta! När morgonnen gryr lägger jag mig i badet och läser böcker som "skjut inte hunden". Den bästa hundträningsbok jag har tror jag, å då har jag nog minst 50st. 

Tidigare , eller senare idag, beror på hur man ser på det, var jag till skogen med hundarna, jag hoppades få syn på kantareller då jag i år ska ta tag i kantarellsöksplanerna...  men icket!

Nu vaknade husse, jag ska göra fika åt honom, sen ikväll ska vi på konser, LARS WINNERBÄCK!!!!!! 

 
Lillis, den sista av dem

Kram



Tillbaks i Kiruna...

Ja, vi har haft det heeelt underbart i Gävle!!! Jag och mina hundar..... Eller, hundarna och deras matte...!

Winnerbäck var en oförglömlig upplevelse, som det brukar vara....

På lördag ska vi fara till Narvik och hejja fram alla kirunabor på deras jaktprov...och Lussac -en Ringlets Curlie som bor uppe i nordnorge......i samma stad där Kerons far levde och verkade inom försvaret..! Jag frågade Jorun (Lussacs matte) varför hon kom på att skaffa Curlie...och hon svarade att det var på grund av Kerons far -en hund som gick superbra med vem som helst, och kunde uträtta vad som helst............

Datorn här i Kiruna har legat nere ett tag, så nu kommer äntligen bilderna på Fyras första träning med vilt! I dag ska vi fortsätta viltinvänjningen...














Sist men inte minst...GRATTIS till Lotta som klarat teoriprovet för jaktlicens.............!!! Vi hoppas att hon fort klarar skjutprovet, så vi får följa på fågeljakt :)

Och snart kommer jag inte kunna hålla mig..............Det är bara så, jag vill verkligen ha jaktlicens och börja jaga sjöfågel......................jag och mina Curlisar på jakt........vilken dröm....!!

Ibland saknar man...

då är det bra med en blogg där man får uttrycka sig, jag gör det i form av en text "Tidvis", till dig Lola!!!!

 
tid har förlöpt
dagar har gått
månen har vandrat sin väg
genom vitt och svart och grått 

 
jag har saknat ditt skratt
jag har saknat ditt hår
jag har saknat att ringa ibland
och berätta om hur det går

 
det har tidvis gått bra
tidvis har skakandet lagt sig
ibland har jag vaknat på morgon
och gjort det jag ska

 
men jag har saknat din hand
har saknat din röst
ensamma dar har jag saknat ditt huvud
mot mitt bröst

 
somliga dar
tar jag in vad jag hör
det går kvällar ibland när jag inte
ens undrar vad du gör 

 
det är ibland som förut
ibland har jag känt att jag duger
jag har hämtat och samlat ihop
nog med kraft att gå ut

 
jag ser dig fortsätta nu
med varsamma kliv
jag ser dina drömmar sakta lossna
från mitt liv 
 
 
jag har saknat en vän
jag har varit på krogar och barer
det har hänt att jag ljugit och sagt
att jag måste gå hem 
 
 
jag har saknat din röst
nu har du en ny
ännu okända nätter ruvar
i väntan på att gry

 

Vila i frid Lola!!!! / Din matte

rapport från Gävle

Vad har hänt sen senast då?

Rimset var hos veterinären idag, han har blivit biten i örat av en annan Snapphane så det blir penecelin och örtvättning varje dag, veterinären sa att risken är stor för öroninflamation och det kan man jhu vänta sig! Rimset var glad över besöket på kliniken iaf, han är som han är den hunden =/

Tuva och jag tränar rutan och dirrigering, vi har även fått en personlig jaktträning av Veronica, Tuva kan det mesta rätt bra av det vi tränade den dagen, jag var en ivrig dummykastare då hon var ung, har dock aldrig gått ngn jaktkurs så min och Tuvas träning är mer inför min träning med kommande Curlisar.... så ligger det till!

katten Azlan har vart i bråk, blev bara lite småsår som jag lätt kunde rengöra själv, bara att ta fram trimmern och jodopaxen, lite topz och bomull. ja dessa djur, dom är då för härliga ;) hm....

Sen har vi börjat arbeta med den engelska versionen av hemsidan, inte kommit så långt än, man ska jhu krångla till allt som vanligt. Länken dit---------> klicka på flagglänkarna!

Sanna har fått en bil så jag ska försöka få åka med henne till BRUKS,,,.,.,.,. Själv har man två bilar som är trasiga båda två =/  

inatt jobbar jag natt.......... 

 
älven i Lovvika

 
Rimset repar sig efter sprutorna =P

 
Rimset i båten och midnattsol

 
Tuva lånar Fyras kyckling som hon bärde omkring på i Lovikka

 
Rimset med en busstund med klövern efter avslutat öppenklasspår (träning)

 
Midnattsol och fin kontakt på Luossa

 
Anna, Tuva och Rimset på gården

 
Vy från Kiruna

 
Rimset spanar på båt undetr vår fisketur (laxtur)

 
Söta Tuva med klövjeväskan på sne =)

 
hemstaden Kiruna

 
Fyra valp i Gävle för ett  år sedan

 
Tuva och miljoner mygg

 
att få sträcka ut sina ben på fjället är lycka

 
laxfiske på natten

 
vår lilla stad

 
kiruna och Gruvan

 
Solbrand på natten

 
blänkande liten sjö

 
Tuva Lisa

Sådär...... nu har jag både musarm å nackspärr!
ha det ;)

Teckenträning

Jag och Fyra har tränat tecken nu på förmiddagen....JÄTTESVÅÅÅRT tyckte Fyra...! Hon kan ut-tecknet bra, dirrigeringar till höger och vänster hyffsat bra....Nu började jag med höger/vänster -gick jättebra....varvade med stoppsignal, där har hon verkligen gått frammåt!

Den stora utmaningen var när jag lade ut en dummi till höger och en rakt fram.....Blev väldigt förvirrande för tjejjen...när hon gick fel var jag tvungen att säga "nej"...vilket jag tror gjorde henne ännu mer förvirrad och gav henne prestationpress...Hon vill göra rätt...

Såklart så backade jag så att högerdummin låg nästan snett bakom henne....Vi gjorde klara framsteg och jag är jättenöjd.

Ska verkligen börja träna dessa bitar varje dag..........är behövligt!

Nu far vi på stadens torg en sväng...


,.,....

Det är bara skojj att sitta och lära sig photoshop :)













Vid en å öster om Gävle...

Stigen gick ömsom genom en skog, med träd som tagna ur en trollsaga och vid sidan av vidsträckta ängar...Ån tog sig fram i stilla takt längs med stigen...där simmade änder fram genom den vildvuxna vassen medan några fiskemän njöt av tillvaron på deras skuta....

Ja, kan man säga annat än att det var en av de mysigaste jaktträningarna jag upplevt....


Keron och Tuva fick första träningspasset....måsste säga att jag var imponerad av Tuva, trots väldigt lite jaktträning löste hon alla uppgifter utan problem....! Vi varvade med vatten och landmarkeringar...några som föll utan förvarning, många hämtades av mattarna, några av hundarna....som de fick hämta när de var i det sinnestillstånd vi eftersträvar -LUGN & HARMONI!.Vi körde vattendirrigeringar ut i svårgenomtränglig vass, linjetag och dirrigeringar in i skogen...

Sedan var det Fyras tur....samma upplägg...hade riktigt bra stadga, första vattenmarkeringen droppade hon...men matte flyttade närmare stranden och resten blev inga problem...Kändes så bra med tjejjen..trots dummisar som flög över våra huvuden utan att vi var förberedda så höll hon sig helt lung....

Bästa träningen på länge...det är det här som kallas lycka!








På lördag ska jag och Maria få njuta av Winnerbäck i Stockholm....

Ett citat från honom som beskriver vad mina hundar betyder för mig...








//Veronica

återgång

Lördag idag, nötblod och älgklöv ska plockas fram ur frysen för snapphanen Långöra ska träna mer på återgången i öppenklasspåret, det var nämligen det som gjorde honom ngt förvirrad om än OTROLIG spårnoga, han rundade åt fel håll, om och om igen och man såg riktigt hur han tänkte, in i det sista försökte jag låta honom lista ut återgångsproblematiken på egen hand då jag vet att det är på det sättet han lär sig allra bäst.

Tvärtemot vad de flesta anser så försöker jag inte störa hunden (beroende på hund) under det pågående spårarbetet, med beröm och diverse hjälp..... men naturligtvis är man flexibel i sitt tänkande så min spårhjälpare veronica fick ställa sig diskret på spåret för att på så sätt få rimset att komma på nya sätt att tänka för att lista ut vad det här med återgång handlar om. Det gick som smort!!!!!!!!!!

Om än han var mycket trött av det svåra problemet under det fortsatta spåret så hittade han klöven och och fick massa beröm, just nedanför spårslutet spirade en liten bäck med härligt kallt vatten. Detta var PERFEKT. Då Rimset kunde som sina rasfränder i Spanien dricka en välbehövlig slurk efter avslutat arbete som possitiv förstärkare och han kunde inte vara mer än SUPERNÖJD över dagens arbetspass!

Nu ska vi träna återgången och bara den! Innan vi lägger ett helt öppenklasspår igen.......

Nu är rimset på en dragrunda med husse och hans inlines, De tre Curlisarna och Lillis ska på jaktträning vid en sjö........

 
Curlis väntar på sin träning på bruks

Föresten!!!!
GRATTIS Sanna och Leo för erat första pris i lydnadsklass1, BRA JOBBAT!!!!!

Första cykelturen i hela livet!

I dag har följande hänt i vårat liv (som för tillfället utspelar sig i Gävle)

*Började dagen med en timmes morgonpromm med vovvarna, så roligt att gå runt på alla gångstigar...alldeles perfekt  träning för Fyra som sällan eller aldrig har koppel här...vilket hon har i Kirunastaden eftersom bilarna kör alldeles inpå gångstigen.....skulle iof funka om jag inte hade Mr. K och Lillin med oxå! Lagomt med störning här, då man då och då möter vovvar och det alltid är människor i farten.

Vi tränade ett kort pass jakt, testade en övning som jag funderat ut i går...Den går ut på att stoppa Fyra när hon är på väg till dummisen...saken är den att vi inte kommit så långt på inlärning av stoppsignalen. Om jag då blandar in den när hon sååå gärna vill till dummin så blir det ju onekligen så att hon får negativa acossiationer till stoppsignalen. Men ville introducera henne i att det kan komma ett nytt kommando efter det första....ja, alltså apportkommandot. Verkar kanske som att jag komplicerar till allting. Men eftersom Fyra är en myyycket självständig dam...så tar det också otroligt mycket på henne när hon känner sig "trampad på".

Så vi gjorde så här: Lämnade henne sittande, lade dummin ca 30 meter bort...ställde mig själv mellan henne och dummin. kommenderade apport...och när hon närmade sig mig i sin bana mot dummin så sa jag hennes namn för att uppmärksamma henne på mig, sa sitt och förstärkte med handtecknet. Kände att jag ville göra så här just i den situation vart hon är på väg till dummin...eftersom det är så befäst i henne att springa så fort som möjligt till det område dummin finns........Övningen lyckades, kändes som jag åstakom det jag ville...att få Fyra att avbryta något som hon är supermotiverad till och att hon kände att hon belönades genom med att hon efter att hon satt sig fick hämta dummin. Det bästa av allt var att jag inte behövde hävda mig som ledare eller att några onda ord blev sagda....vilket med stor säkerhet hade varit fallet om jag gjort samma sak från utgångsposition! Att jag sedan när inlärningsfasen är färdig kommer behöva göra det i alla fall...är en helt annan historia.............

*Kloklippning av hela gänget.

*IKEA, några pryls till hemmet...ett stooort mjukisdjur till Fyra...ett pyttelitet till Keron, ni som känner honom vet att det är hans favvosar :) Lillin vill bara ha ben....

*Loppmarknad, hittade fina gamla plåtburkar.

*Fyras första cykeltur i heela hennes liv :) Hon gillade att springa fort...hon tycket matte var jäääättesnabb *pluspoäng till mig* haha! Cyklade med Keron också, han har ingen broms...det tar aldrig slut -hans energi....och jag lovar att det gick fort!! Sista 10 minutrarna fick han endast trava, för att komma ner på jorden igen....pep direkt vi stod still. Han vill så mycket....för mycket.....min gubbe...

*Film

*Matte inlärning av photoshop

Gonatt




RSS 2.0