Hundjäveln pekar finger åt mig, måste visa vem som är högst i rang!!!

Tänkte ta upp det diskuterade ämnet om ledarskap, rangordning och ägandertättzoner, ja, en liten, liten del av det hela iaf! 




Angående rangordning

”Hundar ingår inte i ngn riktig rangordning med människor och kämpar inte om rang med människor. Därför bör man helt släppa beteckningen rangordning i förhållande mellan hundar och människor”.

”Försvaret av zonen runt ett födostycke är en naturlig beteendereaktion hos hundar och vargar. Det har inget att göra med kamp om rang eller ledarskap och det är inte heller ett uttryck för att individen generellt har en speciellt hög aggressionsnivå”

Inte rangkamp utan zonförsvar
”Hundens aggressiva beteende mot människor beror aldrig på rangkamp, men däremot ofta på zonförsvar”

Åtgärden
”Ut ur zonen omedelbart, därefter förhindra en upprepning, antingen genom att undvika samma situation eller genom att LÄRA hunden att den INGET HAR ATT FRUKTA!  Gör snabbt ngt åt problemet och gör det korrekt, det blir svårare att lösa om det utvecklar sig.”

Förebyggande åtgärder

”Att förebygga är enkelt, människor ska veta att varenda hund har ett zonförsvar i beredskap som kommer till uttryck om hunden känner sig tillräckligt pressad. Hunden ska så tidigt som möjligt, helst redan som valp, lära sig att människor INTE ÄR KONKURRENTER!”
(Freddy Worm Christiansen – HUNDARS och VARGARS BETEENDE).

Hur imponerad är inte jag av Freddy, jag råder, eller nej, jag insisterar alla att köpa boken, finns att hitta bl.a. hos Canis eller K. Malm bokförlag! 



                                                   

Rekomenderar även att läsa
Bokrecension: Hundars och Vargars Beteende - Myter och Fakta av Strandhundbloggen!

Hemma hos oss, i vår lya, där har vi skippat rang tänket och ledarskapstjaffset
för länge sedan, en hund gör ngt för att den vinner på att göra det, PUNKT!!!!! Sedan är det upp till hundföraren att vara påhittig och fantasifull, att hitta rätt motivation SAMT att ha sådan bra planering att man ska kunna hindra hunden att förstärkas om den gör ngt oönskat.

Hör fortfarande människor som påstår att ”Hunden pekar finger åt mig”. Senast jag var på föreläsning för Lars Fält, hävdade han bestämt att hundar INTE pekar finger, hundar jävlas inte, eller gör ngt bara för att vara ”elaka”. De gör saker som de vinner på att göra, de undviker att göra saker som de inte vinner ngt på! Skönt att en av Sveriges främsta etologer har samma värderingar som en själv ;) .

Nu har vi fastslagit att en olydig hund inte innebär att man har dåligt ledarskap (eftersom ledarskap i sammanhanget är ett ord att utesluta). Så hur gör man då i praktiken för att förebygga, ja, när man får hem en valp handlar det MYCKET om förebyggande träning!

Oj så jag och Elvira har försökt förebygga, både med miljöträning av de konstigaste slag och socialiseringar. Men även andra saker. Som det här med att verkligen försöka visa henne att jag INTE är ngn konkurrent!

* När Elvira sover på sin bädd, är det strängt förbjudet att gå fram till henne, hon ska veta att hon ska kunna sova och vara ifred, ha en egen fridfull plats!

* Elvira får mer än ofta sin mat från mina händer, äter hon i sin skål ser jag till att kasta ner godis i skålen medan hon står och äter. Undvik att börja träna med att ta bort skålen, minns att vi tränar förebyggande.

* Får valpen tag på ngt olämpligt, som i sådana fall är slarvigt eftersom man noga har valpsäkrat hemmet, så jagar jag aldrig valpen eller tillrättavisar den, jag berömmer inte heller utan gör en byteshandel, erbjuder helt enkelt ngt som är värt mer.  Sedan ser jag till att valpen inte kommer åt saker den inte får ta, då slipper vi ju detta problem =)

* Tuggar valpen på ett ben kan jag gå fram och ge en godis, utan att för den skull ta benet från valpen.

* Kampar vi och leker, avslutar jag ALLTID leken med antingen klick och godis för bra kamp/lek eller erbjuder en åtråvärd godis i utbyte och säger tack-kommandot när valpen börjar öppna munnen för att ta godiset, ibland tar jag bort leksaken och ibland fortsätter vi att leka en vända till. Antingen med samma leksak eller med en annan (som är lika värdefull).

Ganska snart inser valpen att man GER inte TAR!



Passivitet - Elvira


Kommentarer

Dela gärna din åsikt eller lämna ett tassavtryck, alla kommentarer kommer besvaras här på bloggen!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0