Flocken lämnade mig kvar

Ska försöka samanfatta de viktigaste händelserna i dag...har inte tid att sitta här mer...

Skidor på schemat i dag....Så det började med att känna en otrolig sorg och saknad efter Lillin...värkte i hjärtat, slet i min själ.....och det fick det göra. Den är ganska självklart efter att Lillfrida under de senaste 13 åren alltid varit där med mig när vi tagit del av solens återkomst...i vårat vinterland. Nu har hon sådan tur som har en så snäll "mimmi"...så hon fick gå en promenad i stan under tiden....valde att gå och hälsa på moster...ja, det var Lillin som visade mamma vart hon planerat att gå...Hon är så, älskar att hälsa på hos människor...väldigt olikt mina andra två...

Glädjen över att få vara ute och åka skidor, njuta av solen och av den underbara snön blev inte mindre av sorgen över att Lillfrida inte var med...Sorgen blev inte heller mindre av glädjen jag fick dela med Keron och Fyra....

Det är en del av livet....men det gör inte mindre ont för det.


Själva turen var härlig, blir bara så imponerad av Kerons styrka, fart och uthållighet :) Vi var ute 2,5h (varav en kvart gick till kexschokladsätning)...från Kuosanen-vägen ner till Kalixälven, en bit efter den...åsså tebax! Mycket uppförs tillbaka...det hade vi kalkylerat med....Tack Keron....du är bäst!!

Vid ett tillfälle stod vi och pustade....Fyra tottade ut i djupsnön.....När vi körde iväg hörde jag ett skrämt "UUUÄÄÄÄÄÄ"....hon hade fastnat i en gren och insåg faran att bli ensam i denna outforskade vildmark....lilla gumman då... :)

//Veronica


 Den vinner som är trägen...

... den förlorar som ger upp! 

ELLER .........       

Den som är hjälplös, väntar länge på rätt sorts hjälp!  

Hur som hellst, tusen tack till Seb och Brasilianaren för timmar av hjälp med virusprogram, PS Cs4 ( ÄNTLIGEN ) , ftp, och att bara ha tålamod med en sån som jag (som kan ha viss otur när jag tänker) iaf i datatermer, jag är hopplös!!!    

Min lön kom idag, vi drog genast till Valbo och Jennys hund och katt för att införskaffa torrfoder senior, HILLS åt Tuva och Frysfoder PLUS, KLASS åt Rimset...... Den största Frollicpåsen vi kunde hitta och ridhandskar för tvåhundra som jag använder som hundhandskar mer än ridhandskar... 

Jag skrev även upp mig på en lista, Rimset ska få träffa en kunnig dam som kan prata med djur, spännande =) 

Efter Valbo blev det skogen, massa sök efter godis i snön och avslappningsövningar med Rimset i skinande och värmande sol, kändes som vårvintern i Kiruna... Vi satt och solade en bra stund tills husses och Tuvas adhd blev för uppenbar ;)  

På bilden nedan ----> Fyra gulsippa

DAGENS CITAT 
" Man blir klokare av åren"   / Rimset  och Fyra 

`´ Minsta lilla }

Jag hade gjort klart alla morgonrutiner med mat till tottan, rastning och bäddförflyttning, inlåsning av nin, avstägning till vardagsrum....benen var utdelade och jag skulle just kliva ut ur lägneheten.......................Då hörde jag ett något misstänkt ljud...vet inte varför jag reagerade på det, var bara liksom inte ett ljud som passade in..just där och då.

Så jag beslöt mig för att vända och kika in till flocken....som aldrig orkar säga farväl till mig, de har ju sina ben att rå om......Och VAD ser jag då?..!..........."fUlaN", min alldeles egna lilla ToTt...låg PÅ köksbordet..som att det var den självklaraste sak i världen........gnagde NjUUUUtningsfullt på sitt ben...........och såg allmänt mycket fridfull ut!!!! :D

Hon skulle väll aldrig komma på tanken när jag är hemma....hon KOM INTE på tanken att det kanske var så att jag faktist KOM PÅ HENNE!!! Nä, hon tänkte nog som så att om hon låtsas som att ingenting är fel.....så kanske det hela liksom inte finns............Zöt!

Var tvungen att fota henne med mobilen...blev så full i skratt.....jag bara älskar denna livfulla, påhittiga mjuka boll till hund!!!!Så roligt att en katt är på väg in i vår familj....de är så vackra!! Jag berättade till Keron så fort jag fick reda på det.........Och de som känner Keron...vet att det bästa han vet...är de riktigt små...de verkar så ofarliga...de vill han alltid få komma nära. Han vill bli LeKfarBror till alla små valpar i en kennel när han blir stor! 

Så nu har han förberett sig, packat väskan...frågar hela tiden vad den ska heta...hur liten den är....Om jag kan boka tåg till honom...eller om han måsste göra det själv....För till Gävle SKA han!! Han känner stooort ansvar över denna lilla krabat....han vet själv hur det är när man är den minsta lilla...förvirrad och osäker i denna alltför stora värld..!! Och han vill ge den en känsla av trygghet....kärlek och några kLoKt valda ord som tröstar när allt känns svårt....


/Veronicaelitserien....

Det är trevligt att det går frammåt mellan hundarna och husse R, idag kom han in efter en hundpromenad och var mycket glad över sammarbetet, allt går bättre när man har godis med sig (han har inte velat ha det tidigare), jag har tjatat och tjatat om vikten av possitiv träning osv...... Husse blir ofast bara irriterad om hunden gör ngt fel och sen är den onda cirkeln igång, nu har han på egen hand upptäckt hur mycket mer lyckat det är att tänka possitivt, inte bestraffa osv....

Känns som om en sten fallit från både honom och Tuva, som är hunden han oftast går ut med. Jag hoppas hans nya tankegångar ger ringar i vattnet, dom har en förmåga att göra det, ibland är det svårt att upptäcka och lägga ihop pusselbitarna, men inom hunderiet har allt en länk, allt är ihopsatt, det har man fått erfara ett X antal gånger och känner sig lika dum efteråt som alltid,  VARFÖR gjorde jag så? Hundägare som tänker så och skyller på sig själv vågar jag påstå har potential.....

Vem vet, husse kanske blir en framgångsrik hundförare en dag =) 

L Ä K E R O L . A  R E N A  ------> första gången jag var där idag, hockey är inte en av mina favoritsporter men det var faktist spännande, Brynäs mot Timrå, första gången jag ser en elitseriematch, Team Kiruna, eller som dom nu heter Kiruna "nånting" är verkligen inget lag att hurra för, arenan i Kiruna kan knappast kallas för arena, mer en barrack med sköldskadade Kirunabor med röda näsor och skinnhandskar, antar att det alltid är något!

Ni som läst nyheterna på sidan  vet att vi snart får en liten kattunge hem, vi hoppas hon utvecklas till en fin dam då hon är tänkt till avel!   

Annars, nu har hundträningen satt igång, den gemensamma..... På Onsdag samlades vi på konsumparkeringen, jag med Tuva och Rimset, Sanna med foxgänget och Malin och Anders med irlands röda fanor ( setterrarna )   .....

GRATTIS föresten, Bitte och Ior för BIR, GRUPP 1:a och BIS placering  sista utställningen, Jätte roligt, Mini gick det åxå bra för, domaren föll för båda ;)

Själv har jag lagt utställningen på hyllan och kommer satsa på viltspår i år......

Ha det //// Anna

*Bakspår*

I dag var vi och åkte skidor efter ett skoterspår som går in vid Karhuniemi..varmt i dag..men blåste! Tur att jag har bra huva i min KLÄTTER-jacka haha! Vi var ute 1,5 timme, det var tanken från början att göra en lite längre tur, ta det i lagomt tempo och vila om vi behövde. Det där med lagomt tempo...ja, just det. Keron har sin egen idé om det...men såååå roligt när det gick lite nedåt..oavsett drivor och supermjuka, knappt synliga skoterspår så springer han med sådan fart...sån känsla, bara hänga på..hålla balansen allt man kan..OCH! Vara beredd på halvmetershöga drivor...blev några hopp också  :)

Fyra var med, hon hängde på bra...Lillin var hemma...hon ska få en längre stadspromm ENSAM med matte i kväll...då blir hon lycklig...Vikitgt att hon får springa varje dag så hon inte blir för stel...

När vi vände tillbaka så skulle vi svänga vänster, jag ville att vi skulle åka rakt en längre bit för att komma på skoterspåret som gick hemmåt...Keron fick nästan panik...tittade allt han kunde till vänster..."helleguu matte tror vi ska rakt, då kommer vi ju vilse.." Han kunde inte hålla sig när det var några meter kvar till spåret, han plumsade helt sonika ut i djupsnön till vänster för att visa mig tydligt vart vi skulle....!

När vi hade varit ute en timme, kom en skoter...det var uppförs och riktigt dåliga spår, för smala att skejjta på dessutom så tempot var trav...Keron tömde sina sista krafter med draghjälp av skotern och var uppe i snabb galopp...varifrån han hämtar sina krafter.....?! Hur som helst, denna skoter hade sedan svängt vänster på en sjö...å jag visste inte vart vi skulle.....! Keron satte nosen i marken och fortsatte rakt...trots att skotern han nyss jagat svängt...Å sen kände jag igen mig..han hade visat mig rätt... 

Han är en underbar vän att ha i sitt lag dessa vinterdagar...!!! :)

ValpFyra
 

Berikning...

Hört talat  om det begreppet tidigare? 

Det handlar om att förgylla tillvaron för hunden på ett naturligt sätt!

Vad gör hunden/vargen i det vilda?

- söker mat , försöker få tag på mat genom olika sätt
- gräver
-sliter
-trasar sönder
-fiskar
-nosar
-spårar
-letar
-simmar
-rullar
-hoppar
-kryper 
-putsa
-slicka
-putta
-gnaga  
-balansera 
-klättra 
-vila
-äta
-dricka
-röreöse, springa, gå, trava, smyga

osv.... 

hundar gör mycket i det vilda, allt detta berikar deras liv, frågan är hur vi ska föra över berikningen i vardagen till våra tamdjur, dvs gå steget längre än där vi (många) är idag!!!! Vi ska uppfyllla hundarnas behov, mentala och fysiska behov!

Genom att berika hundens liv kan många problembeteenden hejdas i tid och hundens mentala hälsa blir bättre och bättre.   Brist på berikning kan i värsta fall leda till stereotypa beteenden!

BERIKNING ska INTE förväxlas med AKTIVERING 

Berikningen ska vara naturlig, utan ägarens hjälp och ska inte på ngt sätt skapas av ägaren (TROR HUNDEN) , det ska vara naturligt och verkligt, ett viltspår lagd av en människa kan inte räknas som berikning! 

Nu tänker jag inte gå djupare in på detta ämne........ men kan ge tips på några sidor där ni kan läsa mer om det

läs mer här  och en till artikel , samt denna sida ......

den lättaste berikningen att genomföra är nog den som handlar om mat, själv gömmer jag olika sortes föda runt om i hela lägenheten, är vi vid en sjö slänger jag köttbullar i vattnet och låter hundarna fiska upp dom, märgben är ett bra exempel på berikning, på hundbädden har jag massor av filtar och kuddar så hundarna ska få bädda, denna procedur är extra viktig för vår Podenco.  Kongar och allt annat som det går att fylla mat i är att rekomendera, sand att få gräva i gör många hundar lyckliga......... Att putsa hunden, pilla i pälsen är ett till exempel...

googla eller sök böcker om ämnet.................
snödressyr i skogen

Tung snö bekläder granarna och björkarna, dom bugar vackert, vägen är inte plogad, men med en nordsvensk starka ben gör det inget. Han ruskar om sin mustiga man och försöker sträcka sig efter en grankvist. Vi tog inte sadeln idag heller, det blir en annan närhet utan sadel, en tydligare kommunikation både mentalt och med hjälp av sitsen.

Länge skrittar vi innan vi försöker oss på en mjuk trav, inte det lättaste för en travhäst, men Fritz försöker verkligen. Mycket voltarbete, serpentiner och åttor i djup snö, framdelsvändningar och skänkelvikning, Fritz söker sig neråt och vi når vårat mål, han blir mjukare i kroppen ocg går på tygeln.... vi skrittar hemmåt igen, i en fridfull skog utan bilar eller människor, bara spår av en och annan älg i snön som Fritz nosar fundersamt på, trycker ner mulen och frustar, och spanar, lyssnar in mot skogen, han kanske fått upp ett spår =)  I stallet får han hö och en nymockad box, jag och hundarna åker hem, har dåligt samvete över att de inte fått ngn träning och bestämmer mig för lite aktiviteter senare ikväll.

Nu ska jag äta och jobba, webbutveckling för hela slanten...

///Anna/////


rapport om gårdagens händelser

I går tränade vi lite jakt med fokus på uthållighet och stadga, vilken tur att vi inte tränar inför ngt som hellst prov eller praktisk jakt  =)

Rimset tränades på att hålla sig vid en viss radie runt föraren,vilket är en enorm utmaning för självständiga Rimset, med långlina som hjälp hade jag större kontroll och kunde lättare visa honom rätt....

Genom att göra det svårare och hänga upp dummie i ett träd fick jag tillslut in ett riktigt fint sammarbete oss emellan, Rimset var påväg för långt, detta markerade jag åt honom genom visselsignal, han stannade direkt och sökte kontakt för fortsatt guidning, vilket han fick och nån sekund efteråt hittade han dummien i ett träd.... en otrolig bra upplevelse för honom, han ser att det lönar sig att sammarbeta med mig och att jag har koll, belöningen i form av kanindummie i trädet kunde inte vara mer lyckat =) EN BRA DAG, en lyckad träning!!!!

( Här fick han även möjlighet att få hoppa efter dummien för att nå den vilket blev en bonus då hopp är det bästa han vet, nåväl, ett stort intresse iaf )

Förstår om diverse retrieverfolk småler lite åt våra "lyckade tjaktträningar" , men BEAKTA, att träna retrieverjakt med en Podenco Ibicenco kille är förvisso hur roligt som hellst, men det går inte att jämföras att träna med en retriever, den här nöten är nämlligen en aning svårare att knäcka, att lyckas med träningen har förmodligen inte samma innebörd så att säga! 

 På kvällen gick jag, husse och husses syster till Malin och Anders, där blev det massa hundsnack, hundsnack är för utomstående (icket frälsta) inte alltid så trevligt, och vissa kan nog höjja på ögonbrynen över hur samtalen kan utvecklas. Analsäckar, bajsrapporter och liknande ämnen kan två hundägare prata öppet med stor entusiasm utan en endaste tanke på de blickar dom får från dom där vanliga , som inte är sektmedlemmar än............ MEN VÄNTA BARA....

Hundägare ser det även som sitt största ansvar att inviga andra i detta härliga liv med de fyrbenta............ vi blir bara fler och fler.......   =p

///Anna


~Vi är änglar med blickarna högt i det blå~

Vi hade just tittat på ännu en underbar konsert med Lars Winnerbäck...efteråt stod vi i en liten bar, bara några enstaka människor där förutom oss... Så kom han in, pratade med några snubbar vid baren...Lasse! Kändes helt overkligt..som att jag höll andan för att stunden inte skulle försvinna....så att han inte bara helt plötsligt skulle vara borta *poff*...Men han var kvar, han stod där..som vem som helst...som den vanliga människa han faktist är....en vanlig människa som uträttar något som berör så många, som fyller så många tomrum och skapar så mycket hopp! 

En människa som gör det han gör...inte för att han väljer det...utan för att han inte kan välja bort det. Det är bara den han är, att det sedan ger så mycket till människor är något som varken han eller vi riktigt kan förstå varför det blivit så...Han om någon har svårt att se det, se hans skapelses betydelse....Och jag vet inte vem som ska vara mest tacksam...vem som känner mest tacksamhet...vi som får ta del av allt han ger...eller han som får vara den som ger allt det..?

Han tittade på mig, jag tittade på han...Sedan gick han ut från baren....

Senare under kvällen stötte jag på honom igen, vi började prata.....Jag fick följa med till hans hem, träffa hans son...och jag kände mig så trygg med honom...sa det som kom ur mitt inre....vi skrattade...pratade om livet... Och hela tiden tänkte jag: "Jag kommer aldrig tro att jag faktist fått vara med om det här...sen när jag kommer minnas det...det kommer vara som en dröm"...Och inom mig värkte det av hur mycket jag tyckte om denna människa........


Natten mot torsdagen jag drömde det här......jag skulle ge mycket för att det skulle vara en sanndröm!!


"De stora männen har en ny plan, det är att kriminalisera symtomen medan sjukdomen sprids"

"Kom så ruttnar vi ihop på ´alla veta bättre typer´ som ska säga hur man gör"

"Du vet att verkligheten, är inte alltid så verklig"

(LW)


/Veronica


 


Per Jensen - en etolog i tiden

Per Jensen, ett kärt namn för hundägare och har ni inte tagit del av hans forskning och synsätt, då rekomenderar jag att genast göra det! Han har skrivit böcker, deltagit i radioprogran, har föreläsningar och skrivit många artilklar.

Låt mig få dela med mig av två läsvärda artiklar jag hittade idag =)

Artikel 1


Artikel 2
Beteendeforskare rubbar Darwins teorier
En grundsten i Darwins evolutionsteori är att förvärvade egenskaper, som t ex inlärda beteenden, inte kan ärvas. Nu har en grupp biologer under ledning av professor Per Jensen, Linköpings universitet, funnit att detta inte alltid är sant. Stressade höns fick kycklingar med beteendeförändringar som liknade föräldrarnas. De uppvisade dessutom genetiska förändringar i hjärnan liknande dem som stressen orsakade hos föräldrarna.

Per Jensen påstår inte att resultaten visar att Darwin hade fel.

- Däremot har vi sett att en djurpopulation snabbt kan anpassa sig till nya miljöförhållanden genom att förändrade uttrycksmönster för generna kan föras vidare till avkomman. Detta har inte ansetts möjligt i den klassiska evolutionsteorin.


Störd dygnsrytm

Forskarna lät höns växa upp i en stressande miljö där dygnsrytmen varierade slumpmässigt, så att djuren hade svårt att bedöma när de skulle få mat och vila. Följden blev att deras inlärningsförmåga blev klart sämre än hos normala höns.

När forskarna sedan studerade avkomman, visade det sig att de stressade hönsens kycklingar hade samma inlärningssvårigheter som sina föräldrar. Hos kycklingarna till höns som inte utsatts för stress fanns inga sådana effekter.

De stressade djurens ungar var också mer dominanta och växte snabbare.

- Det intressanta är att kycklingarna själva aldrig upplevde någon stress. Från det att ägget var lagt behandlades de exakt likadant som avkomman efter kontrolldjuren. Skillnaderna måste bero på att hjärnan utvecklades annorlunda hos de kycklingar som hade stressade föräldrar, säger Per Jensen.


Genfunktionen påverkad


För att undersöka om detta kunde ha genetiska orsaker studerade forskarna uttrycksnivåerna på omkring 9000 gener i en del av hjärnan. Hos djuren i den stressmiljön hade ett antal gener förändrat uttryck, dvs de var antingen mer eller mindre aktiva. Avkomman uppvisade samma förändringar i dessa gener. Föräldrarnas upplevelser hade alltså påverkat funktionen hos gener i hjärnan hos avkomman samtidigt som beteendet var förändrat. Detta tyder på att beteendeförändringen ärvdes på genetisk väg.

- Skillnaderna i avkommans gener och beteende såg vi bara hos domesticerade värphöns, inte hos deras anfader, det röda djungelhönset, säger Per Jensen.

Han spekulerar att domesticeringen, tämjningen, har gynnat djur som kan anpassa sig över generationsgränserna.

I fortsatta experiment studerar forskargruppen nu vilka mekanismer som kan ligga bakom effekterna. En möjlighet är att stresshormoner i äggen förändrar genernas sätt att fungera.

Läs mer i den vetenskapliga artikeln som publicertas i den välrenommerade tidskriften PLoS ONE.:
Transmission of stress-induced learning impairment and associated brain gene expression from parent to offspring in chickenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Åke Hjelm, Linköpings universitet 


/// ha det /// Anna ///


Alltid att jag kommer vaka över dig...

Lördagen började med glädjetårar...för Helena Jonssons GULD i skidskytte....så mesig är jag!! Att se människor som kämpat för något lyckas... :)

Lasse Lindh var ju så bra i lördags, som väntat!! Klubbfest på lördag, var där och åt...ljuset har återvänt...vem kan prioritera drycker som gör en seg och allmänt ovillig att vandra bland björkgrenarna?! Och vackert var det på söndagen också, ingen sol....jag lämnade bestämt kameran hemma...den dagen skulle handla om mig, mina vänner och de små, små ting som gör att det känns som att allt betyder någonting.....

I morse, Fyra med sin sedvanliga KRAAAAM...så mysig, mjuk å och alldeles full av kärlek, nästan så hon spricker...Keron lägger sin nos mot sängen...å där ligger den, oavsett :) Och sen......värsta låten.....Fyra YYyyylade med entusiasm..."den här världen, här finns bara dig och MÄJD".....tänk att det kan finnas så mycket kärlek i en så liten totta..!

Jag tycker om Lillfrida, Keron och Fyra så mycket så att det gör ont...jag vill att de ska veta hur de gör mig till den gladaste, tryggaste och lyckligaste matten man kan vara...jag vill skrika det till dem, så de hör....

"Jag ska skrika så högt att änglarna ramlar ner!!!!"
(Lindh)

//Veronica


 

Solen...

Hmm...råkade fota 277 kort i dag! Och ändå så få som blir bra...haha...!! Man blir som återfödd när solen kommer in i ens liv igen... :)

/VeronicaFyra...


Keron...

TidvisVåran älskade, älskade Lola...


Våran snygga Rimset... ;)


Väljer rätt kamp

Fyra...den lilla ni vet. I går stod jag på toaletten hos mamma......iakttog Fyra i spegeln...såg att hon hade en tanke...en känsla av att hon ville få "MärKSamHeT"...och att hon inte riktigt visste hur hon skulle gå till väga... Stod länge och tittade vad hon skulle ta sig till...Hon vandrade fram till badkaret flera gånger, gick ut, kom in igen....ställde sig vid badkaret och sa "piiip"........hon har förut fått hoppa in i badkaret, hon är så nyfiken på allt och ville utforska detta utrymme :) Så antar att det var därför hon tänkte att det skulle tillkalla min uppmärksamhet.....

...Jag böjde mig ner och kramade henne, hon kramades tillbaks...riktigt trycker sig mot mig med sitt huvud, lägger det med sidan mot mig och gör mig alldeles varm inuti...hon blir en alldeles söt, liten och nöjd totta...

Hon är så...söker min uppmärksamhet.....Som hon alltid gjort, men nu på ett mycket lugnare sätt...nu  p r o m e n e r a r  hon till ex mina strumpor...tar de i munnen och p r o m e n e r a r  till mig med dem :) Men blivit otroligt mycket bättre, när hon väl börjat med diverse upptåg är det som för sent....men när jag hinner före henne....när jag hinner gå till henne när hon minst anar det...ge henne en kram och några vänliga ord.....då förblir hon en nöjd curlie....då känner hon sig trygg i vår gemenskap....
//Veronica


Gamla bilder i nytt ljus.....tänk så annorlunda de ser ut...! (och ja, de fick välja färg själv..som ni nog kommer förstå..)
Den lilla snö vi får...

 

Vi var ut igår, på isen med hundarna... såg även två älgar som ihärdigt iaktog oss bara några meter ifrån... naturligtvis dog kamerans batteri till min stora besvikelse, på vägen hem pratade jag om att investera i en ny kamera, till företagets räkning. Beakta mitt noga valda ordval "investera" , här köps inget i onödan, jag har en utförlig baktanke med alla köp och ser det mesta som en investering, kan man inte påstå sig ha investerat när man gjort ett inköp då låter jag bli att köpa, detta kanske handlar om att jag inte har pengar i överflöd men för det gillar jag tänket. Därför är allt som heter mode sååå ute för min del. gammla jeans fungerar lika bra, dessutom är det väll en ordentlig modemiss att INTE vara klimatsmart och tänka grönt....  

Dagens dragtur var behaglig trots uselt skoterspår och ganska trist utsikt jämfört med Kirunaturerna. Gävle har blivit vitt och jag sätter draget i fokus så länge snön ligger kvar. behöver ett nytt skidset verkligen och hittade en bra sida på nätet med förmånliga priser   ----> KIKA 

 

När vi kom hem från dragturen blev det lite inomhussök för hundarna, man kan säga att dom är trötta nu, det känns bra! Tidigare idag var vi även på biblioteket och lånade än det ena än det andra, man har det man gör säger jag bara.

 

jag är ute efter ett par begagnade skidor (skating) samt pjäxor åt Rickard, han väger just nu 98kg, men ska gå ner några kilon..... så om någon vet med sig.....................................  

 

Tuva är för gammal för att dra men hon springer bredvid och känns såååå pigg för att vara 11 år, dock fruktar jag den välkända snabba retrieverdöden....... fast bättre det än att gå och lida såklart.

 
Rimset släpps lös och ägnar sig åt diverse span

 
och springäventyr

 

 
Tuv / Mattebus

 

 
-----Fääääärdiiga-----
och full rulle


Nu väntar badet ... ha det ;) /// AnnaMr. Bojangles

Fredag bara pluggande till teoriprovet, lördag skrivning, plus muntlig framställning samt praktiska delen. Om några veckor får jag veta om jag klarade teorin...muntiga och praktiska blev vi alla godkända på! Varför utbilda sig till intsruktör? Eller kanske viktigare, varför vilja hålla kurser?! .Hur som helst...För mig är orsaken:

* Man lär sig så mycket om hundar, beteénde och träning. Inspirerande att bli en ännu bättre matte...!
* Man lär sig så mycket om människors beteénde, hur man ska möta dem, inspirera, stärka osv.
*Och det viktigaste för mig....Jag har chansen att kanske göra skillnad för hundar, för att de tillsammans med matte/husse ska få ett mer harmoniskt, glädjefyllt och lyckligt liv!! :)


Eftersom både fredag och lördag blev "slödagar" för vovvsen så tog vi igen det i dag...var ute 1,5 timme...i kylan. Fyra och Lillfrida frös när de inte härjade på....Jag och Keron trivdes.....dock har jag superkassa skor, så lite kallt om fötterna. Var upp på något berg innan Jukkas....Såg ett spår av en pippi..och spår från fjädrarna när den lyft. Små spår av liv... :)

Så härligt att det börjar vara ljust ute så man kan fota...meeen fortfarande saknas solen..kan bara bli bättre...

//Veronica


SnöFyra


Fyra: "Titta jag fryser om tatten...!"
En gammal skoter mitt i allt...
Fyra:"HAALLÅÅÅ där inne....är det någon dääär?!"
Keron upptäcker sitt ödestigrna misstag..han har satt sig fel väg på skotern!! :S
"HeelleGuUU"
Min finaste Lillin :)
Keron
Curly-språng...
Fyra
Knasollen
Fyra apporterar pinne.....(ja, jag tycker det är kul å fota hehe)Så tacksam över att Fyra är min!
Fyra: "mitte...du har en näsa!"
Keron
Flocken på väg tillbaks till bilen...älven i bakgrunden... 

Lockarna växer...

..Min totta ser ut som ett riktigt troll :)

Keron fick omotiverat linjetag (efter skoterspår, svårt..neee)...hade en pinne i handen en halv minut, la den på spåret och fortsatte gå..Keron fick int se den överhuvudtaget innan. Mest för att han ska få göra ngt...även Fyra tränas ju, att sitta på sitt plats trots att MOrbRoR Keron får jobba! När jag satte Keron i position, så kunde man tro att det just avlossats ett skott och att han sett en pippi falla...ÖVERmotiverad. Låt ALDRIG eran retriever arbeta i det tillståndet! (Keron är förbrukad och trots att pedagogiken är närvarande i tanken så blir det mest ett konstaterande att jag aldrig skulle tillåta Fyra arbeta om hon var så hehe...)  pinnen var kanske 40 meter bort och han for iväg som en kanon...ni veeeet ;)

Sen fick jag en positiv överraskning! Lade pinnen omotiverat igen.....den här gången skickade jag Fyra...Vi har inte alls tränat linjetag mkt efter spår och aldrig omotiverat (att träna efter spår är inte speciellt bra...dock ett lätt sätt att få ut längd och fart i hunden)...inte tränat mkt alls senaste tiden. Men när jag skickade henne så var hon heeelt på det klara vad handtecknet och situationen krävde av henne! Eftersom det var första gången omotiverat så hade jag satt pinnen nära, kanske 15 meter.....SKA ju lyckas! Men ingen visselpipa hade jag..och inte hade jag hunnit reagera heller....för ungerfär ett andetag efter att jag gett kommandot så var hon 40 meter från mig...Sååå härligt å se att hon har det i kroppen och hjärnan....vill träna i marker och terräng nu! Så otroligt synd att jag inte hade pinnen längre bort, men lärt mig ngt...Kallade in henne och stoppade på rätt ställe....Min totta!

Sluteximination på instruktörsutbildningen i morgon...wiii...

//Veronica

"Rutan" i Jokkmokk, Keron deltog i lydnadsklass 3...
Vi längtar till norr...

Vi har lite otur, om man får påstå något sådant , hur som hellst skulle jag hämta ut hundmaten jag beställt, tyvärr var man tvungen att ha ID- handling med sig, trots beställningsordern, har aldrig varit med om detta, någon ny grejj sa dom och hundarna fick en liten påse Doggy med sig hem istället =/ Nu har jag iaf beställt ett nytt körkort, så jag får snällt vänta på körkortet innan hundarna får sin mat hem!

Sen har vi de där bilarna, Citran startar inte, det verkar vara för kallt, på grund av detta har jag inte kunnat åka till stallet ELLER ut med hundarna till skogs. SAAB:en ger oss ångest, den är i verkstan nu och felsökning samt tömmning av vatten i motorn gick på 6000kr, ska den fixas helt och hållet går det på 18 000kr. Vi som tänkt sälja den och köpa större hundbil. Den kostade 90 000kr, nu får vi bara 20 000kr för den höögst =/   

Jag har iaf försökt investera lite i mitt företag, köpt penslar, linolja, terpentin och dukar, gjort om ett rum "köket" till ett trimmrum ....

Annars läängtar jag otroligt mycket till norrbotten, såg ett program därifrån idag och det gjorde såklart inte saken bättre, hatar avsaknaden av vinter här. Jag vill ha snö och mycket av den varan dessutom, jag vill ha kyla. Tyvärr har jag inte råd med hus utanför Kiruna, som är min dröm, kanske att hyra men skulle nog bli svårt att få tag på någon som hyr ut sitt hus med perfekt läge och enorm tomt samt inga nära grannar ----> men om någon tar åt sig så hör för all del av er ;)/// anna

Vi väntar på att morgonen ska gry

Om man planerar att ta sig upp tidigt, då somnar man naturligtvis inte på kvällen, och sakta men säkert  anar man att en till sovmorgon väntar. Sängkläderna är rena och går mott blått, Rimset har tagit min plats, min kudde och mitt täcke inte att förglömma, han drömmer nog blåa drömmar nu min prins.

Löpet är slut och Rimset är som en helt annan hund, han LYSSNAR på mig, han är hörsam och underbar, men maaaaager, ack så mager. knotor och revbenen sticker ut åt alla håll och kanter, det gör inget för han kan återigen uppleva glädjeämnen i tillvaron (annat än löptikar menar jag). Han har börjat äta igen, han hackar inte tänder, han ler med sina rosa läppar istället, drar mungiporna långt bak och dansar fram till mig för att putta mig med sin fuktiga lika rosa nos på magen.... MIN HUND ÄR TILLBAKS!  

Det tål att firas utropar jag glatt och packar koner, dummien och annat i klövjeväskan, med visselpipan runt halsen, köttbullar i jackfickan och klickern i handen travar vi mot bilen för att ta oss ut på en härlig träningsdag i skogen. Bilen är inte lika överförtjust glad som flocken i fråga och muttrar bara surt till svar när jag försöker starta den. TYPISKT!

Det fick bli en stadspromenad med kontaktövningar istället, vilket kändes helt okej, vi hällsade på husses systeryster och husses systerbarn och husses systerskarl med självaste husse i släptåget. Hundarna var glada att få träffa Vincent och var väldigt hjälpsamma med att städa diverse kex runt honom på golvet. Äääääär man hjältehundar så ääääär man, varken mer eller mindre.

Fast Rimset tycker att Vincent ska sitta still i sin stol å slänga mat på golvet istället för att krypa på golvet, på golvet gör han ingen nytta, fast Vincent försöker med närkontakt, råkar sätta sig på Tuvas svans "Oijsan" , spottar "eller vad det nu kallas när sånna som Vincent sprutar ut diverse saker från munnen" på golvet framför Rimset, en slags artighetsgrej det där som Rimset förtsår direkt och viftar glatt på svansen...

Ja, vad dom två säger åt varandra.. det vete tusan, men jag är säker på att så små barn kan komunicera med djur på ett helt annat plan är vad vuxna kan, det har inte tagits ifrån dom än så att säga....  

Nu är det sent, bara matte i flocken som sitter uppe, det hörs snarkningar från alla möjliga vrår,  det hörs tunga suckar och djupa andetag, dom har dragit sig undan, dom andra.... kanske skulle jag följa det goda exemplet, kyra ihop mig jag åxå nånstan här i lyan, kanske somnar jag tillslut......

God natt /// Anna~Ett rådjur~


Visste ni att jag förutom tre hundar, en kanin och en lägenhet även är ägare till två bilar! Ja...visste man inte bättre skulle man kunna tro att jag var välbärgad...hoho... I och för sig är jag den rikaste i världen, med krulltottarna och Lillin i min värld ;)

Till saken...Nu är min Mitsubichi fotad och jag håller tummarna att den får åka ner till kusten, en på jobbet som kände någon som...ja, ni vet. Blir så känslomässigt fäst vid saker...den bilen har gett mig så många upplevelser...resan med syster och curlisarna (Keron & Tuva) till Sundsvall är nog en av de bästa..minns att vi en gång (ENDAST en gång) fick knuffa igång stackarn på någon parkering nere vid höga kusten..hehe. Min tanke senaste året (lånade fars bil rätt länge innan jag köpte Forden), har varit att den ska skrotas...Men, usch...hemska tanke...

Så jag har gladeligen betalat de få hundralappar den har kostat mig med lägsta försäkringen och någon parkeringsbot då och då. Och så har jag tittat på den varje gång jag gått till jobbet...varje gång jag gått hem från jobbet...varje gång jag kört förbi med Forden.......jag har då och då sopat bort snön från den....inte för att lura de som sätter böter...utan för dens skull..... Hmm...tror bestämmt att jag kommer sakna den....jo, så är det....

Alltid älskat att köra bil...åka ut med hundarna, åka en extra runda, filosofera, lyssna på musik...De sa att de gav den max några månader, på grund av växellådan....men den kämpade.....den var med mig ett år efter det!! Och den dagen den tog slut...så gav den det sista, så vi tog oss hem....Evligt tacksam för de stunder jag haft med den bilen....


Om de vill ge den en ny chans att få slingra sig fram efter ensliga skogsvägar, jaga ikapp vinden på de bullriga motorvägarna och värja sig mot en och annan ren när höstens mörker blir ett med asfalten....Då kan jag inte begära något mer....Och när jag beger mig mot kusten kommer jag alltid titta efter den uppkäftiga vita Mitsun med registreringsbokstäverna OCH!?


Körde 40min på älven i dag...vi såg ett rådjur...Keron var grym i dag :) Fyra fick dra några hundra meter...hmm...sen ville matte ha lite fart!!!


//Veronica


Mitsun till höger, i fars torp..
Första gången jag fick se solen i år...
Söndagsträning

I går tränade vi jakt med både Podencon och Curlien, Tuva är sååå duktig och tycker det är superroligt, linjetaget ch signalen är hon duktig på tycker jag, hon har dåligt självförtrende vad gäller söket, men gjorde ett bra jobb igår, blir det sök på ett större område blir hon lite orolig, och vill ha hjälp av mig. 

Rimset tog första dummien på söket men sket i den andra då han tyckte det var viktigare att studera ett träd som det med all säkerhet nyss hade varit en ekorre på.... bara att ta honom åt sidan direkt och låta honom avundsjukt se när Tuva fick arbeta och få massor av beröm för väl utfört jobb!
 
Sedan blev det rapportträning med Rimset, han börjar fatta grejjen... 

Har ännu inte fått mina program till den nya datorn,  när jag får dem kommer blandannat vår egen hemsida få hellt nytt utseende så småningom. 

ha det bra /// Anna  

inget av intresse direkt men....

sitter här i kontoret och väntar på lite support med vissa saker angående dataproblem, har betalat räkningar, jobbade igår igen.Tuva verkar inte vara i höglöp mer men vågar inte släppa ihop dom än för det!  Idag blir det jaktträning, eventuellt  beger vi oss till stallet om tid finns till det.  

Ska även försöka med lite kreativitet i form av konst och webbdesign, massor av påbörjade målningar som behöver arbetas på, samt massor av ideer av olika slag som behöver sättas i verk.  

Behöver även åka till IKEA för att köpa hyllor till alla mina böcker, en annan sak jag behöver är Linolja till oljemålning å sådär...   

ha det /// Anna

RSS 2.0