Vintern ligger hård över sjön och ljuset varar bara några timmar jag ser ut över den vita snön där månen och stjärnorna glimmar

 
Snart kan jag ta mig ut på isen, men inte än...

 

 

 


 

 

/A


Nya böcker i bokhyllan


Jag har beställt nya böcker, igen. Blev mycket Svartberg denna gång. Ser framemot mycket och trevlig läsning, tankar och inspiration. Har redan börjat på listan till nästa beställning, har blandannat spanat in böcker om naturlig utfodring. Men böckerna som jag klickade hem denna gång är följande:
Träningsguide 1 kompletterar vår lydnadsbok Med sikte på 10:an, och riktar sig till förare som först och främst siktar på lydnadsklass I. Guiden hjälper föraren med att strukturera upp träningen av alla delar som ingår i momenten i klass I, och ger förslag på hur delarna kan länkas ihop till färdiga moment. Man får här också hjälp med att lära känna sin hund i allmänhet (genom ett individtest) och sin hunds intresse för olika belöningar i synnerhet (genom ett belöningstest). Även en guide för övergångarna mellan momenten och en efter-tävling-utvärdering ryms mellan pärmarna. Träningsguiden är utformad för enskilda hundägare, men lämpar sig väl som kursmaterial vid tävlingsinriktade lydnadskurser.

 
Träningsguiden är utformad för enskilda hundägare, men lämpar sig väl som kursmaterial vid tävlingsinriktade lydnadskurser.

Delträningsguider för klass II, III och elit
Länkningsguider för klass II, III och elit
Hjälp för att sätta mål i lydnadsträningen
Träningsutvärderingsmallar
Störningsträningsguide
Hjälp för att träna övergångar mellan momenten
Hjälp för att avslöja dina belöningsvanor
Tävlingsutvärderingsmall 


 
Nu är den äntligen klar! Efter många års tänkande, kladdskrivande, renskrivande, sållande, omskrivande och mer tänkande finns nu TSB-modellen i bokform. Modellen, som fått sitt namn efter de tre roller som hundägaren kan ha gentemot sin hund - Trygghetsgivare, Samarbetspartner och den som Bestämmer - har Kenth använt under många år allt sedan den föddes under tidigt 90-tal. Många hundägare har kommit att uppskatta tankesättet, och utvecklat sitt hundägande genom den. Modellen har även blivit en central del av SBKs instruktörs- och lärarutbildningar.

Kapitlen i boken är:

- Inledning
- Trygghetsrollen
- Samarbetsrollen
- Bestämmanderollen
- Att få ihop det
- Relationen i praktiken
- Frågeformulär - hur är er relation?
- Referenser och tips för fördjupning

 
Lär dig att vända hundens stress till trygghet, och vända störningar till fokus!

Leslie McDevitts geniala "Släpp kontrollen lös!"-program har utformats för att kunna hjälpa problemhundar att slappna av, fokusera, och jobba tillförlitligt utan koppel i antingen stimulerande eller stressande situationer.

Boken är särskilt lämplig för:

* Hundar som är osäkra eller inte klarar av att jobba okopplade i närheten
av andra hundar

* Hundar som lätt låter sig distraheras eller har problem med att koncentrera sig

* Hundar som är reaktiva eller lätt hetsar upp sig

* Hundar som är ängsliga eller stressade och "stänger av"

* Hundar som inte klarar av att kontrollera sina impulser när de är upphetsade

Alla hundinstruktörer bör definitivt läsa denna bok!
/A 

 

Talking huskies

Såhär peppade är Elvira och Duni innan dragstarten så att säga, man kan säga att huskiesar värmer upp sig genom hopp och skrik... sedan, full rulle ;)


Resume av 2010

Jag vet inte vart jag ska börja, det har varit bloggtorka utan dess like, tiden att sätta sig ner och skriva ner något vettigt har inte hittats, och har tiden funnits så har jag varit sjuk och bedrövlig, att sitta och stirra in i en skärm då ger bara huvudvärk, men det skiter jag i nu ;). Nog om undanflykter, 2011 ska bli ett fantastiskt år som inte ska börjas med massa gnäll om ditt och datt. 

Ska man börja med någon slags resumé över 2010? Bättre sent än aldrig kanske!  
Året började med en ny medlem:  Så länge jag kan minnas har Siberian husky alltid varit ett självklart val av ras och hundkörning, främst slädhundsstil en syssla/sport som ligger varmt om hjärtat. Tiden var inne och vi hade hittat en kennel som hade samma synsätt och värderingar om rasen som vi, så 2010 började glädjande med att vi fick hem vår efterlängtade Siberian husky tik, Chiliway’s Elara ”Elvira” från Chiliway’s kennel, tack för förtroendet till att få ta hand om denna underbara lilla huskytik.  Elvira tränas i drag, lydnad och spår med klickerglädje, det är riktigt kul att arbeta med henne, vi sätter dock fokus på draget och hoppas få möjlighet att starta henne på dragprov en vacker dag! 


Elvira


Elvira med spetsade öron och några ur kullen

Maj: Elviras, ”Chiliway’s Elara” utställningsdebut ägde rum i Bjursås 30 maj, anordnare: SPHK Gävle/Dala. Hon deltog i valpklass 1, där hon placerade sig som bästa tikvalp och tävlade vidare i valpklass 2 där hon placerade sig som andra bästa tikvalp.” 1 pris, hp, andra bästa valp”.


utställning i Bjursås

Fyra, Ringlets Nattsol debut i öppenklass viltspår samma helg resulterade i ett 1:pris. 


Fyra 

Juli månad trädde i kraft och Fyra, Ringlets nattsol ställdes i Midnattsolsutställningen, öppenklass och tilldelades CK, CERT, CACIB, BIM.

 
Fyra poserar efter utställningen

Piteå Nationella utställning kom och gick, Fyra åkte hem med CERT och BIR i bagaget.


Stolt ekipage med fina rosetter

Sommaren tog fart som den har en förmåga att göra. I slutet på Juli påbörjades Elviras barmarksträning, (de kalla dagarna), och vi längtade till vintern =)  


första dragträningen med Elvira dokumenterades 

Med September månad påbörjades Uppfödarutbildningen - Genetik,  och jag har nu hunnit läsa kurserna:  genetik , anatomi och beteende. 


kursliteratur 

Elvira ställdes även i rasspecialen i Bjursås där hon placerade sig som 3:e bästa tikvalp.

LP 1 Tjintelns Topas ”Tuva” vår första Curly, somnade in med huvudet i mitt knä,
vila i frid älskade vän         1998-03-12   +    2010-09-16 


Tuva, den hårlösa Curlien

Dec: Året slutade med Hundmässan och Elvira debuterade i Juniorklass där hon tilldelades 1:a pris typ och helhetsintryck: Mycket god!

”Feminint huvud, bra form och prop ögon och öron OK bra hals och överlinje svans OK bra kropp lite tunn enstomme platta fötter bak harmoniskt vinklad rör sig bra från sidan ganska löst fram tät päls”

Domare: Nina Karlsdotter .

 
Elvira i Älvsjö


Ylva, Atti och Elvira i Stockholm


Chiliway's:arna


Nervös matte vet inte hur hon ska ställa upp lilla Elvira, stå still!
Elvira har testats att köras i spann de sista dagarna av året, gick bra tyckte jag, hon gick i led med bror Eris som var tålmodig med nykomlingen.

 
Elvira vänjer sig vid de andra hundarna


svårt att stå still för unghundarna vid pausen, Elvira med blåa selet


suddig bild, men....


Har säkert glömt något, uppdaterar isåfall!

//A


Varghatet - statligt påfund...


                                                    Protester från hela världen!


                                                          varghatet - statligt påfund
På tal om något annat, fast ändå inte, för någon dag sedan skulle två tjejjer hällsa på huskiesarna, dom frågade gång på gång "är du sääääker på att det är hundar". De trodde på allvar att jag gick omkring med två vargar på promenad. De flesta barnen häromkring är rädda för hundar, omän nyfikna, de vill gärna klappa ändå. Jag försöker se det som en god gärning att lära barnen hur man närmar sig en hund, å när Huskiesarna har smält deras hjärtan, Elvira upp och ner åh blir kliad på magen, Duni som sitter tätt intill och blir klappad på ryggen, så har dom nog kommit ett steg närmare att bli av med hundrädslan.

När vi gick vidare ropade några pojkar från skolgården "Där är sånna där Isbjörnshundar, Isbjörnshundar, kolla" Tydligen är inte alla barn som jag var i den åldern som ägnade fritiden åt att bläddra i rasböcker, när man lärde sig, lästes rasbeskrivningar, rasernas historia var extra roligt att läsa. Alla hundtokiga har har väll "lekt" välja en ras från varje, eller slumpvis vald sida, vi tog det på största allvar och motiverade våra val väl.  Mina tio i topp raser var om jag inte minns fel: Spinone, Bracco Italiano, Siberian Husky, Podenco Ibicenco, Alaskan malamute, Canaan dog, Canadian Eskimo Dog, diverse vinthundar, diverse vall, herde, brukshundar, Pyreneerhund....   

/ A

 


Iditarod - toughest race on earth
Hundarna sover efter dagens dragtur, och jag är inne på tredje avsnittet av Iditarod -  Toughest race on earth  , mycket trevlig kvällsunderhållning som skarpt rekomenderas, Elvira har varit framme vid tv:n flera gånger, tittat och lyssnat med huvudet på sne.  

Ikväll 21:30 börjar även en serie på svt2 som verkar passa mig perfekt.

Seriestart
: Nordkalotten 365 Norsk dokumentärföljetong från 2008. Del 1 av 8.
"Den norsk-samiske vildmarksprofilen Lars Monsen ska förverkliga en gammal dröm: nämligen att leva ett helt år i vildmarken norr om Polcirkeln, i Norge, Sverige och Finland. Det är höst när expeditionen börjar i Anarjohka nationalpark. Här går mycket av turen till fots, men Lars följer också vattenvägarna i kanot. Några dagar deltar han i samisk älgjakt"

 

//A


Vargen - den jagade jägaren...


Jag var i valet och kvalet om jag skulle bege mig till Nordic Open i Åsarna, en draghundstävling i både nordiskt och slädhundsstil. Men med tanke på avståndet och att jag faktist var/är sjuk så beslutade jag mmig för att stanna hemma. Detta resulterade i att jag och huskiesarna Elvira och Duni istället begav oss till torget i stan till vargmanifestationen, en ynka skara människor stod upp för sin åsikt att stoppa vargjakten som startade igår. Vi missade när fotografen tog bild, annars hade Duni och Elvira gjort sig bra i det sammanhanget! Tyvärr kunde vi inte stanna så länge som jag hade velat.

Tog därefter med dem till naturkompaniet där en liten pojke (6-8) år kom fram och frågade om han fick hällsa på hundarna vilket han naturligtvis fick, han kunde hundar bra, satte sig ner och var lugn, alltid trevligt att träffa sådana barn, bra för hundarna! Klappa fick han och mer därtill, har man engång börjat klappa en huskie så vill do bara ha mer, han fick mjuka pussar och en Elvira som lade sig på rygg för att bli kliad på magen, tillslut hittade föräldrarna honom och påväg ut hörde jag honom säga att "en Siberian Husky, en sånn hund vill jag ha", en blivande rasentusiasm? Vem vet! 

                                                  Duni, Elvira och Puckot i bakgrunden

Innan staden gick vi föresten en liten promenad med grandisen Tellus och tillhörande matte Marja-Lena. Tellus tyckte först det var skumt och märkligt att jag kom med två hundar, och visste varken ut eller in, men genom att gå en lugn promenad med dem föll poletterna ner, Duni fick nosa igenom STOR grandis och Tellus blev trygg med Duni. Elvira, hon är som hon är, kan vara lite väl påflugen på stackars Tellus, pussa och hällsa för hela slanten, han är jhu bara såååå häftig tycker hon.

Jo, för er som undar vem Duni är, det är Elviras mamma, mer om det i ett senare inlägg, där jag även kommer göra en resume av 2010, samt skriva in Elviras kritik och resultat från Älvsjö (bättre sent än aldrig)!  

Angående vargjakten, slakten på varg och varghatet i Sverige, jag tycker och jag insisterar ALLA att lyssna på Henrik Ekmans vinterprat i P1 


Henrik Ekman är även författare till boken "Vargen - den jagade jägaren"

 "– En fallen stjärna kastas för vargarna. Vargavinter hotar ekonomin. Spekulanternas vargflockar vädrar blod. Vargmetaforerna är evigt lockande – men varför är det en sån laddning runt just vargen? Om det vill jag tala i mitt program." /Ekman

                                                                    Ekman, Foto: Ekman
Stoppa SVTs hunddokusåpa

SVTs hundprogram får kritik
SVT:s nya satsning "Huset fullt av hundar", får kritik. Upplägget i programmet, som börjar sändas i mars med Claudia Galli som programledare, är att de familjer som deltar blir tilldelade sex hemlösa hundar. Familjen tillbringar en vecka med hundarna som sedan röstas ut och skickas tillbaka till sina djurhem.

Läs hela artikeln i metro...

veterinärförbundets pressmeddelande ang programmet 

"Veterinärförbundet välkomnar TV-program som handlar om omplacering av oönskade hundar, men tar avstånd från programupplägg som utsätter djuren för förnedring och stress. SVT bör i detta fall tänka om och ändra konceptet så att hundarna inte riskerar att fara illa, anser förbundets djurskyddskommitté." / SVF


Namninsamling mot programmet 


Vad kan man annars göra? Titta inte på programmet, ge det inte tittarsiffror! Finns även grupper på facebook som propagerar emot detta program ---->
 

/ A


RSS 2.0