Min analys är att hon vill "dra ut på tiden"...


Nu är kameran laddad, ska försöka filma lite mer klick, trix, inlärning och tabbar ;) Vi har anmält oss till en klickerkurs via Canis, får se om vi kommer med. På tal om kurser så är det beteendekurs ikväll, en av kurserna från kennelklubbens uppfödarutbildning.

Dragträningen - Elvira drar bra tycker jag, tills hon upptäcker att vi börjar närma oss bilen igen, min analys är att hon vill "dra ut på tiden", jag måste kika om dom gjort färdigt elljusspåren, det spåret går runt så man vänder aldrig som vi måste göra i skogen, så får jag se hur det går.

Kanske märkt att vi fått twitter på bloggen, det senaste skrivet från twitter syns på bloggens "sidmeny", kunde vara kul tyckte jag! 

Det var dagen uppdateringar!

vinterhällsningar / A och de fyrfota....

 
Elviras morgonpass på sin älskade kudde


Min första Kärlek...

 


Det börjar närma sig jul, eller juletid är det såklart redan, för snart 20år sedan vid denna tiden föddes min första kärlek. Jag var 8,5 år ungefär när familjens hund "Omga" fick fem duniga isbjörnar. På den tiden hade jag inte läst en endaste bok om Operant inlärning och klicker fanns inte i Sverige. Jag använde för det inte straff på Lola, däremot lockning. Nåväl, nog lyckades man lära henne ett och annat iaf.  

Saknar dig min vän!


///Anna

Camabaros försöker vara moderna, vi har faktist en twitter åxå =)


... Vi Twittrar med namnet Camabaros

(sök oss, genom att skriva Camabaros, alltså)

DÄRFÖR, har vi en liten twitterknapp längst ner på alla inlägg, de som twittrar och vill länka ngt inlägg till sin twitter trycker på knappen, väldigt finurligt tycker vi.

ngn twitter ni tycker VI ska följa????

Annika_Lantz är redan givet ;) Hon är riktigt rolig...

TWITTER

 


Twitt twitt / Anna i ett snööööigt Gävle (tjooho)


Vi har fått en "GILLA" knapp =)
... bara för att...


 


(Ännu ett inlägg där val av kategori är tveksamt, kanske får fixa en ny, vad ska den heta? "Självbelåten" , "Egocentrisk", "Självupptagen", för anar att det blir jag som frenetiskt trycker på GILLA-knappen samt nickar belåtet till/om mina egna inlägg)    


Kram på er   ///A


Vargen

En Lillfrida som pysslar med träning på gamla dagar...Min finaste, finaste vän.. Hon behöver få vara glad nu som då...hon behöver få utmaningar och få känna att hon är betydelsefull!

Lite tott-träning i snön.....Mattias ville filma när hon gleeed förbi dummisen när hon miss-bedömde hur halt det var samt avstånd...kontra hastighet :) Men tjiiii fick han! Hon hade minsann hunnit lära sig, så blev ingen glidning på filmen...synd tyckte han...Jag blev stolt att Fyra minsann kan tänka efter och bli mer effektiv i sitt arbete ;D

Några kommentarer angående filmen: Min tanke med att vandra fram och tillbaks innan Fyra får hämta är att hon ska vara i rätt position när hon gör det....fel i inlärningen, något vi arbetar på... Fyra får "hopp och lek" några gånger...För att bland annat träna inkallning -blir positivt då hon får arbeta efter hon kommit...även träning av att kunna vara "fri" utan att hämta dummisen. Nyckeln till att få hämta är kontakten med mig :)Vargen
För övrigt så är numera Vargen (som han kallas...) och min flock helt integrerade, de är trygga och helt harmoniska med varandra....tålamod har varit nyckeln! Det var nog inget jag räknade med skulle hända...med tanke på Kerons osäkerhet. Jag är stolt över Keron!! Tikarna har det ju aldrig varit problem med.....Lillfrida blev ju störtkär i vargen direkt :) Och Tott så försiktig och snäll..

BARF
Fyra äter BARF -Biologisk anpassad rå föda...Renkött och ben, Kycklingvingar, fiskolja, oxben, ägg, morötter, äpplen, avocado, brocolli, lax...osv...osv....Hon gillar!!


Lillfrida, vargen, Fyra, Keron
//Veronica
P.s Fyra=Tott D.s

Det går faktist att träna alla slags djur...

...Om nu någon inte trodde det ;) 

Ut och träna nuAre you Stupid? Nooooooooooo.......


Dagens dragtur gick riktigt bra för Elvira "Chiliway's Elara", hon lyssnar på kommandon (lär sig riktigt snabbt). tar det lugnt när man stannar för att vila. Vi körde utan Rimset "Puckot" idag bör väll även påpekas. Körde en vända med honom efter huskyturen, idag var ingen bra dag för att dra på konstaterade han, och även jag blev övertygad efter ett tag, suck!


Till något helt annat, tycker denna film är rätt så rolig faktist, hittad på youtube =)

 


/// A


I Gävle får man inte åka med hund i elljusspåren, eller jo, en dag i veckan, jämnställt och bra tänkt där Gävle;)

På Tisdag påbörjade uppfödarutbildnings kursen "Beteende", så 4-5 Tisdagskvällar frammåt är därmed bokade. Trevligt! 

En dragtur idag, körde lite längre, men känner att jag behöver hitta skoterspår (i Gävle får man inte åka med hund i elljusspåren, eller jo, en dag i veckan, jämnställt och bra tänkt där Gävle;)

Vi trivs ändå bäst bland skoterspår! 

 

ha det underbart bland snöflingorna // A


Rimset är lös, han är dock inte till ngn större hjälp, förstör mest...

Elvira har haft sin premiärdragtur i snö, snön var ganska blöt och tung, jag tolkade med skidorna, kunde inte hjälpa till så mycket då det bara var 1 cm snö drygt och hård lerväg under, fick inge fäste med stavarna och kunde bara köra klassiskt med skidorna. Lilla Elvira kämpade på och hade en lös Rimset som morot, när han stannade för att nosa kunde jag ändå få henne att springa förbi honom genom att musha på henne, så det kändes bra.

Men jag bör erkänna att varken jag eller Elvira har vidare bra kondis, trots att hon sprungit fritt i skog och mark, men då har det varit så mycket fokus på att jag vill ha henne nära mig så det har nog inte gett den bästa fysiska träningen.

Vi har valt att köra korta turer (mkt korta) tre dagar i rad, sedan vila. Detta till att börja med, idag hade det kommit mer snö och Elvira verkar bli mer taggad för varje dag, det sa bara svich så var vi i tillbaks till bilen igen, såg älgspår så det kan ha triggat henne åxå. Rimset är lös, han är dock inte till ngn större hjälp, förstör mest, passar på att börja busa med henne när hon drar som mest, Elvira gillar iof det så det kanske blir lite av en positiv förstärkning.

När hon är som mest taggad hejjar jag på henne (har mina specialle ljud), hoppas på att det ska bli till en positiv signal som triggar henne! För att vara så liten är hon riktigt duktig måste jag erkänna =) 


 

                                             Tar det lungt i snön efter dragturen 


 

                                                            vattnas efter ansträngning


 

                                                                                paus

                                                                       Husky i dimma 

 

              Ett försök att ha hundarna i led, gick jhu sådär, Rimset förstörde det hela, han har sina egna åsikter!


                               lekt lite med photoshop =P (samt, inga moderna skidkkläder här inte)

 

                                                                 Elvira i ljus

 

                                                                            tar igen sig...

 

                                                                      in action


 Ha det så bra i snön /// A


webbdesign....

 
Klicka på bilden så förstoras den


Elvira ville såklart inte vara sämmre och tog mod till sig...
Elvira, huskietösen vågar inte gå ut på isen, å då menar jag isen närmast land som håller, hon stod vid strandkanten och gnager/skrapar is med tänderna, det smakar bra och det är en trevlig sysselsättning. Rimset, Podencon, han vågar, han har sett isar förr, man kan lägga sig ner och glida på isen, man kan skrapa med klorna och det är faktist roligt att gå på is. Elvira ville såklart inte vara sämmre och tog mod till sig, trampade runt bland vassen, längre och längre ut vågade hon minsan gå, såpass att jag blev lite mammig och ropade åt henne att komma tillbaks. Elvira ser faran i vitögat, stod där vassen slutade med nersänkt huvud och tittade tufft mot den skaran av flocken som faktist stannade nära land. 

Men hur ska hon kunna veta, nån slags instinkt eller känsla för svag/hållbar is vågar jag inte lite på. Visserligen var det långgrunt och isen höll, kanske visste hon? jag tog iaf beslutet att lämna isen då hon helt plötsligt blivit så väldigt modig och ville visa upp att hon minsan kan....   


 
tassar glider gnistrande på isen


sjöväktare (spanPodenco)


Rimset lånar Elviras sele, därmed lite kort och bred =P 

///A


Trevligt när vinthundsfolk träffas och priisar grupp 10 upp till skyarna...

I helg hade vi finbesök från Falkenberg, Nina och Pepita. Rimset fick busa med vinthund för första gången i sitt liv, vilket gjorde honom lycklig (springlekar), visserligen blev hans frierier lite väl trägna när dom sprungit ett tag så kopplet åkte på. Rimset fick även träffa Malins nya Setter Hellen (stavning), många feminina tikar, en MYCKET lycklig Podenco. 

Elvira har träffat en Borzoitik som hon tydligen träffat tidigare, ofta dyker folk upp, antingen med hundar eller utan som tydligen känner oss, jag och mitt minne, minns inte hälften av alla människor och fä man träffar, "Vad stoor hon blivit, hur gammal är hon nu, bla bla bla"  men det är trvligt, vi pratade med Borzoikvinnan ett tag och jag passade på att fråga om rasen, då jag/vi funderar på en vinthundsras. Kvinnan hade haft Greyhound och Afghan tidigare men hade nu fastnat för Borzoi, vi är inne på Galgo, men är alltid trevligt att höra vad folk tycker om sina raser och hur de är.

Nina som varit kennelflicka på Khalils kennel snöade in på det och sen hamnade vi på utställning och att dom varit på topp länge och lure coursing... osv.... trevligt när vinthundsfolk träffas och priisar grupp 10 upp till skyarna. =) jag är en av dem som faktist räknar Ibizan till en vinthund även om man märker en viss stövarmentalitet (Ja! Vi har haft stövare åxå) 

Igår åkte Nina hem, efter att jag släppt av henne och Pepita (som jag var nära att smuggla tebax till min lya igen) så åkte vi ut till skogen med hundarna, jag är alltid ute efter nya ställen att släppa hundarna på och efter en slingrig skogsväg kom jag fram till en urmysig sjö, utan diverse hus eller stugor i närheten. Solen sken, guldig vass svajjade i vattnet som fått ett istäcke närmast land. Ett bra område att träna jakt på, ett bra område att låta hundarna springa av sig på. Hoppas på att vägen är uppplogad/skoterspår till vintern, då blir det många dragturer där...

 
Nina med Whippettiken Pepita och Elvira, en promenad en vårdag i hösten...

 
Vackra Pepita på skogsäventyr med Podencon

 
Elvira i hundrastgården, bus med jaktlabbetik och Foxterrier

 
Pepita i Gävleskog

 
Rimset the Podenco och Nina spanar
 

 
Om man ställer sig HÄÄR då kan man få smaka på mattes frukost, om och om igen...

 
Elvira kurar ihop sig på soffan efter frukosten...

///A


Kanalisera energi, är det inte det all djurträning handlar om?

Kanalisera energi, är det inte det all djurträning handlar om? Existerar den krävande hunden, finns det ”jobbiga” djur, eller dominanta, hårda djur?  Människan sätter ord på saker, ord som inte finns i djurvärlden, för där finns bara olika energier. Alla djur är individer och att sätta ett bestämt ord på miljontals djur för att beskriva ett ”problem” är befängt och oftast snöar man in i ett hörn (finns det uttrycket ens?) där man tänker i ord för att lösa ngt som är bortom ord, det fungerar inte! Inte i praktiken.

Allt består av energier, stenar används i healing för dess energis skull, tänk då energin i en hund, enorm, vacker, lysande, värmande, skrämmande, hotfull, mjuk, kall, hård, spetsig, grön, röd, gul, svävande, fartfylld, vilande, exploderande, leende, doftande, ylande, skällande, morrande, skrikande, pipande, viftande, rörande, flyende, eldig, brusande, bubblande, släckt…  

Energier försvinner aldrig, det går inte att korrigera bort en energi, ett beteende försvinner inte men den kan omvandlas till ett annat beteende. Kan negativ energi omvandlas av negativ energi eller behövs motsatsen? Kan mörker bli ljusare av mer mörker eller behövs ett ljussken?

Människan är helt klart rädd för energierna i ett djur, många människor har djur för att föra över sin egen negativa energi på djuret, kanske genom att bestämma, korrigera, ta tag i, men det kallas för uppfostran, träning eller korrigering.

Det är vår förbannade plikt att se till djurens bästa, att prata med djuren, att finnas till för dem, för det är vi som valt att de ska leva med oss, inte tvärt om, de finns inte till för vår skull, bara för sin egen. De ska inte med obehag göra saker för att behaga oss. Vare sig det är en nyttig jakthund eller en lydnadshund, en travhäst eller grisar i små bås.

”Man måste korrigera en jakthund för den kan faktiskt bli skjuten om den inte lyder” SKITSNACK! Kan man inte träna en jakthund att utföra sina sysslor utan obehag, då kanske man inte ska jaga med den. PUNKT!  

 

Bildens ursprung hittar du HÄR


men det är inte föräns nu när kursen är avslutad som man verkligen får sätta sig ner och studera och suga åt sig fakta och all den senaste forskningen.

Idag avslutades genetikkursen i uppfödarutbildningen, därmet är både genetik och Anatomidelen avklarade. Det var en nyttig kurs men jag måste säga att vi gick mycket djupare i avel och genetikkursen på djurvårdslinjen med Kurt Nilsson (utställningsdomare och uppfödare) som lärare, av honom lärde man sig mer, han är mycket kunnig, kanske höll en för hög nivå ibland, men det var eget ansvar att ha läst på innan lektionerna som verkligen var fullmatade med information, man var trött efter hans lektioner kan jag lova.

Nåväl, det var länge sedan och jag behövde verkligen uppdateringar och påminnelser, men det är inte föräns nu när kursen är avslutad som man verkligen får sätta sig ner och studera och suga åt sig fakta och all den senaste forskningen. 

Besök gärna Per Erik Sundgrens (R.I.P) genetik sida --> Genetica AB på nätet där man hittar mycket nyttigt, det finns bra artiklar och trevliga länkar. 

10 feb hålls en genetikföreläsning som anordnas av GÄKK , trevligt, det bokar vi in =)    

 

// Anna


Om hon nuförtiden börjar fula sig så tar jag tag i halsbandet och bara står med henne ett tag


..... Kom nyss hem från en regnig promenad.

Jag började tidigt att klicka Elvira för skumma, rädda, konstiga eller rentut sagt hundhatande människor som finns omkring oss, detta som en slags förrebyggande träning, det är trist att det ska behövas dock! Men idag när en hotfull man kom cyklande emot oss och vrålade så tog inte Elvira illa upp, vi ignorerade mannen i fråga, vi ignorerade även hans fru och barn som började skrika och hoppa längre fram på stigen, jag muttrade ngt i stil med att dom faktist får ge sig, men man försöker att ignorera, klicka och ge godis för hundens skull!

På konsumparkeringen tränade vi utsällning, Elvira vill gärna bita på kopplet och ha sig när man springer med henne, hon blir snabbt less, detta går bättre och bättre dock.

Jag började med att sänka kriterierna så lågt det gick, dvs, jag lyfte ena foten för ett språng, men innan jag ens hunnit sätta foten på marken så klickar jag, det har jag ragglat en hel del för att verkligen få in grunden, sedan har vi fortsatt med små, små steg.

Om hon nuförtiden börjar fula sig så tar jag tag i halsbandet och bara står med henne ett tag,  hon kan därmed inte få tillgång till belöning, detta blir  ett negativt straff. Vi kommer se hundmässan som en träning, känner hon att det blir för mycket inne i ringen kommer vi bara kliva åt sidan. 

lite lekutveckling hann vi med åxå ;)

På vägen hem såg hon en liten tax vid bankomaten, varav hon satte sig ner och tittade med ett spetsle'ende, jag låter henne titta, vift på svansen, lite yligt prat och sen tog hon kontakt med mig, klick! Hon har blivit så duktig att ta kontakt när hon ser hundar och katter tycker jag. men jag stressar inte fram ngt, tycker det är viktigt att honska få titta på andra hundar, ibland kräver jag såklart att hon ska gå bredvid mig på direkten, man kan inte titta på allt, fast att man vill =)

Nu är det godissök i lyan (kassler)....

 


///A


RSS 2.0