Mareld

Tränade med Pia i dag...Linjetag...Fyra olydig som vanligt..Söt när hon sitter och tittar efter fåglar i skyn...huuur länge som helst :)

Mina fina vovv....Någonstans tappar jag tålamodet, går in med vetskapen om att det kan bli fel...och fel blir det....och någon gång lär jag väll mig. Eller inte...Mer motivation för Fyra...det som gäller nu!

Förundras över hur vacker Fyra är, hade kunnat titta på henne hur länge som helst....hon har stulit mitt hjärta...








Så roligt å tänka tillbaka på Tromsöprovet -07, med Keron...Då var han i mina ögon så duktig...gick till pris trots avsaknad av stadga...





Vattenmarkering







Söket




Tänk att hundar kan ge så mycket glädje....


Lovikka

 
Dagen efter Julafton begav vi oss til Lovikka, där skoteråkning och mat stod på schemat

 
blev inte så mycket fotande, och jag blev sjuk och mer eller mindre sängliggande

 
Vägen från torpet ner till Sonja och Martins hus, samt bastun där jag kurerade mig med välbehag

 
Den gammla ladan ser frysen ut, men trivs nog med livet på gården, då lever han upp =)


 
Två stolta tallar under rosaspräcklig himmel håller vakt, år efter år...

 
Ovanför marken brinner luften kan det tyckas

 
Vita drivor

 
Gårdsutsikt

Nu är jag åter i Kiruna, inte frisk, inte på långa vägar, men som hundägare spelar det inte någon större roll, hundarna ska ut till skogen och få springa på lätta ben, att isen bultar och knakar under oss som om blåvalar dunkar nosen under isen är kanske ett livligt samtal från självaste naturen, fast det skrämmer oss något och blicken söker efter sprickor...

GOTT NYTT ÅR

/// Anna och flocken i snöharmoni


Spökskepp


Linjetag efter skoterspår, två olika håll...samt en efter vägen...och en in i skogen. Lades ut till Fyra...sen saktagående, inkallning m.m emellan........Sedan inhämtning av dummisarna. Kändes bra, hon löper. Känns som hon är mycket lugnare...

Keron fick fem stycken omotiverade linjetag som lades ut när han var i bilen...ngn markering som kastades när han var på väg in med ett linjetag...hämtade den också.

Stadga, stoppsignal, ut-tecken osv....mkt stadga och kast utan att de fick hämta i slutet. Tränade dem separat, Lillin var med Fyra i perferin.


Det var vackert....men det ser jag nog först i morgon.














Lilla valpen...varför springer du över vägen, ser du inte långtradaren som kommer....med hög fart, snön yr kring den som en vit demon som aldrig velat väl. Vad är det som gör att du springer mot den....vad tänker du, vad är det som är så åtråvärt att du glömmer det bistra slutet...av hela din värld....av hela din lilla kropp. Din iver att få jaga den lilla kaninungen, din iver att få leva...som den valp du är....hela din glädje över livet är också det som brutalt krossar din nos och tar ifrån dig alla de dagar som du kunde ha fått jaga över snötäckta vidder....

he´j mitt vinterland...

Vi anlände till Kiruna igår på morgonnen, tågresan gick bra. trots att det var fullt med hundar och katter och TRÅNGT som tusan.... Hände inte så mycket igår, gick en promenad med hundarna och Far, somnade tidigt och vaknade utvilad på morgonkvisten.

Jag och Lillis har tränat med klickern idag, hon och Tuva har fått ägna sig åt lite sök inomhus, sedan var jag ut med Rimset och Tuva i skogen. Blir mörkt didigt här, ja , solen går inte upp överhuvudtaget , därför blir fotografierna som dom blir... ngt mörka och trista.... men men.. så är det ibland!

 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 

 
 

 

Bilderna får tala för sig själv....

/// Anna och Flocken


Du får som du vill...

Jag vet inte om Fritz är en ovanlig häst, eller är det så att hästar med stor entusiasm går Viltspår och markerar spårslutet? Jag vet inte, men Fritz är en hejjare på spår iaf =) Tycker det är viktigt att låta hästarna få syssla med diverse nosarbete och annat stimulerande och framförallt eget insiativtagande sysslor, är alldeles för mycket styrande och ställande på dessa djur, tror därför det är vanligt att hästar är lite "spralliga" när man rider ut med dom, förutom att dom är flyktdjur så saknar dom självförtroende och har aldrig fått tillf'älle att få uppleva omgivningen med eget insiativtagande, alltid är det ngn (ryttare) som säger vart hur och när hästen ska göra si och så.....

Jag och Fritz arbetar mycket med hans eget insiativ, jag kör samma sak med honom som jag gör med hundarna ( GÖR DU SOM JAG SÄGER, FÅR DU SOM DU VILL ) ...... Att spåra är en favoritsysselsättning för gossen och det gör honom såå gott att få tänka och klura utan att jag lägger mig i, jag bara berömmer honom och han tar åt sig!

Är URLESS på designen på hemsidan, vill göra en ny, men vet även hur mycket tid det tar, så det tål att väntas på tills det jag designat färdigt till mina klienter  =)

Imorgon bär det av till Kiruna... vi tar kvällståget, men innan det ska vi till Fritz och gänget, och hundarna ska fåå en lååång skön skogsrunda. var ut igår och idag med vovs, vi tränade massa sök, roligt tyckte dom och givande att komma på inkallning antog Rimset.

Tuva är klippt med trimmern, hon ser mer ut som en slags jaktlabbe nu, för några lockar finns inte längre att skåda, hon är Julfin!

/// anna

SmÅ laKriTstroll

....De måsste trimmas, lockarna blir som en urskog på deras öron...där knappt någon kan hitta fram. Och alltför många tar dem för förvirrade individer utan igentligt mål i sikte...för med en urskog till öron är det svårt att urskillja något annat. Det är dags att klippa bort förvirrningen, släppa fram de aristokrater de igentligen är...de ska få träda fram ur kaoset och låta andra få ta del av deras sanna jag...
¨
~~~~~~~~               ~~~~~~~~~~              ~~~~~~~~~              ~~~~~~~~~~            

Ett ord som funnits i mina tankar ofta den senaste tiden när jag försökt förstå och förklara betéenden är "kompensera"...Vi söker harmoni i allt vi gör...vi måsste ha harmoni, balans för att kunna fungera i längden...hundarna är otroligt bra vägvisare i det avseéndet...om vi tillåter dem, om vi lyssnar och tar till oss verkligheten.....utan bortförklaringar och förvrängda ursäkter.

Ursäkter kan i bästa fall ses som efterkonstruktion av verkligheten..för att få verkligheten att passa in i våra mål och drömmar. Det är först när alla ursäkter är bortrensade som vi kan ta till oss verkligheten på riktigt...jämföra den med våra mål och där hitta de steg vi bör ta för att komma närmare vårat mål. Så länge ursäkterna lever kvar...så har vi ingen rimlig chans att se de steg vi borde ta.....när och hur vi sedan har förmågan att ta de stegen...är en annan sak...

Vi kompenserar våra ouppnådda mål med ursäkter...
Vi kompenserar våran osäkerhet med ett överdrivet uttryck av kontroll...
Vi kompenserar våran sårbarhet med att visa oss opåverkade...
Vi kompenserar vår olycka med falska leénden...
Vi kompenserar vår känsla av att vara otillräckliga med en fasad av fullkomlighet...
Vi kompenserar vår rädsla för närhet med glorifiering av ensamheten...


//Veronica


Lillfrida vid älven nere vid torpet i Morjärvstrakten...


*Vind i ryggen*

Drog med gubben ca 6km i går, vind och drivsnö....och en väldigt, väldigt lycklig Keron :) Fyra fick springa lös, med sele för att få in tänket...sprollar väll om selen är på eller inte, men en sådan där människor-grejj, ni vet!

Han har ju kass kondis min gubbe.....(matte oxå...eller, framför allt...)...Vi tog kanske fyra korta pauser, mest för att jag inte vill ha någon travfart...En sekund, sedan räcker det med paus tycker Keron...Kom igen matte, vi kööör! Fyra hade inte mycket att säga...hon var tyst hela vägen (då pratar jag inte om hundläten utan det hon ev. förmedlar på andra sätt) och visade riktigt bra fart när hon for förbi Keron i ett hujj....Men i slutet var vi nästan tassen före ;)

Bilder från förr...

//Veronica





Min finaste, Lillin får inte dra mer...men några meter utan tygnd ska hon få känna av gamla tider i vinter...det får hennes hjärta att le...





Julkort och Fritz

Fritz och jag bjuder på ett hästligt julkort, känns inte alls roligt att vara borta från honom i hela två veckor under kirunasemestern. Men han har det bra såklart =) Nu ska jag och hundarna till stallet å ha oss.... Vi var där igår, jag var alldeles för trött som vanligt,  somnade i bilen när jag satt och väntade på husse som var på jobbet (jag hämtade honom) .....

 

//// Anna

*Fyra* tassar i snön...

Första dragturen med valpen...Jag och Fyra körde 4,2km..ville bara testa, så vi slutade just när matte blivit uppvärmd ;) Hon gillade idén....men blev nog aldrig klok på vad den gick ut på! Haha, kändes som att hon fortfarande funderade "vad var det vi gjorde...iiiigentligen" långt efter att vi kommit hem. Blev rätt mkt nosande första biten (något förvirrat sökte hon starten för spåret...spårselen var ju på å allt..), sen drog hon som bara den...helt galen i uppförsbackarna...haha..Sen blev hon nog trött, både fysiskt och kanske mest mentalt så hon nosade mkt sista biten också. Men tror det blir bra det där.... :)

Kan det vara riktigt sant, att det är tre dagar kvar på kontoret...och sedan julledigt...underbart!!!!

Jag är en väldigt, väääldigt nostalgisk person....mysigt att titta tillbaka på sitt liv, som det var då...även om det bara var i går (första julrimmet ha!)....

Inget bra ljus att fota nu...så blir bara gamla bilder...

//Veronica


Anna & Tuva








Jag, Anna & Fyra tränar jakt i Gävle...


Lilliiiiin!!! :)






Understimulering....

Jag tycker synd om hundarna nu, igår skulle vi ha e härlig dag i skogen, men jag blev sjuk och låg under täcket hela dagen, med VÅNDA fick husse gå ut med hundarna..... vilket resulterar i understimulering samt dåligt samvete för den sjuka matten som gömmer sig under täcket.

Som tur var vaknade jag tidigt på morgonnen idag 03:30, och kände mig FRISK =) , tog då genast på mig kläderna för att hundarna skulle få komma ut, samvetet lättar en aning, men vi ska även ut till skogen, det lovar jag!!!

Om en vecka åker vi till Kiruna för att fira J U L   , äntligen ett riktigt vinterlandskap, vill gärna ta med mig skidor och dyl, men känns som om det inte är sådan bra ide att ta med för mycket när man åker tåg, för TÅG blir det =/ 

EFTER JUL Loooovaaar jag att ta tag i alla hemsidejobb jag fått, tyvärr hinner jag inte nu då all tid övers går till att måla, å gör jag inte det är det hundarna som naturligtvis går före ALLT annat!!!!!

Jag måste få gratta min kollega, tillika goda vän Sanna Edren som sålt sin första målning, bra jobbat !!!!!! SÅÅÅÅ stolt över dig!!!!

och mitt i allt kanske vi kommer att FLYTTA, Till Norge, då husse söker jobb där........ bara det är mer snööö....... så flyttar jag vart som hellst ;)

/// anna i ottan

 
Skogsaktiviteter

Många varv

Keron är en lekfull kille, så är det och så fortsätter det... :) Hundarna har fått vara ensamma extra mkt den här helgen...vi hade "hundfest" på lördag, jättebra initiativ Madde! 

Lillfrida har en bra period nu, leker och skuttar...jagar snöklimpar och gräver stora hål i skoterspåren...Fyra har tagit efter grävandet rätt mycket...Keron har aldrig varit en klippa på det där, "trampar" mest snö haha! Hur som helst, jag blir så glad när jag ser att pigan är lycklig, när jag ser att hon mår bra........men varje gång jag verkligen känner efter hur mycket hon betyder för mig, så blir jag så rädd...för tomrummet hon kommer lämna efter sig....

Snart ska jag börja fundera på julklappar...en är klar, eller ska tillverkas (int av mig)...planerad iaf! Ska blir helt underbart att få umgås med syster och resten av familjen...även om mor och far bor i stan så blir det inte på samma sätt som under julen...


Måndagar, jobbet har sina nackdelar............!


"Jag vet att jag sluter igen
men det känns som det är mig dom vill åt
jag vet men det känns så än"
(LW)

//Veronica



Upp till bevis!!!

Idag var vi ute och släppte hundarna i skogen, Rimset behöver träna på att  hålla sig i närheten igen, vi ska börja med långlineträning.....

Annars sitter jag och sorterar rasinfo i nya pärmar,  började med det under wallander filmen, nu vet jag inte om jag ångrar projektet eller inte,  det jobbiga är att raser har flera olika namn, det den hette för tio år sedan behöver den inte heta idag. Mexikans nakenhund hittar man under namnet Xolo, det är bara ETT exempel på att man blir förvirrad om man inte är ytterst noggrann.

På morgonnen såg jag ett avsnitt av hundcoatchen på Tv 4+ ,  just i detta avsnitt tyckte jag han var ngt orättvis mot hunden i fråga, det passar väll honom för att han tror på sig själv, dock har det han gör inte ett dugg med hundpsykologi att göra enligt mig, det handlar om att få bort ett oönskat beteende på första möjliga träffsäkra sätt, jag ser inte någon lång utvärdering och granskning med analyser och det känns som om hunden kan fara illa pga det, beakta ordet "KAN".

Många gånger har jag sett problemhundar bli fogliga med dessa metoder, men handlar det om ledarskap, lydnad osv.... eller får man en hund som gör ALLT i sin makt för att lugna ner sin förare, se på hundens blinkande ögon och svackande blick, se på hur den sänker huvudet och slickar sig om och om igen runt munnen, fäller bak öronen och lyfter tassarna, signalen borde bli ---> när matte och jag ser en annan hund blir matte galen  å för att hon inte ska bli det måste jag lugna ner henne.........  Allvarligt talat, vi lever på 2000- talet, finns det inga andra sätt? Självklart! så varför väljer Tv att vissa sånt här?

Ställ frågan om man vill hjälpa sin hund till en tryggare samvaro eller skrämma den till lydnad? 

Jag tror säkert Steen är en duktig hundmänniska, han verkar ha harmoniska och trevliga hundar, men jag och han är ngt oense om vad som är bästa sättet att arbeta bort ett problembeteende, och så är det inom hundvärlden, det är det som utvecklar oss människor att bli bättre hundägare, vi kan lära oss av varandra, inte skälla å bråka.... men utvärdera ta till sig eller slopa ;) 

 

//// Anna

Arbetsglädje

CAMABAROS

När arbetsglädje och karisma möts


 

det blåser....



I snö begav vi oss ut till skogen idag, äntligen lite snö =) Rimset sprang med låååånga ben och höööga hopp i glädjens tecken! Tidigare idag var jag och husse på ETABLERA, vi hade företagsmöte, jag kände mig inte alls bekväm i situationen och fick inte ut alla frågor jag hade. Hur som hellst tog jag papper att fylla i.

Jag har en dröm, att få Bidrag å inneha lantbruksraser, Fjällkor, får, fjäderfän, Nordsvensk osv......  kanske  ha ett pensionat där folk får komma och uppleva de gammla lantbruksraserna, allt ska vara ekologiskt och så naturligt det bara går...... Första steget är taget idag. Förutom lantbruket vill jag ha inackordering för alla sorters djur, trimmeri samt arbeta med problemhundar och problemdjur överhuvudtaget.....

Malin ska ha 20års fest idag, så jag kilar kanske ner dit, hon bor jhu bara några trappsteg bort!

Råttorna har fått LAX.... det gillade dom, matte ska nu städa......... jag blir aldrig klar, kommer saker emellan, såsom hundpromenader, möten....

FRITZ----> ditt täcke är tvättat ;) duktig jag är.... otroligt...........  saknar dig.....

///// matte anna



tvättstugehäxa

Jag har tvättstuga, till 00:00, däremellan försöker jag städa, katten smiter ut och jag hittar honom tryckt mot ytterdörren påväg hem från tvättis igen, katten är rakad, han FRYYYYSER. Just nu försöker han göra inbrott i tvättpåsen, den är stängd så han sätter sig på den istället å jamar högt, sen hoppar han ner och kraffsar ihärdigt på påsen för att slutligen ge sig och besviket lunka därifrån.

Jag sitter och lyssnar på "mig äger ingen" medans jag bloggar, en av alla böcker om dessa maskrosbarn, ljudböcker finns det gott om i min dator, något jag verkligen rekomenderar!!!!

Jag har satt upp julgardiner, bättre sent än aldrig, Erik kommer och hällsar på imorgon, då måste det se bra ut här påpekar husse och jag sätts på storstädning, hinner inte måla något idag, det hade behövts, det börjar bli kris..... Ett tunt och något tungt lager snö har lagt sig på gatorna, jag går och väntar på att allt ska smälta igen och förbannar snölösheten här i Gävle, tyckte det var lite snö i Piteå, men det här tar priset, därför är Gävle en trist stad, därför längtar vi till fjälls. 

..... nu fortsätter jag min städning......


Saknade hästskrälle

Äntligen tog jag mig ut till stallet idag. Fick rida i mörker igen, typiskt, men det var trevligt att få träffa Fritzgubben igen och han njöt av att få komma ut. Har haft OTROLIGT dåligt samvete över att inte kunna komma ut å rida honom, skämms verkligen. Tycker han behöver få komma ut MINST 4 gånger/ vecka. men så är det när man inte har tillgång till bil.

Filip blev introducerad i klicker (Shaping) --> formning........     han är en häst som har dille att ha saker i munnen eller gnaga på knogarna...... därför försökte jag få honom att få utlopp över detta i kontrollerade former så vi tränade apport, han var SÅÅÅÅÅ stolt när jag berömde honom då han höll saker i munnen. introducerade honom även i lite NH, den personliga zonen osv......

Skogstrollet (stjärnan) fick en en liten genomborstning och pratstund han åxå. Hundarna var naturligtvis med och höll stämningen i stallet och åt skit i vanlig ordning.......

Jag har slutligen fått tid i tvättstugan för att tvätta Fritz täcke,,,,.,.,. så imorgon blir det städ och tvätt för heeela slanten, på fredag har jag och Rickard företagsmöte, F - skattsedeln är nu nära =)

/// Anna

 
F R I T Z



Lär känna kennelmammorna

Vi fick ett fast horoskop av mor. Som lyder:

KRÄFTAN  ( Anna )
Fast dekad, 2 - 12 juli
Här är vård ett centralt ord. Handskas med människorna och livet med försiktighet, ty vi är alla bräckliga, anser personer med solen i denna del av Kräftan. Det gäller att visa varlighet, att skydda och vara tålmodig. Denna Kräfta undviker i det längsta att brusa upp eller yttra hårda ord, utan kräver av både sig själv och andra ett stort mått av behärskning. Status quo, förutsatt att det inte plågar någon, är idealtillståndet - varje förändring bör göras med största försiktighet och mycken eftertanke.
För dem med solen i denna del av Kräftan är livet något av en balansakt på spänd lina, men för vart steg man lyckas ta är belöningen stor. Frid är det naturliga tillståndet. Denna Kräfta är tillfreds med livet och världen, och i botten finns övertygelsen om att allt egentligen är ordnat till det bästa. Dessa Kräftor utstrålar ofta en värme som verkar smått helande på omgivningen, men någonstans lurar också ett slags otrygghet, eftersom de lever i förvissningen om varje tillstånds bräcklighet och ömtålighet. De kan oroa sig en hel del över sin egen hälsa och sitt eget välbefinnande, och känner sig sällan helt friska.
Förhållandet till fadern är lugnt och mjukt och fyllt av ömsesidig ömhet. De har det innerligaste förhållande, vill aldrig gräla eller vara oense och tappar aldrig helt kontakten med varandra. Deras relation är utpräglat känslomässig, kanske väl fåordig, och de är nästan alltid rörande överens. Fulla av tillit till varandra.

Oxen  ( Veronica )
Rörlig dekad, 11 - 20 maj
Detta är en frustrerad position för Oxen, eftersom rörlighet är mest främmande för detta tecken och dess element. Koncentrationen och tålamodet har gränser, och då de överskrids uppstår irritation. Människor med solen här har ett sinne för detaljer, för skillnader av nästan omärklig grad och för de partiklar som döljer sig innanför helheten. Likaså visar de en slarvig händighet, där de nödtorftigt fogar saker samman utan att besvära sig om precision, och låter sig nöja med hastverk, vilka ändå märkligt nog förmår fylla sina funktioner.
Anlaget för tingen är inte borta, men det bildar inte någon huvudsak. Den rörliga Oxen ser allt praktiskt och mekaniskt som banaliteter, som det enklaste enkla att lösa. Han vägrar att låta det ta för stor del av sin tid, men lyckas heller inte avfärda det så snabbt och lättvindigt som han tänkt sig. Det ligger frustration i detta, att veta att man behärskar hantverk och det materiella, utan att kunna ge sig till tåls tillräckligt för att lyckas leda det i bevis.
Till sin natur är han något av problemlösaren, den som orädd vågar skruva loss gamla bultar och pussla ihop den oreda som blir följden - dock inte med den omsorg som leder till ett riktigt varaktigt resultat. Vad han åstadkommer är ett hastverk som sällan varar särskilt länge. I detta har han dock anlaget att lösa upp gamla knutar och överbrygga stora hinder.
Förhållandet till fadern är aningen förvirrat. De känner båda släktskapets fundamentala betydelse, men upplever att kontakten inte är tillräcklig - främlingskapet och barriären finns mellan dem. De lever inte så nära varandra som de tycker att de borde och har stora svårigheter att uttrycka sina känslor för varandra. I denna förvirring döljs ändå en ömhet som har värde.

Monter....

 
Vår trofasta monterhund Carlos höll stämningen och ska ha en STOR
elog för att ha varit så duktig alla dagar, det är storslaget!

 
Carlos, närbild

 
Här jobbar carlos med att charma folk =)

 
Rimset lånade ut hans IKEA fårpläd till montern och framför allt till Carlos (då han tog vilostunder då och då),
ngt som var högt uppskattat och nu vill Carlos ha en egen att mysa på hemmavid, faktist!

 
tavlan som hängde i mitten, målad av  Anna Siikavuopio Wagnsjö

 
Anubis bordet i vår monter....

 
Ena sidväggen, målningen är gjord av Anna Siikavuopio Wagnsjö och ska föreställa en podenco Ibicenco korthårshane

 
Andra sidväggen, med stjärnor, målningen är gjord av Anna Siikavuopio Wagnsjö

 
Monterbordet med rasinfo

 
montern från sidan, Podencomålningen längst fram är gjord av David Löfström

 
Vaadååå? Sprider vi ut oss? Uppsättning av montern på Fredag, På bild ses, David på bord, Sanna och slutligen Malin som trots inte har ngn egen Podenco hjälpte till att sätta upp montern, ett STORT TACK för det!!!

 
En stor miss, var att vi inte hade en stor skylt där det stod rasnamnet på =P Att våra hundar togs för Faraohund av de flesta, var väll därför att vänta. Suck! 
...................

OCH TILL NÅGOT HELLT ANNAT

.....


Malin och Anders ena katt på trimmbordet

 
Trimmtimme, till pontiacs fasa =/

 
men trimmas, det måste göras inför utställning,när man är såhär Hårfager

 
Lilla puppen "Mini" vill åxå trimmas, men har inte så mycket päls än =P

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Rakade Azlan igår, gör det varje år med honom då han fäller så man blir galen. Så det passar bra att göra honom julfin tyckte jag =)

Träningen på Bruks går gick som smort, Rimset var en exemplarisk lydnadshund utan minsta tecken på att må dåligt, så därför kunde han inte läsas av..... vilket var både bra och dåligt....... Fler tester kommer, för att utvärdera honom !!

Tuva visade malin och Pontiac lite jaktträning, varken hon eller jag är några proffs inom det området men gammelgumman kan om hon vill =) Pontiac introducerades för dummien och tyckte det var en rolig omän lite konstig sak.

idag var Jag med Tuva och Rimset ute med Sanna och Colin på en lång skogspromenad, hundarna fick springa i två timmar och hittas nu vilandes på sängen och soffan.

Snart Jul, jag måste bli klar med mina målningar................. i vanliga fall skulle dom kostat upp till 2000kr, så jag hoppas de mina, blir nöjda över målningarna och inte tycker jag är snål som inte köper ngt annat............... lite orolig är man allt......  med all rätt =/

ha det /// Anna och Gävleflocken

tre dagar i stockholm...

Vi julstädar =) Det är sant.......

I kväll ska jag, Rimset, ev Tuva och Malin med sin Pontiac till BHK för att träna....... jag kommer "träna" kontakt med störning med Rimset, och gå över gränsen  för att kunna utvärdera och lägga upp en träningsplan, samt diskutera med Malin  hur hon läser av honom, lite mer psykologitest än träning =) , spännande........ 

Tuva ----> jakt, har fått mer intresse för jakt på senare tid...... funderar på att gå kurs med gammelTuva =)

SÅÅÅ....... som alla vet har stora Stockholm gått ur stapeln i helg, det var e fartfylld helg för mig, först bilade jag ner på Fredag för att sätta upp rasmontern (Podenco Ibicenco), malin följde med, Tack för det!!!! På kvällen åkte vi till Gävle igen för att tidigt på Lördag bege oss till mässan.......

Jag hade anmält Rimset men ställde aldrig ut honom, han var depprimerad och mådde psykiskt dåligt, hade nog ont i magen åxå,  och jag skulle inte bli förvånad om han hade svår migrän å mer därtill, för han var OTROLIGT känslig, har aldrig varit med om att han varit sådär på en utställning, då brukar han vara såå glad och hispig å älska allt och alla, nu var han surig, och gav hela tiden lugnande signaler åt alla andra hundar, vände bort blicken, huvudet och slickade sig runt munnen, var osäker och blev blockerad, skällde ut Pontiac som han älskat på promenader tillsamans, blev rädd för en Basset som släpades fram och blev blockerad....................

Efter försök med ett intensiv klickerglädjepass och andra possitiva försök för att få honom att må bättre utan att lyckas valde jag att låta honom slippa ställas och istället få ligga å vila i buren mer eller mindre hela dagen.

Jag vet inte varför han plötsligt  blivit depprimerad, men jag kommer ta reda på det, vi kommer träna klicker varje dag för att öka dosen lycka i han.  jag kommer även lägga tre spår / vecka för att stimulera honom ultimat med ngt han ÄLSKAR. Vi kommer kontakta en homopat (stavas det så) , samt en djurpratare och healare, jag kommer låta alla jag känner utvärdera mig som förare och flockledare, för att kanske komma med ngt tips, om jag eventuellt gör ngt omedvetet som dom ser påverkar Rimset negativt! 

Jag hoppas Rimset blir frisk snart, frågar man en veterinär är han en fullfjädrad friskis å svettis...... men jag kommer inte ge upp, Rimset ska må så bra han förtjänar, jag ska göra ALLT i min makt för att få honom att bli en lycklig atlet i alla sammanhang. 

jag berättar mer om mässan senare, med både bilder och ord.... men NU.... storstädning ;)

/// Anna
 



Ge mig en svårknäckt nöt...


I slutet av september hade vi ett inofficiellt workingtest i Abisko...Härliga dagar med massa hundprat på kvällen! Nu har jag kommit över filmer från den dagen...men mig och Fyra! Körde ju med Keron också, men när det var dags för hans tur så var det så mörkt så man inte såg ett nått!

Så här kommer ett klipp från en enkelmarkering....Man ser att Fyra dras till ett område till vänster...både när hon söker dummin och när hon är på väg in till mig!

Kan ju förklara varför....kastaren kastade först en dummi som hamnade till vänster...som sedan togs upp och kastades om (skulle vara likadant för alla, lite av en tävling juh..). Fyra är fortfarande orutinerad...så klart hon trodde det fanns en där ändå! Hade för övrigt varit en bra störning för en äldre hund, men blev ju väldans förvirrande för lilla tjejjen...!





och FÄRGEN är röd...

Det finns dom som ordnar allt i tid, sen finns sånna som jag, som drar ut på det till det lääängsta, sammanfattningsvis kan man säga att jag gör det bäst i stress.... omän övergången till panik överträder då och då, men då tänker jag lungt, deeet ordnar sig, och det gör det alltid, än har jag inte dött!!!! Om än jag varit riskabelt nära helvetetsgapet ett antal gånger.

Det är i sådana situationer man märker hur viktigt det är med balansering i livet och tillvaron, för visst strävar vi alltid efter balans, vad det än är ;)

Årets TEMA i Podenco ibicenco montern är inte mer eller mindre en FÄRG, nämligen röd..................... nån slags röd tråd måste vi jhu ändå ha, och vad passar bättre än den spanska solens heta röda färg ;) Att montern kan förknippas med skärselden är en risk vi får ta, men vi har en röd tråd iaf-.-.-.-.-.-..... vad som än händer =P en röd tråd.....

Jag har målat tavlor till montern, min sambos komentar: De där är de fulaste Podencotavlorna du har måålat hitils!!!! Japp, nu känner jag mig verkligen avslappnad inför vad folk kommer tycka........ Känns som om det kommer bli FIASKO!!!!!  Å jag kan bara tänka mig alla podencosar som surt sneglar på mig, Är det där vi? Nån jävla telepati får det väll ändå lov att vara!!!!!!!!!   Å stackars Rimset. kommer skämmas sååååå över sin matte, FIASKO!!!!!!!

Som tur är ska Malin med till mässan på Fredag,,,, på Lördag lär vi sammåka............ På Söndag...... DET ORDNAR SIG ;) Nu ska jag hoppa i badet,,,,,, sen fixa utskläderna, tygerna...... å allt skit som ska med till montern, allt från borrmaskin, lampor, trådar, spikar, mattor...... ljus...... kablar........      för att inte glömma mig själv å mitt alltför ihärdiga magsår!!!!! 

Husse är klok han, han tänker på sin hällsa och kallar det hela idioti...... därför stannar han hemma, till min besvikelse såklart, och till mina påfrestade nervers lidelse =/ 

Kram........... /// Anna  




Cornish Rex

Vägarna är isiga och hala i Glamsen, vi stannade inne idag, umgicks med Fritz, klickertränade honom och hade lite hästvård, rengjorde öron, näsborrar å sånt som behövde putsas på gubben. Tränade inkallning med Fritz och  mockade såklart. Fritz älskar att få vara med, han är så nyfiken och busig, ska välta saker å ha sig, å jag antar att det inte var av en slump som han valde att rulla sig, just när jag var klar med borstningen och ryktningen, bara att börja om, och Fritz stortrivdes ;)

Hundarna fick en runda i skogen, men inte alls länge då det var mörkt och vi inte hade ngn pannlampa med oss, måste köpa batterier till min!!!!!!

Idag har målningen fortsatt, och jag våndas över att de inte kommer hinna torka till på Fredag, funderar på att köpa ngn spray som gör att dom torkar snabbare, vore super!!!!

KATT!!!
Jag försöker övertala Nina att få en fodervärdskatt efter hennes bedårande lilla tjej, då hon väntar kattungar nu!  jag är verkligen KÄR i den lilla katten, hur söt och vacker som hellst =)

 






Stella

/ Anna

Mässångest

Det är redan mörkt ute, jag sitter med en stor kopp te och slurpar i mig, hundarna har varit ut och snart ska vi till stallet, även dit får hundarna följa och det är ett perfekt för dom, då vi passar på att släppa dom i skogen, det behövs, dom är vana att få sina skogsturer och blir ledsna när man inte hunnit med det på ett tag !

Husse var såååå snäll igår, han betalade färg och dukar..... så jag blev klar med en tavla igår och började med tre nya, flitiga jag ;)

Minns inte vad jag skule berätta mer, såååå... ha det!

Det var en gång en kräsen hund....

Jag kan TÄÄNKA mig hur många som tycker det är flummigt att ha råttor som husdjur, men en råtta är ingen hamster, ingen dum gnagare alls. Dom är riktiga genier vill jag påstå. De flesta har en skål med mat i dygnet runt åt gnagare. Där skiljer jag mig nog en del. jag handmatar mina råttor, ger aldrig råttmat från djuraffären med färgämnen å otrevliga tillsatser, Istället får dom husmanskost, samt solrosfrön och dyl. varför jag handmatar mina råttor är för att jag är angelägen att ha dom som som mer än djur i bur.

Lägger man till ett komando, i mitt fall "råååååttoooooorrrnnnnaaaa" med pipig röst varje gång man matar dom så har man snabbt mer eller mindre 100% inkallning på smådjuren. Mitt mål är att lära råttorna diverse trix.... Att träna med många olika slags djur ger en MYCKET djupare och organiserad bild av djurträning vilket främjar mig blandannat inom hundträningen.

För det första skulle det ALDRIG leda ngn vart att bestraffa en råtta, negativ förstärkning gillas inte det heller. med råttor måste man ha tålamod. jag fick en mer eller mindre ohanterad liten råttis att söka sig till mina händer (som den förut var rädd för) och klättra på mig  på några dagar från att inte ha en tanke på att komma nära mig, genom att handmata, prata lugnande och TÅLAMOD och VÄNTAN....... Nu har jag även inkallning på den råttan. Det är viktigt att inte förstöra framgågarna genom att "jaga" råttorna för att få fast dom...... En del råttor ser detta som en lek, mer ohanterade råttor tycker bara det är obehagligt och blir rädd för händer, vilket man INTE vill. 

SNAPPHANEN har gått upp i vikt, nu väger han hela 26kg....... från ynka 20kg..... Allt vare KLASS hundfoder....
På tal om snapphanar, så snodde han en påse med KRAV morötter, mycket goda, jag hittade dom i hundbädden, där hade han tömt påsens inehåll av morötter och gnagit på VARJE morot, bara lite, lite..... med sina små gnagartänder =/ Nu råkar han ha en matte som inte alls är särskilt känslig utav sig, hon plockade upp morötterna och satte dom i kylen.... nån måtta får det vara!!!!

Tränade närsök, bara med rösten idag med Tuva.......... tusan vad duktig hunden är ibland.............. iaf när man har skinka i fickan =P  och hon måste jhu ha NÅÅÅGOT att arbeta för, sååklart!!!!!

.........................................................

idag SKA jag köpa oljefärg och uttunning,,,...... jag hoppas min sambo ställer upp med nån krona, jag HOPPAS, annars kan jag inte måla för tusan =/

Föresten, är Gävle en underlig stad, jobbade med min sambos kusins flickväns kusin  i helg..... skumt va, min chef är min kompis ex pojkväns kusin samt min sambos kompis kusin/släkt...... en annan i mitt jobb har bott på lombolo, på planerna där jag bott hela min ungdom..... vad mer, vad mer kommer man få reda på, har mer Kirunakontakter i gävle än jag har i Kiruna känns det som, å det känns S KU M T.

och NU, skaaaa Rimset ha sin mat...... fööör den är så goood! kan ni tänka er en mattes lycka att få en hund som ÄLSKAR sin mat, från att ha HATAT allt som kan kallas för hundmat.......................... jag ryser varje gång jag serverar maten åt han, och att ha mat som man kan använda som belöning är toppen.... för då får vi små träningspass, heeelt naturligt varje dag... träning med så mycker glädje och fart i sig att jag kan ta Snapphanen för en Border Collie, det är heelt galet...... Så återigen..... podencosar KAN, bara människor som inte hittar rätta motivationen, pröva med KLASS hundfoder när ni tränar så har ni snart ett lydnadsfreak till hund ;)

Borde jag inte få billigare foder nu? med all reklam? Tycker jag verkligen!!!!!!!!

RSS 2.0