Tips på matig förstärkare = miniplättar...

Det har blivit lite kallare igen och det är ljust ute väldigt länge nu för tiden, perfekt! Mindre perfekt (ang dragträningen) är det hårda spåret, hundarna tycker iof att det är roligt och det går snabbt, men jag är för all del inte född att stå på skidor, har inte den rätta balansen för det. Mitt urusla balanssinne till trots så har jag vurpat få gånger denna vinter och oförlitliga skoterspår är knappast till någon fördel.

Vi har dragit ner på Elviras dragdagar, samt gjort så att Duni och Rimset med förare får ta täten, varav Elvira och jag använder dem som morot längst bak. Det går bra, men hon tycker fortfarande det är fruktansvärt tråkigt att dra samma spår tillbaks, förståerligt!

Ny förstärkare!
Som hundtränare är man alltid ute efter nya, roliga och användbara förstärkare, vare sig det handlar om något i matväg eller annat skoj. Bra förstärkare (förmåga att hitta hundens motivation) är A och O i all hundträning, hunden måste vilja jobba för något. En del hundar blir riktigt glada med röstberöm, Elvira är inte en av dem kan jag avslöjja.

Nåväl, jag brukar kika vad det finns att tillgå för något i matväg hemma, idag hittade jag ett paket plättar (sådana små runda, färdiga plättar man hittar i affären), delade två, tre stycken i mindre bitar och lade dem med köttbullsbitarna (som inte alls hör till Elviras favoriter). Till min förvåning älskade hon verkligen plättarna, skoj! Nu gäller det för mig att inte överanvända plättarna, har lätt att fastna i förstärkare som jag vet fungerar och därmed göra dem mindre förstärkande!

Avlämnandet i handen går som smort, det har i sin tur förstärkt mig, det är sååå roligt att träna nu =)

CAMABAROS.COM - BETA version
Bygger just nu på en ny hemsida, jag är ingen renodlad webbutvecklare så det tar den tid det tar, men för att snabba på det hela kommer en enklare  variant av sidan komma ut, vilket ger mig lugn och ro att vidareutveckla mina ide'er. Eftersom jag inte har ngn webbutvecklare i min närhet så blir det en HEL DEL klurande och man får testa sig fram.


Rimset, sommaren 2010...

Ha det !

Plötsligt händer det...

Idag visade termometern 19+ i solen, igår 17 grader i solen, vet inte om min termometer visar rätt men det har varit väldigt varmt. Nästintill för varmt för gårdagens dragtur och jag våndas att dragsäsongen är över men hoppas på att det blir kallare igen.

För någon dag sedan tränade jag lite avlämnande utav tennisboll med Elvira, passade på lite smått när vi gick från bilen till lyan, jag gick och förde min hand (handtarget) ganska snabbt ifrån henne och hela två gånger "råkade" hon sätta nosen (med bollen i munnen) på min hand och jag överdrev inte min glädje för henne.

kanske var det startskottet för framgångarna idag, jag bestämde mig för att våga ställa mer krav på henne och konsekvent ta bort handen så fort hon släppt föremålet på backen/golvet. För att ändå hålla igång henne valde jag att kasta iväg föremålet igen och låta henne hämta den till mig, men så fort hon släppte föremålet tog jag bort handen och det blev en liten paus.

Det tog inte länge fören paletten verkligen föll ner efter några jackpottar i dagens träning och Elvira lämnade föremålet i handen 100% av försöken, vi slutade med flaggan på topp!

Ohhh så jag har rivit mig i håret över hennes avlämnande i handen (eller brist på det), har tvivlat på mig själv som tränare som det är så lätt att göra. Jag har grämt mig över att jag inte vågar ställa mer krav på Elvira medan jag inte velat ha för höga kriterier och misslyckas. man kan säga att vi kommet en REJÄL bit på vägen nu :D 

Duni, hon klickas mest till att gå till olika ställen, samt handtarget, det viktiga är att hon får hjärnträning och har roligt ;)

Rimset sysslar just nu med, hopp över ben, en liten freestyle färdighet bara för att! 

(För övrigt är Elvira anmäld till Västeråsutställningen, där hon ställs i juniorklass)

 
Elvira och jag våren 2010, lekutveckling/kamp

//A


Solenergi

Morgon med mannagrynsgröt och citronte och vacker jojk på skavlan (stavas det så). Jojk är helt klart magiskt och underbart, jag har dock en förmåga att alltid höra namnet "Lola" i de flesta låtar, lååååååoollllaaaaaaa'aaloooaaaa loooååååååååålllllaaaaaaaaa'aaaa, vad betyder det? har som vanligt ingen aning!

Sätter min tilltro till att få se små stackmoln sakta sväva förbi på himlen medan jag sitter lutad mot en tall och njuter av en behaglig tystnad och små smekningar på kinden av en stötvis kommande bris.

Tystnad.... efter att de gropar som ska grävas har grävts, efter att pinnar som bör strimlas har strimlats, efter brödbitens nedgrävande i snön, bara för att snabbt grävas upp den igen av ivriga tassar (allt bör gömmas, minst engång), och när alla har rullat och kråmat sig på skaren, rusat runt i cirklar och jagat varandra, när underull har kardats och godis delats ut, när man hällsat på skoterföraren (vänlig jaktnisse på skoter) och allt annat som måste göras innan den totala tystnaden får lov tillträda. 

En djup suck och en husky med snedställda glittriga ögon sätter sig väl tillrätta vid tallen, en reslig Podenco blundar, står avslappnat, njutande av välbefinnande vänd mot värmande strålar från vårsolen och på snön vid min vänstra sida rycker duniga ben, ngn har visst somnat...

I tystnaden träder dock andra ljud fram, för visst är det så att vår natur aldrig är riktigt tyst, den andas sakta, flämtar till ibland som i en plötslig ansträngning.  




En vårbild från 2010



Vårbild från 2010



/////A


¨ ¨Jaktprovsstatistik¨ ¨


Jag satt och letade hundar, prov osv på SKK-hunddata. Tycker det kan vara riktigt intressant med statistik ibland, det ger en överblicksbild över saker och ting, ett utgångsläge varifrån man kan fundera vidare på varför saker och ting är som de är. Som i sin tur ger mig lugn i att låta dem vara så...samtidigt inspiration att arbeta för att förändra :)

Jag startade Fyra på jaktprov i Boden 2010, hennes stadga var bra, hennes följsamhet och uppmärksamhet. Problemet var att första markering på vatten var på ett mycket större avstånd än vi tränat. Självklart spelade hela provsituationen roll, hennes säkerhet som saknades hade kunnat förbättras med fler antal träningstimmar osv. Vilket som, vi fick göra om samma första-sträcka + skott med kast 2 gånger eftersom det första gången blev väldigt mycket tjorv med bössan för skytten (bra träning för Tott) och båda gångerna skötte hon sig bäst :) (förutom att hon inte vågade simma ut till fågeln...liten detalj bara.. :P)

Nu tappade jag visst tråden....tillbaka till statistik!

Under 2010 såg startsatistiken på retrieverjaktprov i Sverige ut enligt följande:

Curly Coated Retriever: 8st startande 
Chesapeak Bay Retriever: 6st startande
Flat Coated Retriever: 160st startande
Golden Retriever: 120st startande
Labrador Retriever: 220st startande
Nova Scotia Tolling Retriever: 60st startande

Detta säger ju inget om antal starter procentuellt inom varje ras...Men får en ändå att tänka och önska och så vidare...!

Jag är helt säker på att Curlyn kommer startas oftare i framtiden, jag önskar att det kommer komma prov som är mer anpassad efter egenskaperna som både Curlyn och Chesapeak har...tuffa sök i svår terräng. Jag är dock övertygad om att curlyn kan visa alla framtassar på dagens retrieverprov! :)

Det viktigaste är att jag gör något med min hund, att vi arbetar mot små mål, får känna gemenskap och livsglädje tillsammans...så är det ju....!  

//Veronica



En studie i grått...

 


 

 


 


 



och till sist, en studie i språk ;)


//A


Sarek massivet "work in progress"


För 19 år sedan blev jag en förstahundsägare, vad kan vara bättre att börja med än en Alaskan Husky? Nåväl, det jag ville komma fram till var att min huskytik hade en far som hette Lotus, en mor som hette Omga och en Farfar som hette Sarek. Sarek var en Samojed, en ståtlig herre om jag inte minns fel. Försöker få en röd tråd här om nån undrar vad jag sysslar med. För just nu håller jag på att måla Sarek, ett arbete under process, använder mig utav en teknik som kallas lagermålning. Vet inte hur det kommer att bli, kanske använder jag en duk till att testa olika ide'er och fullföljer målningen på en ny duk. Detta är inte hela målningen bör kanske påpekas.

Satt även och kladdade på en logga ikväll, känns dock som om den loggan jag nu gjorde, redan är gjord, kan visa upp den någon dag iaf, så kanske nån känner igen å kan hojjta till isåfall. Dock är det inte en färdig logga utan bara en grundide, men man vill såklart vara unik. Svårt!

 
Sarek sarek sarek


Seven days a week...


Chiliway's Elara "Elvira"

 
Inte världens vackraste bild, men här är dom
Duni t.v och Rimset t.h , på väg...


 


 
de här två trivs att dra tillsammans....


 
guldblick i silverskrud


 
vila efter vägen, nosa på spåret




/// A


The world's largest dog show!

Crufts  10-13 mars 2011. Idag går Curly Coated Retriever, domare: mrs F A Somerfield. Känner inte igen många namn, det är nog bara Caballus och Kelsmere som är riktigt bekanta! Förra årets BIR vinnande Curly var SH CH Malanis Ripple. Ja, det är alltså gruppen "Gundogs" idag

Funkar att se vissa saker online, just nu är det agility, så duktiga hundar =) Crufts tv En Whippet med tre ben gör banan riktigt bra!

Annars finns det vanliga filmer på gruppfinaler och andra höjdpunkter etc om ni går in på deras hemsida. man kan även se på varje enskild ras hur placeringarna varit, år efter år...

 


//Anna


Iditarod and Pretty Sled Dogs

I dag har 2011 års startskott gått på världens längsta lopp för draghundar. Nämligen Iditarod . Så spännande =) Sökte efter Karen Ramstead, kennel North Wapiti på startlistan dock, en Siberian husky kennel jag verkligen ser upp till, de fanns inte med, men man lär följa denna tävling iaf =)


Anmäl dig till Canis Hundskolas 7-dagars e-postkurs i klickerträning - GRATIS!!!

Canis erbjuder en gratis introkurs i klickerträning via e-post, perfekt för nybörjaren och den som vill testa vad klickerträning är för något. Klicka på länken längst upp på inlägget "Canis" , då kommer ni till deras index sida, där ser man tydligt vart man anmäler sig. Det är Gratis så tveka inte ;)

Var faktist tvungen att anmäla mig för att kika vad det var =) och Jo, alla som funderar på att eventuellt börja träna lite med klicker, ta tillfället i akt, den verkar vara bra, allt som canis gör är väll bra iof ;)





"Välkommen till Canis Hundskola´s KOSTNADSFRIA introduktionskurs i klickerträning. Kursen har som målsättning att ge dig ett kort införande i klickerträningens huvudprinciper, och inte minst visa dig hur du kan lära dig mer om du tycker att detta verkar intressant.

För att få mesta möjliga utbyte av denna mini-kurs rekommenderar vi att du provar dig fram rent praktiskt med egen hund efter varje lektion (du får hemläxa mot slutet av lektionen). Börja på den nivå som din hund befinner sig, och se hur långt ni kommer!

Den här kursen startar med en daglig lektion i 7 dagar för att ge dig en rejäl kickstart på träningen. Därefter  kommer lektionerna en gång i veckan i en period och när du har kommit igång bra så övergår vi till att skicka dig månatliga träningstips. Du kommer även att få löpande tips om aktuella böcker, kurser, seminarier och andra nyheter från Canis.
 
Hoppas du kommer att ha glädje med vår e-postkurs och att du blir inspirerad att träna ännu mer än tidigare. Lycka till med klickerträningen!" / Morten


Man ser tydligare vad det kan ha berott på och man kan sätta ihop 1+1, därav få en helhetsbild över sig själv som tränare och bättra sig även inom andra träningssituationer etc...

En film där jag och Elvira tränar, om sanningen ska fram går det inte sådär super bra, mina mål verkar vara ngt diffusa när man ser filmen. Trots kriteriaplan så gör jag för många repetitioner, gör även Elvira förvirrad, se filmen så förstår ni hur ;) Men det är alltid bra att filma då och då, desto bättre om det inte gick som man tänkt, eller hunden inte presterar på topp, då ser man tydligare vad det kan ha berott på och man kan sätta ihop 1+1, därav få en helhetsbild över sig själv som tränare och bättra sig även inom andra träningssituationer etc...




Vid Hundutbildningsgruppens konferens diskuteras hunden i tv i olika perspektiv. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.

Vi ska strax ut i solskenet på en dragtur, i Gävle är det riktigt varmt och jag behöver införskaffa skidglasögon med uv skydd eller vad det nu kallas, det finns på Naturkompaniet, får bege mig dit en dag!

Men det var nu inte därför jag infinner mig här, jag tänkte dela med mig av hundutbildningsgruppens - Hund i tv seminarium. Jag lyckades pricka in så jag såg en del i kunskapskanalen men inte allt. Så jag är glad över att Sanna delade med sig länken på seminariumen till mig som hon fått tag på, tack Sanna och nu delar jag med mig om nu någon har missat den ;) 






Vid Hundutbildningsgruppens konferens diskuteras hunden i tv i olika perspektiv. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.


Per Jensen, professor i etolog, talar om dominansmodellen som bygger på en idé om att hundar skulle ha ett behov av att leva i samma typ av hierkarkier som vargar. Men vi har gjort om vargarna mycket och hunden har ett helt annat socialt beteende än vargen och är helt anpassad att leva socialt med människor. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162012 





Det kan finnas helt andra orsaker än olydnad till hundens oönskade beteende, säger Anders Hallgren, psykolog och hundpsykolog. Det kan till exempel bero på smärta. Det är lika vanligt att hundar har ont i ryggen som att människor har det. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162014 




Man måste ställa sig frågan vilken typ av hund man vill ha, och det borde tv-programmen ta på större allvar, säger Reino Oskarsson, hunddressör. Inte heller ska uppfödarna avla på fel hundraser. Aggressiva hundar är ofta rädda. Hårda metoder gör att hunden blir ännu räddare. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162015 




Barbro Börjesson har i många år varit ett regelbundet inslag i tv-programmet Go'kväl. Hon får ibland kritik för att hennes metoder är för gammaldags och att hon kramas för mycket med hundarna. Men inslaget är väldigt populärt, och Lotta Strömland menar att Barbros råd förbättrar livet både för hundar och hundägare som deltar. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162637 





Det är vetenskapligt belagt att hundägare som lydnadstränar sina hundar har mindre problem med olydnad med mera. Det har också visat sig i flertalet studier att straffbaserad hundträning länkas samman med ökade aggressioner, säger Linda Attmer, biolog. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162010
 



Anna Lindgren från Jordbruksverket berättar vilka regler och lagar som gäller när man använder hundar i tv. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162009 




När vi gick från hårda till mjuka metoder inom hundvärlden lyssnade vi inte på hundarna, säger hundtränaren Bengt Rödseth. I de flesta familjer är det hunden som styr. Rödseth menar att människan måste ta rollen som ledare. När hunden inte ser någon som leder tvingar instinkterna den att ta ansvar. Arrangör: Hundutbildningsgruppen
http://urplay.se/162008 




Det är en stor del av våra hundar som hamnar i liksäckar på grund av att de är dåligt uppfostrade, såger hundtränaren Fredrik Steen som menar att hans insatser i programmet Hundcoachen i många fall räddar hundarna till livet och en bättre tillvaro. Arrangör: Hundutbildningsgruppen.
http://urplay.se/162007 




(Länkar till alla föreläsare, omän jag personligen inte tycker om alla föreläsningar, Min favorit är helt klart Per Jensen, en man jag har enormt förtroende för och som är MYCKET kunnig i sitt område)

// A

Snapphanar och feminina tikar ;)

Jag är en trägen feminist som visserligen blir motarbetad av hela samhället, faktist även av vissa i min närmaste omgivning, av okunskap helt klart. Ta bara det här med att jag faktist inte rakar varken ben, armar, under armarna osv, det har jag fått många upprörda kommentarer på och att en av det kvinnliga könet inte gör det är rent utav äckligt, opassande och smutsigt. Att detta inte handlar ett dugg om feminism eller kön för mig utan om ett alternativt/naturligt/miljömedvetet sätt att behandla/vårda sin kropp skiter folk i fullständigt i, feminismen har gåttt överstyr påpekar vissa och tycks inte höra mig när jag kvittrar fram att detta inte handlar om det, fast i just DET ögonblicket blir det en fråga om kön, eftersom människor helt klart gör skillnad mellan om en man inte rakar sig, eller en av det motsatta könet inte gör det, varför spelar ingen roll, det ÄR SKANDAL och jag orkar inte ta kampen igen, jag känner bara hur tårarna sakta vill pressa sig fram för att jag av en sådan anledning blir påhoppad, för att det anses fult att vilja och sträva efter att leva naturligt, eller? För att jag plötsligt inte passar in i ramen!

Jag tycker genus och kön är mkt intressant, hur blir en liten flicka (prinsessa) vs en grabb (prins) behandlad och hur påverkar detta deras liv?

Varför tar jag nu upp detta kan man fråga sig, jo jag funderar nämligen om vi människor gör skillnad på hundar beroende på deras kön? Om vi gör det, är det den rätta vägen att gå? Kan en hanig hanhund delvis ha fått detta beteende pågrund av dess uppfostran. När man klappar en hane, Tar man i lite hårdare då, utan att tänka på det? Är det mer tabu om en tik juckar på en annan tik eller om en hanhund gör det?

Finns det en inbyggd rädsla för hanhundsagressivitet som leder till att man inte vågar låta sin hanhund socialisera sig i samma grad som man skulle låta en tik göra vilket i sin tur leder till att många hanhundar blir mer ängsliga och nervösa vilket misstolkas till att de är testosteronhannar med mycket dominans i sig (typiskt hanhundsbeteende/hanhundsproblem).

På utställningar, tittar domarna för mycket på maskulint vs feminint, premieras övermaskulina hundar med för hög halt testosteron i sig för att våran kultur gör för stor skillnad på kön i allmänhet? Samt, premieras tikar som eg är för blyga för att detta ses som ngt feminint och överseende just för att de är tikar.

Om vi gör skillnad, börjar detta redan i valplådan, hur vi pratar med valparna, hanterar dem osv...

Ställer vi högre krav på att våra tikar ska vara mognare och på så sätt ställer för tidiga, för höga krav på dem, förstärker vi deras passivitet mer, förstärker vi när hanarna är påhittighet och har lekglädje i större utsträckning än vi gör med tikar? 

Skyller vi de flesta problem vi får med hanhundar på just hans testosteron? Bör vi göra det? 


Hur stor social skillnad är det låt  oss säga hos Hyenorna på tal om kön. Hos vargarna, kan man se klart och tydligt hos de individer (som då inte betraktas som alfaparet), vilka kön de har, eller behandlas alla på samma sätt, utför de lika arbete, ser hanarna mer maskulina ut och framförallt, blir de uppfostrade på olika sätt och beteer sig en hane mer hanigt i våra ögon mätt. Är det oftast inte så? Är det så i en hundflock, och varför isåfall? Är det stor rasskillnad? 

Sätter människan för stor, eller feltolkar vikten av könsprägel i sitt avelsarbete? 

Är det av största vikt att göra stor skillnad på tik och hanhund i träning, avel, arbete, färdigheter osv...?


Jag tänker inte komma med några påståenden, har inga svar, i vissa frågor har jag en uppfattning, men tänker inte ta upp dem, de flesta  frågor går att diskutera fram och tillbaks på. Många anser nog (samt mig själv) att man tittar mer på individ än på kön, men minns att vi människor omedvetet formas av samhället att tänka i olika banor, om man verkligen börjar tänka efter... vad finner man då? Det behöver såklart inte handla om en själv, är nog lättare att lyfta blicken och se sig om i samhället.


 

 

Kläder för tikar? hm.....


 
kläder för hanhundar?


(I vilket fall, hundar ska inte behöva bära sådana kläder enl mig, det hör dock inte hit)


//A


RSS 2.0