Snapphanar och feminina tikar ;)

Jag är en trägen feminist som visserligen blir motarbetad av hela samhället, faktist även av vissa i min närmaste omgivning, av okunskap helt klart. Ta bara det här med att jag faktist inte rakar varken ben, armar, under armarna osv, det har jag fått många upprörda kommentarer på och att en av det kvinnliga könet inte gör det är rent utav äckligt, opassande och smutsigt. Att detta inte handlar ett dugg om feminism eller kön för mig utan om ett alternativt/naturligt/miljömedvetet sätt att behandla/vårda sin kropp skiter folk i fullständigt i, feminismen har gåttt överstyr påpekar vissa och tycks inte höra mig när jag kvittrar fram att detta inte handlar om det, fast i just DET ögonblicket blir det en fråga om kön, eftersom människor helt klart gör skillnad mellan om en man inte rakar sig, eller en av det motsatta könet inte gör det, varför spelar ingen roll, det ÄR SKANDAL och jag orkar inte ta kampen igen, jag känner bara hur tårarna sakta vill pressa sig fram för att jag av en sådan anledning blir påhoppad, för att det anses fult att vilja och sträva efter att leva naturligt, eller? För att jag plötsligt inte passar in i ramen!

Jag tycker genus och kön är mkt intressant, hur blir en liten flicka (prinsessa) vs en grabb (prins) behandlad och hur påverkar detta deras liv?

Varför tar jag nu upp detta kan man fråga sig, jo jag funderar nämligen om vi människor gör skillnad på hundar beroende på deras kön? Om vi gör det, är det den rätta vägen att gå? Kan en hanig hanhund delvis ha fått detta beteende pågrund av dess uppfostran. När man klappar en hane, Tar man i lite hårdare då, utan att tänka på det? Är det mer tabu om en tik juckar på en annan tik eller om en hanhund gör det?

Finns det en inbyggd rädsla för hanhundsagressivitet som leder till att man inte vågar låta sin hanhund socialisera sig i samma grad som man skulle låta en tik göra vilket i sin tur leder till att många hanhundar blir mer ängsliga och nervösa vilket misstolkas till att de är testosteronhannar med mycket dominans i sig (typiskt hanhundsbeteende/hanhundsproblem).

På utställningar, tittar domarna för mycket på maskulint vs feminint, premieras övermaskulina hundar med för hög halt testosteron i sig för att våran kultur gör för stor skillnad på kön i allmänhet? Samt, premieras tikar som eg är för blyga för att detta ses som ngt feminint och överseende just för att de är tikar.

Om vi gör skillnad, börjar detta redan i valplådan, hur vi pratar med valparna, hanterar dem osv...

Ställer vi högre krav på att våra tikar ska vara mognare och på så sätt ställer för tidiga, för höga krav på dem, förstärker vi deras passivitet mer, förstärker vi när hanarna är påhittighet och har lekglädje i större utsträckning än vi gör med tikar? 

Skyller vi de flesta problem vi får med hanhundar på just hans testosteron? Bör vi göra det? 


Hur stor social skillnad är det låt  oss säga hos Hyenorna på tal om kön. Hos vargarna, kan man se klart och tydligt hos de individer (som då inte betraktas som alfaparet), vilka kön de har, eller behandlas alla på samma sätt, utför de lika arbete, ser hanarna mer maskulina ut och framförallt, blir de uppfostrade på olika sätt och beteer sig en hane mer hanigt i våra ögon mätt. Är det oftast inte så? Är det så i en hundflock, och varför isåfall? Är det stor rasskillnad? 

Sätter människan för stor, eller feltolkar vikten av könsprägel i sitt avelsarbete? 

Är det av största vikt att göra stor skillnad på tik och hanhund i träning, avel, arbete, färdigheter osv...?


Jag tänker inte komma med några påståenden, har inga svar, i vissa frågor har jag en uppfattning, men tänker inte ta upp dem, de flesta  frågor går att diskutera fram och tillbaks på. Många anser nog (samt mig själv) att man tittar mer på individ än på kön, men minns att vi människor omedvetet formas av samhället att tänka i olika banor, om man verkligen börjar tänka efter... vad finner man då? Det behöver såklart inte handla om en själv, är nog lättare att lyfta blicken och se sig om i samhället.


 

 

Kläder för tikar? hm.....


 
kläder för hanhundar?


(I vilket fall, hundar ska inte behöva bära sådana kläder enl mig, det hör dock inte hit)


//A


Kommentarer
Postat av: nina

så sant anna... bra skrivet! piti har dock fått ärva peppers täcke, lite för stort och lila-rosa =) men hon är nöjd- och pepper var också nöjd trots " feminima" färger =)

2011-03-01 @ 21:17:07
Postat av: Anna

sv Nenna: lite roligt att folk ofta väljer tradionella flick / pojk färger åt deras hundar beroende på kön,,, men detta kanske mest hör hemma vid stureplan...haha. På Älvsjömässan berättade dock en reflexförsäljare att detta år är rosa mycket inne för hanhundar, i samband med att jag köpte ett rosa reflexsele åt Rimset =) Elviras färg är blått, det var även Tuvas färg, Lolas färg var lila...Rosa kan vara fint, är ju inte frågan om det eg...men intressant att fundera över sånt här ibland =)

2011-03-01 @ 21:43:07
URL: http://camabaros.blogg.se/

Dela gärna din åsikt eller lämna ett tassavtryck, alla kommentarer kommer besvaras här på bloggen!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0