Dagsvandring till Trollsjön och Cornish...


För några dagar sedan gick vi till Trollsjön, jag och två av hundarna (Fyra och Elvira). Trevligt trots regn och dimma, hade faktist hoppats på regn för att få testa mina nya regnkläder. Har äntligen införskaffat ett par haglöfs LIM PANT, rekomenderar helt klart dessa byxor. Det viktigaste med regnjackor är förutom att hålla en torr att det finns ventilering, dvs nån slags dragkedja att öppna för att få in luft. Därför föll valet på en ngt för stor Fjällräven jacka. Jag föredrar herrmodeller i de flesta typer av kläder, omän storlekarna ofta blir ett problem, nåväl, hittade en S-jacka med ventilering, ngt stor, väldigt långa ärmar, men helldre det än dammodeller med konstig midja, korta och konstiga. Hur som hellst, tog några bilder trots dåligt ljus. Får se vart nästa vandring/naturupplevelse leder, förslag?

Trollsjön / Rissajaure
"Rissajaure
(ungefärlig översättning Sjön som glimmar som eld) eller Trollsjön, nordsamiska Rissájávri, är en klarvattensjö och steril fjällsjö i Kiruna kommun i Lappland och Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup ända ned till botten på 36 meter. Siktdjupet är troligen större men eftersom sjön inte är djupare kan det inte bekräftas. Rissajaure är belägen 815 meter över havet, längst in i dalgången Kärkevagge vid foten av Låktatjåkka och Vassejietnja, uppdämd av en hög vall av stora stenblock. Sjöns utlopp är underjordiskt och mynnar ut under stenblocken på andra sidan vallen och bildar bäcken Kärkejokk, som fortsätter ned genom dalen.

Rissajaure består av smältvatten från de omgivande glaciärerna. Sjön är isbelagd en bra bit in på sommaren och är endast isfri i tre månader." (Wikipedia) 

 

 

 

 

 

/Anna


Kommentarer

Dela gärna din åsikt eller lämna ett tassavtryck, alla kommentarer kommer besvaras här på bloggen!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0