SommarPodenco...

 

Podencosar är avlade till att jaga ifatt och apportera bytet/fångsten till föraren (kanin, hare, typ rådjur etc). De biter antingen ihjäl djuret eller apporterar det levande varav föraren får ta ihjäl det. Belöningen är vatten som föraren erbjuder. Man använder ett gäng Podencosar vid jakttillfällena varav de flesta består av tikar, oftast är bara en hane med i jakten då de annars betraktas som bråkstakar.

Denna jaktform är INTE tillåten i Sverige men i hemlandet Spanien används Podencosar flitigt för ändamålet. Podencoägare i Sverige/Norden får därför hitta på andra aktiviteter för att Podencon ska få utlopp för sina intressen, att få springa efter och apportera en tennisboll till föraren är så nära Podencons ursprungliga ändamål jag har kommit på (byter man ut tennisbollen mot en kanindummie, eller död kanin/fågel blir det ännu mer likt den riktiga jakten, dummiekastare rekomenderas då). Lure coursing är ett annat sätt att aktivera Podencon på.

Rimset har lärt sig apportera genom klickerträning, att ge föremål till förarens hand finns inte naturligt hos ngn hund. Tvångsapportering förekommer inte i vår värld, all träning är och ska vara positiv.

Rimset kommer direkt från Spanska jaktlinjer.


//A


Kommentarer

Dela gärna din åsikt eller lämna ett tassavtryck, alla kommentarer kommer besvaras här på bloggen!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0